Hiljainen hetki suri matkalle kuolleita pakolaisia – Tampereen Keskustorille saapui rauhallinen mielenosoittajajoukko

Essi Lehto
Hiljainen hetki suri matkalle kuolleita pakolaisia – Tampereen Keskustorille saapui rauhallinen mielenosoittajajoukko

Tampereella marssittiin tiistaina maailman pakolaispäivänä turvapaikkojen puolesta.

Sari TorvinenTampere

Mielenosoitus pakolaisten puolesta sujui tiistaina rauhallisesti Tampereella.

Mielenosoitus järjestettiin tiistaina YK:n maailman pakolaispäivänä. Sitä vietetään ympäri maailmaa 20.6. muistuttamaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksista. Tampereella pakolaispäivänä vaadittiin turvaa ja tukea kodeistaan paenneille. Mielenosoitus oli myös kasvavaa muukalaisvihamielisyyttä ja rasismia vastaan.

Mielenosoitus kokoontui iltapäivällä Sorin aukiolla, josta lähtevä hiljainen kulkue päättyi Keskustorille. Siellä vietettiin hiljainen hetki niiden pakolaisten muistolle, jotka ovat menehtyneet matkansa varrella.

Tapahtuman järjesti Tampereen Vapaa liikkuvuus -verkosto yhdessä Pirkanmaan Rauhanpuolustajien kanssa.

Mielenosoitus vaatii luotettavaa ja oikeudenmukaista hakuprosessia kaikille turvapaikanhakijoille. Mielenosoittajat ovat huolissaan, että Suomen kiristynyt turvapaikkapolitiikka on heikentänyt huomattavasti turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.

Mielenosoitus vaati kielteisen päätöksen saaneiden maasta poistamisten pysäyttämistä ja päätösten perusteellista uudelleen käsittelyä.

Mielenosoittajat edellyttivät paperittomien joukon oikeusturvan palauttamista.

– Suomi on lopettanut humanitaaristen oleskelulupien myöntämisen sekä väliaikaisten oleskelulupien myöntämisen ihmisille, joita ei voida väkisin palauttaa kotimaahansa. Se, että ihminen ei uskalla palata kotimaahansa ja joutuu tästä syystä jäämään Suomeen ilman oleskelulupaa, ei tee hänestä laitonta, ryhmä korostaa tiedotteessaan.

– Koko maailmassa on pakolaisia enemmän kuin koskaan ennen, yli 65 miljoonaa. Heistä yli puolet on lapsia. Konflikteja, väkivaltaa ja luonnonkatastrofeja paetaan useimmiten uudelle alueelle kotimaan sisällä tai naapurimaihin. Kuitenkin turvapaikkaa on viime vuosina haettu yhä enemmän myös Suomesta ja muualta Euroopasta, minkä seurauksena turvapaikkapolitiikkaa on kiristetty ja turvallisia pakoreittejä on suljettu.

Ryhmä kertoo, että pakolaiset joutuvat näistä syistä turvautumaan yhä useammin hengenvaarallisiin reitteihin ja salakuljettajiin. Suomeen pakenee eniten ihmisiä muun muassa Irakista, Afganistanista ja Somaliasta, jotka on kaikki listattu maailman vaarallisimpien maiden joukkoon. Pelkästään tänä vuonna Irakissa on kuollut sotatoimien vuoksi yli 6 000 ihmistä. Terrori-iskuissa on kuollut kesäkuun puoliväliin mennessä Irakissa yli 950 ihmistä ja Afganistanissa yli 1 000


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kaikkein paras olisi jos kaikki sodat saataisiin loppumaan maailmasta.
    Ei olisi ongelmia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio