Ruoka

Harvinaista koko Suomessa: Tampereella avattiin vegaanijäätelökioski

Vegaanijäätelö meneekin rullalle – aasialaisen jääpannun hallitsee vasta kovan treenin jälkeen. Yrittäjäopiskelijoiden jäätelökioskin kotiranta on kesällä Tampereen Hiedanrannassa.

Tomi Vuokola
Harvinaista koko Suomessa: Tampereella avattiin vegaanijäätelökioski

Noora Qvick (vas.) ja Nelli Sillanpää rullaavat jäätelömassaa kylmiltä jääpannuilta annoksiin.

Raili RothAamulehti

Proakatemian opiskelijoiden jäätelövaunussa tiskillä ei olekaan jäätelökaukaloita. Nelli Sillanpää ja Noora Qvick kauhovat jäätelöseosta ja marjoja jääpannulle, sekoittavat ainekset ja alkavat rullailla.

Spiron vegaaniset jäätelöannokset valmistuvat aina asiakkaan silmien alla. Nyt elämänsä ensimmäistä vegaanista jäätelöä maistaa Riitta Lehtinen.

Sillanpään isoäiti tuli katsomaan tyttärentyttärensä kesätyöpaikkaa. Lehtinen valitsi annokseensa oreo-maun.

–Ihanaa. Tämä on erilaista kuin tavallinen jäätelö. Maussa on se joku oma juttunsa.

Tomi Vuokola
Mustaherukka-annoksessa marjat pääsevät hienosti esiin.

Mustaherukka-annoksessa marjat pääsevät hienosti esiin.

Rullaaminen oli suurin haaste

Vegaanisia jäätelökioskeja ei ole juuri Suomessa nähty. Kolmen Kaverin jätskibiili myi kesällä 2016 Flow-tapahtumassa testierän vegejätskiä, mutta muuten kioskeja ei ole juuri ollut.

–Vaikeinta oli saada kauramaidosta ja -kermasta koostuvasta jäätelömassasta sopivaa. Rullaaminen oli pitkään se suurin haaste, kertoo Qvick.

Yrittäjyyden ja tiiminjohtamisen opiskelijat Sillanpää, Qvick ja Henriikka Forsman halusivat kehittää vegaanisen jäätelökioskin, sillä vegaaninen ruoka sopii monelle.

Myös maitoallergikot voivat syödä kauramaitotuotteita. Kauramaito-pohjan vaihtoehdoksi on tulossa myöhemmin soijajogurtti.

Vege on tällä hetkellä naisten mielestä kova trendi.

–Ja oisko ollut vähän tylsää myydä tavallista jäätelöä?, kysyy Qvick Sillanpäältä.

Tomi Vuokola
Riitta Lehtinen halusi oreo-annoksensa kermavaahdolla ja strösseleillä.

Riitta Lehtinen halusi oreo-annoksensa kermavaahdolla ja strösseleillä.

Jokaisella oma erikoisala

Jokaiselle löytyi jäätelöyrityksestä omat erikoisalansa. Forsman on kasvissyöjä, joten hän on pitkälti vastannut jäätelöiden tuotekehityksestä. Muutkin naiset ovat Spiron myötä siirtyneet suosimaan kasvisruokaa.

Sillanpään ala on taloushallinto ja Qvick vastaa somesta ja markkinoinnista. Naiset ovat saaneet esimakua yrittäjyydestä Proakatemian aikaisemmista projekteista.

Oma jäätelökioski on ollut silti monipuolinen koulu talousasioissa, markkinoinnissa ja viestinnässä. Kumpikaan naisista ei ole heti heittäytymässä jäätelöalalle.

–Saamme myydä vielä aika paljon jäätelöä, ennen kuin kioskin alkukustannukset on katettu, Qvick arvioi.

Hiedanranta on naisten mielestä vegaanijäätelölle hyvä myyntipaikka, sillä vanhoissa tehdashalleissa käy paljon nuoria ja kulttuuriväkeä, joista moni on kasvissyöjiä.

–Kaupunki haluaa elävöittää Hiedanrannan aluetta ja haluamme olla mukana siinä, Qvick sanoo.

Vegaanijäätelökioski on kesä-, heinä- ja elokuussa välillä Tampereen Hiedanrannassa sekä muutamissa kesätapahtumissa. Juhannuksen jälkeen vaunu matkaa hiedanrannasta Puistobluseille.

Parhaiten vegejätskivaunun liikkeet näkee Spiron Facebook-sivuilta.

Proakatemian toinen opiskelijaporukka pyöritti Spiroa Koskikeskuksessa vuonna 2015. Silloin liiketila oli kiinteä ja myynnissä tavallista jäätelöä.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Eihän tuo ole jäätelöä! Ja kauramaitoakaan ei saa enää sanoa maidoksi vastikään vahvistetun EU päätöksen mukaan. Maito on eläinperäistä, (kuten juusto, rahka, voi tai jugurtti). Poikkeuksen suomessa tekevät: kaakaovoi, maapähkinävoi, voileipäkeksi, voitatti, voileipäkakku. Hassua sinänsä, että monessa muussa EU maassa esimerkiksi kookosmaito on sallittu. Suomen mepit eivät ole olleet taas hereillä.

    Tästä sitten vääntämään.

  • Nimetön

    Kolmen kaverin vegaanijätskeistä ainakin se kinuski-pähkinä-suklaa on aivan ihanaa (niin kuin muutkin yrityksen jätskit, mitä olen maistanut). Ja parasta on että se on kookospohjainen, ne kaurajätskit mitä olen maistanut, ovat olleet vähän oudon makuisia. Pitänee kyllä testata tämä kioski, jospa olisi parempaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio