Koti ja piha

Helppo konsti paljastaa, pitääkö kiuaskivet vaihtaa – viisi kysymystä kiukaan huoltamisesta

Kesä on suosittua saunomisaikaa. Jotta elämys on mahdollisimman mukava, kiukaan on syytä olla kunnossa.

Jukka-Pekka Moilanen
Helppo konsti paljastaa, pitääkö kiuaskivet vaihtaa – viisi kysymystä kiukaan huoltamisesta

Mökkisaunan kiukaan kivet pitäisi latoa uudestaan joka kevät.

Silja Aitoaho

Mökkisaunojen kiukaat lämpenevät taas talven jäljiltä.

1. Miten usein kiuas pitää tarkastaa, Harvia Oy:n tuotepäällikkö Kimmo Riuttanen?

– Kiukaan kunto kannattaa tarkastaa talven jäljiltä. Myös nuohouksesta on huolehdittava. Jos mökkisauna on käytössä pääasiassa kesäisin, se on nuohottava kolmen vuoden välein.

2. Kuinka kauan kiukaat kestävät?

– Kiukaat kestävät useita vuosia, mutta tämä riippuu täysin siitä, miten paljon kiuasta käytetään. Käyttötunnit ratkaisevat enemmän kuin ikävuodet. Kiukaan elinikää voi jatkaa hyvällä hoidolla: kivien ja polttopuiden oikealla ladonnalla, tuhkien tyhjennyksellä ja nuohouksella.

3. Miten kiuas pysyy kunnossa?

– Kivet tulee latoa ilmavasti eikä polttopuita pidä laittaa lämmityksen aluksi liikaa. Puita ei pidä paiskoa niin, että kiukaan takaseinä kolahtaa joka kerta. Se on sama kuin hakkaisi alasimella. Saunomisen jälkeen kannattaa lisätä pari puuta, jotta puiset rakenteet ja kiuas ehtivät kuivua.

4. Pitääkö kiuaskiviä huoltaa?

– Kiuaskivet pitää latoa uudestaan joka kevät, sillä ne painuvat käytössä ja voivat alkaa murentua. Hyvä konsti on kopsauttaa kiviä yhteen. Jos kivet murenevat, ne on syytä vaihtaa. Käyttöikänsä päähän tulleet kivet hidastavat kiukaan lämpenemistä ja murenevat kiukaan kivitilan pohjalle.

5. Milloin kiuas on syytä vaihtaa?

– Kiuas pitää vaihtaa, jos siinä on reikä. Puhki palanut kiuas on aina tiensä päässä. Myös silloin, jos saunassa ei saa kunnon löylyjä, kiukaassa voi olla reikä. Kiuas voi silloin vetää liian tehokkaasti, jolloin lämpö ei jää saunaan, vaan menee hormeista ulos.


Kommentit (1)

  • Harmia

    ”Kiuaskivet pitää latoa uudestaan joka kevät”
    Täyttä puppua. Lumikuormako niitä talvella painaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio