Terveys

Historiallinen muutos: Ensimmäistä kertaa steriloitiin enemmän miehiä kuin naisia

Jaakko Elenius / Alma Median arkisto
Historiallinen muutos: Ensimmäistä kertaa steriloitiin enemmän miehiä kuin naisia

Miesten sterilointi tehdään katkaisemalla tai tukkimalla siemenjohtimet.

Tiina VuorimäkiAamulehti

Ennakkotietojen mukaan yli puolet steriloinneista tehtiin viime vuonna miehille. Tämä on ensimmäinen kerta vuonna 1950 alkaneen tilastoinnin jälkeen kun miehiä steriloitiin enemmän kuin naisia. Steriloinneista tehtiin miehille 56 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Thl.

Sterilointeja tehtiin yhteensä noin 5 000.

Miesten sterilointeja tehtiin eniten Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa määrä oli 4,8 tuhatta asukasta kohti, ja vähiten Lapin sairaanhoitopiirin alueella (0,1/1 000).

Naisten sterilointeja tehtiin eniten Kainuun ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueilla. Molemmissa luku oli 5,0 tuhatta asukasta kohti. Vähiten naisia steriloitiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa määrä oli 1,2 tuhatta asukasta kohti.

Sterilointi on kaikista ehkäisymuodoista pysyvin.

Naisen sterilointi tehdään tukkimalla mekaanisesti munanjohtimet, jolloin siittiöit eivät pysty hedelmöittämään munasolua.

Miesten sterilointi eli vasektomia tehdään tukkimalla tai katkaisemalla siemenjohtimet niin, että spermassa ei enää ole siittiöitä. Miehillä sterilointi ei astu välittömästi voimaan, vaan siittöitä voi esiintyä spermassa vielä kolmen kuukauden kuluttua operaatiosta.

Sterilointi

Suomessa steriloitavan pitää täyttää tietyt lain edellyttämät ehdot.

Steriloitavan on oltava yli 30-vuotias tai hänellä pitää olla kolme lasta tai pitää olla oletus, että jälkeläisille siirtyisi vakava perinnöllinen tauti.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio