Huhtasaari haluaisi muuttaa perustuslakia – toimeentulon ei pitäisi koskea "jokaista"

Jenni GŠstgivar / Arkisto
Huhtasaari haluaisi muuttaa perustuslakia – toimeentulon ei pitäisi koskea "jokaista"
Sakari MuurinenPori

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari sanoo, että perustuslaki on osittain aikansa elänyt. Hänen mukaansa esimerkiksi perustuslain kirjaus siitä, että "jokaisella" on oikeus toimeentuloon, on ongelmallinen.

- Jos joku on laittomasti maassa, niin tulkitaanko heidät silloin jokaiseksi? Onko meidän perustuslaki silloin ajan tasalla, jos voi mennä toiseen maahan ja saada ilmaisen ylläpidon?

Hänen mukaansa perustuslakia voisi täydentää siten, että toimeentulo rajattaisiin koskemaan laillisesti maassa oleskelevia.

- Perustuslakihan on sellainen arvokivijalka, mutta sekään ei ole betonoitu. Ajat muuttuvat, lakien ja perustuslakien pitää muuttua myös.

- Jos perustuslaki estää uudistuksia, niin silloin sitä pitää muuttaa.

Kannanotto liittyy Åbo Akademin valtio-opin professori Göran Djupsundin vaatimukseen uusista vaaleista, joita hän perustelee Helsingin Sanomien uutisella siitä, että hallitus on sivuuttanut oikeuskanslerin pyrkimyksiä korjata ongelmallisia lakiesityksiä.

- Tämähän ei ole mitenkään ainutlaatuista. Myös viime kaudella sote tyssäsi perustuslakiin.

- Professorien olisi hyvä miettiä vanhaa tuomarinohjetta: mikä ei ole oikeus tai kohtuus, ei saata olla lakikaan.


Lue myös nämä


Kommentit (146)

 • Nimetön

  ”PSn mielestä ihmiset voi jättää tarvittaessa kuolemaan kun sattuvat olemaan vääränlaisia. Suomi rikkoo tuolla aika montaa kansainvälistä sopimusta vastaan. Ihmiset ajattelevat aika eettisesti nykyaikana, joten tuo saattaa näkyä myös viennissä ja matkailussa.
  Suomalaisten joutuessa ulkomailla ongelmiin kannattaa muistaa, että niin metsä vastaa kuin huutaa.”

  Laittaisitko ne sopimukset tiedoksi mitä Suomi rikkoo, jos se ei anna kaikille tänne tuleville ja laittomasti jääville toimeentulotukea? Ilmeisesti kaikki muut valtiot jo noudattavat tällaista sopimusta. Olin siinä uskossa, että esimerkiksi USA tai Australia poistavat maassa laittomasti oleilevat mutta ilmeisesti ne antavatkin heille rahaa. Onpa hyvä uutinen!
  Varmaan matkailu ja turismikin Suomessa lisääntyisi kun tänne saadaan oikein kunnolla ihmisiä, joista kukaan ei oikein tiedä mitään. Tästä vaikka esimerkkinä Kreikan turismi, sehän nyt oikein kukoistaa Turkin naapurustossa olevilla saarilla.
  Minkähänlaisia ongelmia tarkoitat? Jos suomalainen joutuu ongelmiin ulkomailla hän vastaa siitä kyseisen maan lakien mukaan. Mikäli hän sairastuu, hän pääsee EU maassa hoitoon mutta maksaa siitäkin kyseisen valtion määräämän hinnan mukaisesti. EU:n ulkopuolella sairastunut henkilö hakeutuu hoitoon ja maksaa siitä kyseisen valtion toimintojen mukaisesti, esimerkiksi USA:ssa hoito voi tulla todella kalliiksi. Tai jos hänellä on esimerkiksi vaikka rahat loppu eikä paluulentoa Suomeen, edes Suomen valtio ei hänelle mitään lentoja kustanna automaattisesti. Eli millaista apua ja millaisiin ongelmiin oletat, että muut valtiot antavat Suomen kansalaiselle sen tähden, että hän on suomalainen? Missä saa esimerkiksi ilmaisen sairaanhoidon? Olisi kiva tietää mikä apu tässä potentiaalisesti menetetään.

 • Nimetön

  – Jos joku on laittomasti maassa, niin tulkitaanko heidät silloin jokaiseksi?

  ”Joku” ja ”jokainen” ovat samaa juurta, ja jokainen tarkoittaa itse asiassa ”kaikkia jokuja”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio