Heidi PesonenAamulehti

Tampereen Hiedanrannan uuteen kaupunginosaan on rakennettu Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kuivakäymäläjärjestelmä. Moderni järjestelmä on entisellä tehdasalueella sijaitsevassa Kulttuurikeskus Kuivaamossa, jonka avajaisia vietetään lauantaina 19. marraskuuta.

Avajaisten yhteydessä myös kuivakäymälät tulevat aktiiviseen tapahtumakäyttöön.

Erikoista kuivakäymälöissä on niiden suuri määrä ja pysyvä käyttötarkoitus. Kuivaamossa on 13 kuivakäymälää ja viisi vedetöntä urinaalia. Lisäksi Hiedanrannan Paja-rakennuksessa on neljä kuivakäymälää. Käymälät ovat erottelevia, eli virtsa ja uloste kerätään erillisiin säiliöihin, mikä helpottaa ravinteiden kierrätystä.

Tapahtumien kävijöiltä käymälöiden käyttö ei vaadi erityisosaamista.

Näin tuotoksia hyödynnetään

Kuivakäymälässä ei käytetä vettä ja se kuluttaa energiaa vesivessaa vähemmän. Tuotokset otetaan talteen ja hyödynnetään joko osittain tai kokonaan. Suunnitelmien mukaan virtsaa hyödynnetään ainakin levän kasvatuksessa, ja ulosteesta saadaan multaa kaupunkiviljelyyn superkompostorin avulla.

- Ensin oli saatava istuntosali kuntoon, ja seuraava tavoite on saada aikaan lannoitetehdas. Uusia ideoita tuntuu nyt tulevan joka viikko, sanoo kuivakäymäläkokonaisuuden suunnitellut asiantuntija Raini Kiukas.

Tampereen teknillinen yliopisto tutkii virtsan käyttöä levän kasvatuksessa. Ihmisten syömän ruuan ravinteista suuri osa päätyy virtsaan, jota käytetään lannoitteena mikroleväkokeissa. Tutkimuksia on tehty laboratorio-olosuhteissa, ja ensi kevään aikana Hiedanrantaan valmistuu leväkasvattamo. Tutkimusryhmä selvittää mikrolevien kasvua pohjoisissa olosuhteissa, levien käyttöä jätevedenpuhdistuksessa ja mikrolevän hyötykäyttöä biotuotteina, lannoitteina, energiana ja jopa ravintona.

Moni Kuivaamon tapahtumakävijä onkin mukana merkittävässä tutkimuspilotissa tutkimusaineksen eli virtsan tuottajana.

Kuivaamon käymälöistä kerättyä ulostetta puolestaan koekäytetään niin kutsutussa superkompostorissa. Se muuttaa ulosteen mullaksi kahdessa vuorokaudessa. Laite toimii sähkön ja bakteereiden avulla.

- Ensimmäiset viljavuustestien tulokset ovat lupaavia ja tutkimuksia jatketaan. Tavoitteena on, että multaa voidaan käyttää ensi kesänä Hiedanrannan kaupunkiviljelmillä, Kiukas kertoo.

Hiedanrannan bio- ja kiertotalouskokeiluja toteuttavat Tampereen kaupungin kanssa Tampereen teknillinen yliopisto, Pirkanmaan Jätehuolto, Käymäläseura Huussi ry ja DT-keskus.


Kommentit (3)

  • Tampere-Juntti

    Pilaantuneen ruuan voi laittaa kuivaosastoon, sinne se kompostoituu, siinä kuin syötykin ja suoliston läpikäynyt ruoka.

  • Nimetön

    Mutta minne Tampere-Juntit nyt laittavat pilaantuneet ruuat tai muut roskat jos ei ole vesivessaa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio