Pirkanmaa

Huvipuistokävijät hämmästyivät Särkänniemen laitejonossa – Diabeetikot eivät pääse uuteen Hypeen

Särkänniemen uudessa Hype-laitteessa on huvipuiston tiukimmat turvallisuusmääräykset.

Jukka Ritola / Aamulehti
Huvipuistokävijät hämmästyivät Särkänniemen laitejonossa – Diabeetikot eivät pääse uuteen Hypeen

Särkänniemen Hype-laitteen turvallisuusmääräykset ovat muita puiston laitteita tiukemmat.

Essi LehtoAamulehti

Diabetesliitto järjesti perjantaina Perheiden päivä -nimisen tapahtuman Särkänniemessä. Päivän aikana tapahtumaan osallistuneita kummastuttivat huvipuiston uuden Hype-laitteen turvallisuusmääräykset, joiden mukaan diabeetikot eivät voi mennä laitteeseen.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä vahvistaa, että määräys pitää paikkansa.

–Laitevalmistajan turvallisuusmääräysten mukaan diabetestä sairastavat ihmiset eivät saa ajaa laitteella.

Syyksi laitevalmistaja on ilmoittanut mahdollisuuden verensokeriarvojen kohoamiseen.

–On jonkinlainen riski, että tällaisessa näin hurjassa vuoristoradassa diabetespotilaalla verensokeriarvot nousevat hetkellisesti, mikä voi olla diabeetikolle huono asia, Seppälä sanoo.

Särkänniemi
Hypen jonotusalueella on varoituskyltti, joka edellyttää muun muassa että asiakkaalla on täysin toimiva ala- ja yläruumis.

Hypen jonotusalueella on varoituskyltti, joka edellyttää muun muassa että asiakkaalla on täysin toimiva ala- ja yläruumis.

Verensokeri korkealla koko jännittävän päivän

Tamperelainen Mari-Hannele Nieminen osallistui perjantaina tytärtensä Pihla, 8, ja Pinja, 18, Mutikaisen kanssa Diabetesliiton Perheiden päivään Särkänniemessä. Nieminen arvelee, että glukoosiarvon nousu liittyy pikemminkin jännitykseen kuin laitteen vauhtiin. Mutikaisen nuoremmalla tyttärellä on diabetes.

–Meillä verensokeri pysyi koko päivän tasaisesti kympissä. Se nousi jo ennen kuin pääsimme Särkänniemeen ja laski vasta, kun tulimme kotiin, hän sanoo.

Aluksi rajoitustaulu Hypen jonossa oli seurueelle pettymys, mutta lopulta laitteeseen meni vain Niemisen vanhempi tytär.

–Laitoin Särkänniemelle palautetta, koska halusin heidän vastauksensa siihen kylttiin, mutta sitten Pihla päätti, ettei haluakaan siihen koneeseen.

Vastauksessaan Särkänniemi kertoi, että kyseessä on pikemminkin suositus. Nieminen pohtii, että olisi voinut päästää diabetestä sairastavan nuoremman tyttärensä Hypeen, jos hän olisi uskaltanut mennä siihen.

–Suomessa on niin hyvä ohjeistus diabeetikoille, että he osaavat hyvin hoitaa korkeat ja matalat verensokerit.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

Aamulehden toimittaja testasi Hype-laitteen hurjuuden toimitusjohtaja Miikka Seppälän kanssa:

 

Rajoitukset Yhdysvalloista

Seppälä kertoo, että tässä tapauksessa yhdysvaltalainen laitevalmistaja on asettanut turvallisuusmääräykset, joita Särkänniemi noudattaa. Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo huvipuistolaitteiden turvallisuutta.

Turvallisuusmääräykset kieltävät laitteen käytön raskaana olevilta ja ihmisiltä, joilla on sydänvaivoja, niska- tai selkävaivoja, korkea verenpaine, diabetes sekä ihmisiltä, jotka ovat olleet lähiaikoina leikkauksessa tai joilla on todettu lähiaikoina päänsärkyä, näön sumenemista tai pahoinvointia.

Hype on Särkänniemen ensimmäinen Yhdysvalloista ostama laite.

–Tietenkin, kun laitevalmistaja on amerikkalainen ja amerikkalaisilla on aika tiukkoja rajoituksia laitteille, niin tässä saattaa olla vähän tällaista kulttuurieroa takana, Miikka Seppälä pohtii.

Särkänniemi ei Seppälän mukaan aio laittaa vastaavia rajoituksia muihin laitteisiin. Hype on tällä hetkellä vauhtinsa ja kiihtyvyytensä vuoksi huvipuiston hurjin laite.

Seppälä huomauttaa, että vaikka Särkänniemi ei tarkista tai vaadi asiakkailtaan lääkärintodistusta, on asiakkaan etu, että hän huomioi itse oman terveydentilansa.


Lue myös nämä


Kommentit (21)

  • Nimetön

    Siis, häh? Pitääkö kaikilla laitteeseen menijällä olla lääkärintodistus mukana? Nyt laitteessa on varoitus ja menijä voi itse päättää ilmoittaako sairautensa vai ei. Eli laitteeseenpyrkijä päättää ottaako riskin vai ei? Hyvä varoitus.

  • Epätietoinen luultavasti liian iso

    Niin isokokoisen olisi todella kiva tietää mahtuuko laitteeseen vai ei etei osta turhaan ranneketta. Nyt se on oikeasti arvoitus mahtuuko 100kg laitteeseen vai ei. Kropan malli kun vaikuttaa siihen merkittävästi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio