Hiedanrannan arkkitehtikilpailu ratkesi – Reflecting Tre ja Hiedanrannan Innovaatiolahti jakavat voiton

Tampereen kaupunki
Hiedanrannan arkkitehtikilpailu ratkesi – Reflecting Tre ja Hiedanrannan Innovaatiolahti jakavat voiton

Vasemmalla kilpailuteos Innovaatiolahti, oikealla Reflecting TRE.

Raili RothAamulehti

Hiedanrannan arkkitehtikilpailun voittajatyöt ovat Hiedanrannan Innovaatiolahti ja Reflecting Tre. Tuomaristo päätyi jakamaan kaksi toista palkintoa ehdotuksille, jotka täyttävät parhaiten kilpailun tavoitteet.

Perustelujen mukaan ehdotusten perusteella pystytään muodostamaan hieno ja toimiva kokonaisuus, jossa yhdistyvät kahden parhaan ehdotuksen ansiokkaimmat puolet. Reflecting Tren osalta perusteluissa kehuttiin, että siinä on onnistuttu parhaiten esittämään Hiedanrannan keskustan sijoitus ja jäsentäminen. Hiedanrannan Innovaatiolahti taas tarjoaa perustelujen mukaan parhaat lähtökohdat vaikuttavan ja kaupunkimaisen rakenteen aikaansaamiseksi Näsijärven eteläiselle rantavyöhykkeelle.

Tampereen kaupunki
Innovaatiolahden ovat suunnitelleet Mandaworks AB Tanskasta ja Schauman & Nordgren Architects Oy Ab Ruotsista.

Innovaatiolahden ovat suunnitelleet Mandaworks AB Tanskasta ja Schauman & Nordgren Architects Oy Ab Ruotsista.

Tampereen kaupunki ohjaa Lielahden ja Hiedanrannan kehittämistä voittajatyön pohjalta. Alueen suunnittelu voidaan aloittaa alkuvuoden aikana.

80 000 euroa kummallekin

Kärkikaksikko saa kumpikin 80 000 euroa, kolmanneksi tullut ehdotus French Line saa 30 000 euroa.

Innovaatiolahden suunnittelijat ovat Mandaworks AB Tanskasta ja Schauman & Nordgren Architects Oy Ab Ruotista. Reflecting Tre -ehdotuksen on suunnitellut tamperelainen Buenaventura. French Line taas oli helsinkiläisen HELT Arkkitehtien käsialaa.

Tampereen kaupunki
Reflecting Tampere on tamperelaisen Buenaventuran käsialaa.

Reflecting Tampere on tamperelaisen Buenaventuran käsialaa.

Tampereen kaupunki ja Suomen Arkkitehtiliitto julkistivat kansainvälisen ideakilpailun tulokset tiistaina Lielahden kartanossa.

Kilpailussa oli viisitoistajäseninen palkintolautakunta. Kaupungin edustajien lisäksi siinä oli kaksi Suomen Arkkitehtiliiton nimeämää jäsentä.

39 työtä osallistui

M-realin entiselle tehdasalueelle Tampereen Lielahteen tulee lähivuosikymmeninä Hervannan kokoinen kaupunginosa, Hiedanranta. Suunnittelualue on Metsä Boardin entisen sellutehtaan alueella neljän kilometrin päässä Tampereen keskustasta.

Kilpailuun osallistui 39 työtä. Tavoitteena oli laatia visio Hiedanrannan alueen tulevaisuudesta.

Kilpailualueeseen kuuluu Lielahden vanha tehdasalue eli Hiedanranta, osa Lielahtea sekä Näsijärven ranta-aluetta. Hiedanrantaan tavoitellaan noin 20 000–25 000 uutta asukasta sekä noin 10 000 eri alojen työpaikkaa. Toimivalla asuinalueella on oltava tehokas joukkoliikenne, ja Tampereen raitiotie on linjattu kulkemaan Hiedanrannan kautta.

Työt alueella alkavat purettaviksi tarkoitettujen rakennusten purkamisella ja maaperän puhdistamisella. Maankäytön suunnittelun aikana laaditaan alueen ideasuunnitelmia. Tavoitteena on, että alueen ensimmäiset asemakaavat laadittaisiin vuosina 2018–2019.

Alueen rakentaminen alkaa 2020-luvulla ja jatkuu 2030-luvulle saakka.

Katso kaikki arkkitehtikilpailun työt osoitteesta tampere.fi/hiedanranta.


Lue myös nämä


Kommentit (12)

  • hese

    En ostaisi ensimmäistäkään taloa tuolta alueelta vaikka rahaa olisi kuinka. Ikävä huomata asuessa että talon alla on muutama kymmenen kuutiota rikkiä kärisemässä. Tai aivan mitä myrkkyä hyvänsä. Sillä aivan kaikkia on juuri tuolla alueella käsitelty.

  • Nimetön

    Ennen, puutalokaupungeissa ja keskustoissa 1920-luvulla, tosiaan rakennettiin hienoja umpikortteleita, korttelipihoineen. Esimerkiksi Hiedanrannan Reflecting TRE ehdotus ei yllä läheskään samalle tasolle. Siinä korostuu enemmän tehokkuus kuin asumisviihtyvyys.

    Mutta rakennukset voi sijoittaa vapaamminkin, kuten Hiedanrantaan Aihio Arkkitehtien tekemässä ehdotuksessa Tampere Bay City, tai arkkitehti Juha Leiviskän Eteläpuiston suunnitelmassa (ks. eteläpuisto.fi). Edellinen arvioitiin sirpaleiseksi ja jälkimmäistä on pidetty liian lähiömäisenä. Molemmissa on kuitenkin ollut tavoitteena avata asunnoista näkymiä järvelle ja maisemaan, Tampere Bay Cityssä tosin oudosti myös Paasikiventielle.

    Vastakkainasettelusta umpikorttelin tai lähiömäisyyden (rakennusten maastonmukaisen ja maisemaan avautuvan sijoittelutavan) välillä kannattaisi luopua. Paikka sanelee talojen sijoittelutavan ja asumisviihtyisyyden tulisi ratkaista, eikä tehokkuuden, kuten Tampereen uusilla asuinalueilla valitettavan usein näkee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio