Ruoka

Hipstereiden kuumimmat vinkit: Suodatinpussi kannattaa kastella ennen kahvin keittämistä

Nea Ilmevalta
Hipstereiden kuumimmat vinkit: Suodatinpussi kannattaa kastella ennen kahvin keittämistä

Pavut punnitaan kuppimäärän mukaan. Arvokasta kahvia keitetään vain tarkalleen tarpeen mukaan.

Kirsikka Otsamo, teksti // Nea Ilmevalta, kuvat

Helsinkiläisen hipsteri-kahvilan barista tuo kupit juuri valmistettua kahvia pöytään. Maitoa ei tähän kuppiin kaadeta, se peittäisi aromit alleen. Barista on käyttänyt sifonia tarkasti valitsemamme lajikkeen valmistuksessa.

Maija Kestilän suosikkipaikassa kahvia nautiskellaan hitaasti ja arvostaen. Kupponen on tärkeämpi osa nautintoa kuin sen ohelle tuotu macaron-leivos.

Kestilän ensimmäiset kahvimuistot liittyvät mummolaan Pohjois-Suomessa. Mummon kahvinkeitto ei ollut samanlaista hifistelyä, vaikka huolellista hommaa olikin.

– Siellä oli tapana laittaa pöytä koreaksi. Kahvi oli tärkeä osa niin juhlaa kuin murhettakin. Muistan kirkkaasti mummon pergalaattori-pannun, Kestilä kuvailee.

Kauimmaksi nykynautinnosta Kestilä siirtyi kouluiässä.

– Lukioiässä aloin juoda maitokahvia, kun istuskelimme koulukaverien kanssa torniolaisessa kahvilassa. Silloin capucchinot ja latte-kahvit olivat juuri saapuneet automaattien erikoiskahveina pohjoiseenkin.

Maku ei tuossa vaiheessa ollut kahvittelun pääasia.

Kestilä arvelee, että hän oli aika pitkään normaali suomalainen kahvinkuluttaja. Tilanne muuttui, kun hän alkoi opiskeluvuosina matkustella.

– Olen asunut monissa eri maissa ja maistellut monenlaisia kahveja. Lopullinen muutos tapahtui, kun tulin takaisin Suomeen Kambodzhasta Kirkon ulkomaanavun vapaaehtoistyöstä mukanani paikallista kahvia, jota tarjosin ystävilleni.

Nea Ilmevalta
Maija Kestilän kahviharrastus on syventynyt pikkuhiljaa.

Maija Kestilän kahviharrastus on syventynyt pikkuhiljaa.

Suklaista kahvia

Noin kolme vuotta sitten Kestilä alkoi kambodzhalaista suklaisen pehmeää kahvia ystäviensä kanssa siemaillessaan pohtia, miksi Suomessa, jossa rakastetaan kahvia, ei pidetä kahvifestivaaleja. Lopulta ystävykset perustivat omat festivaalinsa Helsinkiin. Kestilä lähti ensi töikseen Lontooseen tutustumaan alaan tarkemmin. Tuo matka avasi lopullisesti uuden maailman.

– Panostan nykyään kahvin laatuun enemmän kuin ennen. Haluan myös kokeilla eri tapoja valmistaa kahvia ja löytää niistä mieleisimmän. Ensimmäisenä hankin pressopannun, sitten mutteripannun. Sitten aloin jauhaa pavut vasta juuri ennen keittoa. Nykyään valitsen luomua tai pientilan kahvia ja mieluiten vaaleapaahtoista lajia. Seuraavana listalla on myös aeropress-laite.

Nea Ilmevalta
Kahvin hautumisaika on tarkkaan määrätty.

Kahvin hautumisaika on tarkkaan määrätty.

Kun kahviala alkoi tulla Kestilälle tutuksi, hän oivalsi esimerkiksi käsinpoimittujen papujen merkityksen.

– Kun pavut poimitaan koneella, sekaan tulee aina raakoja. Niistä jää kahviin kitkeryyttä, hän selittää.

Nykyään Kestilä valmistaa kahvinsa monen vaiheen kautta. Hän punnitsee tismalleen kuusi grammaa papuja kuppia kohti. Pavut hän hankkii mielellään pienpaahtimoilta, joissa työhön suhteudutaan intohimolla ja pieteetillä.

– Minusta pienpaahtimot ovat kahville sama kuin pienpanimot oluelle.

Ennen Kestilä keitti ison pannun suodatinkahvia ja kaatoi ylijäämän huoleti pois. Kitkerän maun hän laimensi maidolla. Nykyään hän käyttää vain sen verran arvokkaita papuja, kuin kerralla aikoo juoda. Kun kupissa on vain hyvää kahvia, maidolla ei halua peittää sen aromeja. Kahvipapuja hän ei koskaan säilytä yli kolmea kuukautta. Tuoreus ja hygienia ovat maussa ratkaisevia.

– Pannussa seisonut kahvi aiheuttaa inhoreaktion, vähän kuin viiniharrastajalle jokin halpisviini, Kestilä nauraa.

– Kahveissa on yhtä laaja makukirjo kuin viineissä. Eiväthän nekään jakaudu vain punaisiin ja valkoisiin viineihin.

Kastele pussi

Kestilä vinkkaa tavalliselle suodatinkahvinkeittäjälle pari parannusvinkkiä. Suodatinpussi kannattaa kastella ennen keittämistä. Kahvin määrän voi punnita tarkasti, Kestilä käyttää tarkalleen kuusi grammaa kuppia kohti. Veden hän pysäyttää suodattimeen lukon avulla kolmen minuutin ajaksi. Vesi suodattimeen kannattaa kaataa erillisestä, puhtaasta vesikannusta, ei ainakaan kahvinjämäisestä pannusta. Näin vanha kahvi ei jää kitkeröittämään tuoretta.

Nea Ilmevalta
Pavut tulee punnita tarkasti.

Pavut tulee punnita tarkasti.

Ja jos omaa kahvimyllyä ei ole, pavut voi jauhattaa liikkeessäkin.

Kestilän suosikkeja ovat kolumbialainen ja kenialainen vaaleapaahtoinen suodatinkahvi. Kahviharrastuksen alkuun pääsee Kestilän mukaan kyselemällä kunnon kahviloiden baristoilta. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Kun kokeilee rohkeasti eri laatuja, voi löytää oman suosikkinsa. Hyvä kahvi ei odota pannussa seisomassa, vaan se valmistetaan asiakkaalle.

– En voisi enää elää ilman kahvia. Panostan nyt laatuun ja kahvin juominen on oma hetkeni, josta nautin. Kuukaudessa menee ehkä sata euroa kahveihin, mutta se on sen arvoista.

Nea Ilmevalta
Kahvihetki on Maija Kestilän oma, rauhallinen tauko.

Kahvihetki on Maija Kestilän oma, rauhallinen tauko.

Maija Kestilä

Syntynyt: 15.8.1982.

Asuu: Helsingissä.

Ammatti: Viestintäkonsultti.

Harrastaa: Kahvia, kuntosalilla käyntiä, lenkkeilyä ja elokuvia.

Kahvimessut: Helsingissä 21.-23.4.2017.


Kommentit (11)

 • Nimetön

  1. Käytä valkoista suodatinta. Ruskea antaa ”pahvinmakua”.
  2. Kastele aina suodatinpussi ennen kuin laitat sinne jauheet.
  3. Osta suodatinkahvinkeitin, jossa voit säätää valuman suhteessa vesimäärään ja jauheeseen, esim. Wilfa.
  4. Perkolaattori ei pergalaattori.
  5. Kokeile keittää kahvi kovalla paineella esim. espressokoneella. Löydät ihan uuden makumailman ja kahviin ei irtoa niin paljon hedelmähappoja, jolloin se ei ärsytä vatsaa niin paljon.

  Nautinnollisia kahvihetkiä

 • Nimetön

  ”Pussien kastelu on kyllä ikivanha juttu”

  Niin, mutta tässä puhuttiinkin nyt kahvin keittämisestä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio