Sari RautanenAamulehti

Etukäteen kuvittelee, että se näyttää leikkimökiltä. Tai ehkä siirtolapuutarhamökiltä – joltain pikkuruiselta, söpöltä ja vanhanaikaiselta.

Tänä syksynä Tampereen Annalaan valmistunut 43 neliömetrin kokoinen talo näyttää ihan tavalliselta, uudelta omakotitalolta, samanlaiselta kuin naapurinsa.

Niin oli tarkoituskin, sanoo talon omistava Hannes Nurminen.

- Olen ollut vuosia kiinnostunut talojen suunnittelusta ja rakentamisesta, varsinkin tällaisten pienten. Nyt halusin kokeilla, voiko tällaisen oikeasti tehdä.

Talo on rakenteeltaan samanlainen kuin tyypilliset isoveljensä: paikalla valettu betoniperustus ja maanvarainen laatta, puurunko, mineraalivillat ja lautaverhoilu.

- Sähköhommissa tuli räikeimmin vastaan, että onkohan järkeä tehdä näin pientä. Miten voi tarvita yksiön kokoiseen taloon 30 sulaketta?

Janne Ruotsalainen
Talon seinissä ja sisäovissa on käytetty koivuvaneria. Keittiön välitila on päällystetty rosterilevyllä. Lattioilla on kokolattiamatto.

Talon seinissä ja sisäovissa on käytetty koivuvaneria. Keittiön välitila on päällystetty rosterilevyllä. Lattioilla on kokolattiamatto.

Rakentaminen kesti reilun vuoden. Juupajokelainen kirvesmiesporukka pystytti rungon ja asensi katon, ikkunat sekä ulkoverhoilun. Nurminen, jolla oli kesämökin verran kokemusta rakentamisesta, teki kaikki sisätyöt itse lvi- ja sähkötöitä lukuun ottamatta.

- Iltaisin tulin yhdeksältä, kun lapset olivat menneet nukkumaan, ja tein pari-kolme tuntia. Gyproc-levyjen nostaminen yksin kattoon oli hiukan hankalaa, mutta ei siihen aikaan voinut talkooapua pyytää.

Nurminen työskentelee päivät IT-alalla. Talonrakennus toimi hyvänä vastapainona.

Itse tekemällä säästi myös kustannuksissa. Neliöhinnaksi muodostui noin 3 000 euroa.

- Halvemmaksi tuli kuin jos olisin ostanut samankokoisen sijoitusasunnon tuosta vierestä kerrostalosta. Mutta jos olisin tehnyt talon sijoitusmielessä, olisi kannattanut tehdä isompi, paljonkin, koska tuotto olisi ollut isompi.

Katso videoesittely talosta (juttu jatkuu alla):

 

Vieläkin pienemmällä summalla olisi selvinnyt, jos taloon ei olisi asennettu energiaa säästävää tekniikkaa. Nurminen halusi kuitenkin pihan alle säiliön, josta sadevedet voi pumpata hyötykäyttöön, ja katolle aurinkokeräimet, joista rakennus saa lämpö- ja sähköenergiaa.

- Syksyllä huomaa, ettei sillä taloa lämmitä, vaan käytännössä hanoista tulevan veden.

Nurminen ei aio itse muuttaa taloon perheineen, vaan energiansäästöstä hyötyvät tulevat vuokralaiset.

Yhtä pieniä omakotitaloja ei ole paljon. Esa Perttunen Tampereen rakennusvalvonnasta ei muista yhtään vastaavaa hanketta viimeisten kymmenien vuosien ajalta.

Kiinnostus on kuitenkin herännyt. Vantaan Korsoon rakennettiin vuosina 2014–2015 kaksi 40 neliömetrin kokoista omakotitaloa, ja lisää on rakenteilla.

Tampereellakin ilmiöön on kiinnitetty huomiota. Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen kertoo, että Vuoreksen pohjoispuolelle Isokuusen alueelle on valmisteilla kaava, jossa pienimmät tontit ovat 300 neliömetrin kokoisia ja rakennusoikeudet 80–100 kerrosneliömetrin luokkaa.

Ei tarvitse energiatodistusta

Puurunko 173x48mm. Seinissä höyrynsulkumuovi ja mineraalivillaeriste (U-arvo 0.17W/m2K).

Pinta-ala 43m2, lisäksi kylmä autotalli 21m2.

Kerrosala jää karvan verran alle 50 m2. Siksi talo ei tarvitse energiatodistusta.

Vesikiertoinen lattialämmitys ja käyttövesi lämpiävät aurinkokeräimillä ja verkkosähköllä.

Valaistus on toteutettu isolta osin led-spoteilla ja -nauhoilla, jotka saavat sähkönsä aurinkokennolla ladatusta akusta.

Tuotetun sähkön ja kulutetun sähkön määrää voi seurata verkon välityksellä.

Samoin voi seurata huonetilojen, ilmanvaihdon ja lämminvesivaraajan lämpötiloja. Tiedot tallentuvat automaattisesti tietokantaan sata kertaa vuorokaudessa.

Sadevesi kerätään talteen maanalaiseen säiliöön, josta sen saa ylös käsi- tai uppopumpulla.


Lue myös nämä


Kommentit (65)

  • Nimetön

    Vaikka yli 40 neliötä, tuo näyttää todella ahtaalta. Itselläni oli tuon kokoinen saunallinen kerrostalokaksio, joka vaikutti paljon avarammalta.

  • Nimetön

    Missä on jääkaappi/pakastin?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio