Helena, 63, jäi eläkkeelle iloisena naisena: "Olisi kurjaa roikkua töissä viimeisillä voimillaan"

Eläkkeelle jäämistä on hyvä suunnitella etukäteen, jotta arki ei jää tyhjäksi. Puhu läheistesi kanssa siitä, miten haluat päiväsi täyttää.

Timo Marttila
Helena, 63, jäi eläkkeelle iloisena naisena: "Olisi kurjaa roikkua töissä viimeisillä voimillaan"

Ystävykset Tuula Huutoniemi (vas.) ja Riitta Jokela ovat eläkkeelle jäätyään harrastaneet yhdessä muun muassa liikuntaa.

Emilia Tykki Aamulehti

Helena Mäkinen, 63, päästää ilmoille hersyvän naurun. Hän on uunituore eläkeläinen, ja se tuntuu hyvältä.

Mäkinen teki viimeisen työpäivänsä maanantaina 3.lokakuuta Hämeenkyrön F.E Sillanpään lukiossa, jossa hän työskenteli matematiikan ja fysiikan lehtorina.

- Taakse jäi 36 vuoden työura, joten kyllä se haikealta tuntui. Silti, kun lähdin, minulla oli sellainen olo, että olen työni tehnyt.

Mäkisen virallinen eläkkeellejäämispäivä on joulukuussa. Läksiäiskahvit työkavereiden kanssa juodaan silloin. Elämänmuutos ei tunnu suurelta, sillä Mäkinen on jo aiemmin ollut osa-aikaeläkkeellä.

- Tein töitä niin kauan, että se tuntui hauskalta, siihen on hyvä lopettaa. Olisi kurjaa roikkua töissä viimeisillä voimillaan. Nyt minulla on aikaa tehdä kaikkea, mistä nautin. Aion matkustella ja pitää itseni hyvässä kunnossa.

Hyppy tuntemattomaan

Kaksi vuotta sitten hotelli- ja ravintola-alalta eläkkeelle jäänyt Riitta Jokela elää jo täyttä päätä Mäkisen kuvailemaa ihanaa eläkeläisen arkea. Silti hän kokee, että kahden vuoden takainen elämänmuutos oli hyppy tuntemattomaan.

- Etukäteen ei huomaa ajatella ja ottaa asioista selvää, sitä porskuttaa vain työelämässä kunnes jää eläkkeelle. Iso muutos on esimerkiksi se, että joutuu luopumaan hyvästä työyhteisöstä ja työkavereista, hän pohtii yhdessä ystävänsä Tuula Huutoniemen kanssa.

Ja tietysti se, että päivässä oli yhtäkkiä kahdeksan tyhjää tuntia täytettävänä.

Näin ystävykset täyttävät päivänsä:

 

Tiistaina Sampolassa järjestetyssä Eläkkeelle-seminaarissa jaettiin eläkeläisten lukujärjestyksiä, joiden avulla oma, yhtäkkiä aiempaa paljon tyhjempi arki, on helppo suunnitella.

- Jokainen tietää itse omat rajansa ja sen, mikä tuntuu mielekkäältä. Osa meistä on temperamenttisempia ja tahtoo arkeensa toimintaa, osa taas kaipaa rauhaa. Lukujärjestys auttaa suunnittelemaan, mihin on mahdollista paneutua, jos haluaa, palveluvastaava Kirsi Kankaanpää Tampereen kaupungilta sanoo.

Tee lukujärjestys

Kankaanpää neuvoo suunnittelemaan omia eläkepäiviään ihan konkreettisesti.

Etukäteen voi miettiä, millaisen arjen itselleen haluaa ja miten päivänsä täyttää: saako joka päivä tarpeeksi liikuntaa? Entä tuleeko huolehdittua ravinnosta ja sosiaalisista suhteista? Tapaako tarpeeksi ystäviä, onko aikaa osallistua harrastekerhoihin tai jumppatunneille?

Eläkeikä on myös ihmisen parasta aikaa antaa luovuuden kukkia.

- Se on elämänvaihe, jossa pääsee kunnolla toteuttamaan itseään, Kankaanpää vinkkaa.

Tuore eläkeläinen Helena Mäkinen tietää, mistä Kankaanpää puhuu. Hän itse on aloittanut tanssiharrastuksen.

- Käyn tanssin alkeiskurssilla. Siellä mennään ihan kaikkea valssista tangoon.

Hannu Mänttäri
Lukujärjestys auttaa suunnittelemaan, mihin on mahdollista paneutua, jos haluaa. Tämän lukujärjestyksen on suunnitellut Aamulehden toimittaja yhdessä tapahtumassa olleiden eläkeläisten kanssa.

Lukujärjestys auttaa suunnittelemaan, mihin on mahdollista paneutua, jos haluaa. Tämän lukujärjestyksen on suunnitellut Aamulehden toimittaja yhdessä tapahtumassa olleiden eläkeläisten kanssa.

Elätkö vai oletko?

Sampolan Eläkkeellä-tapahtuman myötä Tampereella alkoi Elätkö vai oletko -kampanja.

Kampanja kannustaa suunnittelemaan eläkkeelle siirtymistä ja puhumaan siitä etukäteen, jotta siirtyminen olisi mahdollisimman onnistunut.

Joidenkin eläkeläisten elämä on aktiivista tekemistä, toisten olemista. Tavoitteena on tuoda esiin, että kotiin ei tarvitse jäädä, vaan eväitä aktiiviseen eläkeikään löytyy jokaiselle.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Kokemusta on

    Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, joka voi jopa ahdistaa, monenlaisia tunteita pyörii mielessä. Mutta kuten jutussakin mainitaan, siihen kannattaa valmistautua – mutta ei välttämättä yksin. Punainen Risti järjestää ympäri Suomea Täyttä elämää eläkkeellä -valmennuksia, joissa saa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa pohtia tulevaa. Myös Tampereella järjestetään tällaisia. Vertaistuki on parasta tässäkin elämänmuutoksessa!

  • santeri

    Jäin hiljattain eläkkeelle 73 vuotiaana, kun kontrahti loppui. Olisi tässä vielä muutaman vuoden voinut tehdä duunia, mutta firmoilla menee huonosti ja toisekseen meitä ”senioreja” halveksitaan vaikka tietoa ja kokemusta on runsaasti. Ihmiskuntaan on iskostunut käsitys, että vanhetessa jokaisen aivotoiminta heikkenee. Jos on huolehtinut terveydestään ja elintavoistaan ja pysyttelee ajan tasalla omalla ja läheisillä aloilla, voi jatkaa duunia vaikka kuinka pitkään. Valitettavasti monet laiskistuvat jo aika nuorena ja siitä syystä me ahkerammatkin joudumme syrjinnän kohteiksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio