Hääpukuja vuosia myynyt paljastaa ikävän ilmiön: Osa äideistä kohtelee tyttäriään julmasti

Tomi Vuokola / Aamulehden arkisto
Hääpukuja vuosia myynyt paljastaa ikävän ilmiön: Osa äideistä kohtelee tyttäriään julmasti
Tiina VuorimäkiAamulehti

Hääpukuja pitkään myynyt yrittäjä Hanna Koskinen on saanut tarpeekseen tyttäriään kovin sanoin arvostelevista äideistä. Hän on avautunut aiheesta pitkällä kirjeellä Facebookissa.

Koskisen mukaan äidit käyttävät toisinaan karmeaa kieltä.

- Ei sinusta mitään prinsessaa enää saa, sanoi eräskin äiti hääpukua sovittavalleen aikuiselle tyttärelleen.

- Käytös ei liity sosiaaliluokkaan, ikään tai ulkonäköön. Jotkut äidit ovat itse entisen supermallin näköisiä ja jotkus aivan tavallisen näköisiä, Koskinen sanoo.

Hän kirjoittaa näin: Äiti, joka haukut tytärtäsi paksukaiseksi. Äiti, joka vertaat tytärtäsi vieressä olevaan tyttöön "Katso nyt, tuollainen sinunkin pitäisi olla". Minä olen tavannut nyt liian monta sinunlaistasi parin viikon aikana Maahantuojien Outleteissa. Yksikin on liikaa, mutta teitä tuntuu olevan liikkeellä enemmänkin, toteaa Koskinen kirjoituksessaan.

- Pari kertaa kuussa tällaisia äitejä tulee vastaan, sanoo Koskinen puhelimessa.

Hän on pitänyt 12 vuotta hääpukuliikettä Helsingissä ja toimii nyt tapahtumajärjestäjänä Maahantuojien Outletissa. Omaa kauppaa pitäessään Koskinen katsoi, ettei voi nostaa asiaa esiin. Nyt voi.

Syyskuussa ilkeä äiti tuli vastaan Tampereella.

Näin hän kuvaa käytöstä kirjoituksessaan: Sinä lyttäät heidän unelmansa ja omanarvontuntonsa julmasti ja asiattomasti. Sinun sanasi ovat tahallisen julmia vaikka heitteletkin niitä ilmaan kuin hyviä neuvoja. He ovat nuoria naisia, jotka kaipaisivat kannustusta. Sen sijaan sinä olet ilkeä ja julma, ihmettelee Koskinen.

- Ulkopuoliselle on tosi kova paikka mennä väliin, hän sanoo.

Koskinen kertoo heittäneensä yhden kerran asiattomasti käyttäytyneen äidin ulos liikkeestään.

- Olen kuullut myös vaatekaupassa työskenteleviltä ja koulukuvaajilta, että näitä ajattelemattomia äitejä on nähty sielläkin.

- Olemme ajatelleet laittaa sovituskoppiin käytösohjeet, joissa kielletään ilkeily, Koskinen kertoo.

Koskista huolettavat ulkoisesti rauhallisen oloiset tyttäret, jotka käyttäytyvät kauniisti äitinsä karmeista sanoista välittämättä.

- Kyllä ne osuvat, Koskinen sanoo.

Näin hän kirjoittaa avoimessa kirjeessään:

Toistaessasi viestiäsi tyttäresi riittämättömyydestä opetat hänet epävarmaksi ja aiheutat arvottoman olon vaikka ulospäin kaikki näyttäisi olevan hyvin. He yrittävät kestää sinua, koska olethan kuitenkin Äiti.

Mikä on sellainen tytär, joka ei ole tarpeeksi hyvä edes omalle äidilleen? Mikä on sellainen äiti, joka ei osaa olla ylpeä tyttärestään, Koskinen kysyy.


Kommentit (22)

  • 2 häät ja haukut

    Äitini halusi tehdä hääpukuni (pienen budjetin vuoksi) astuttiin kangaskauppaan jossa hän kovaan ääneen kailotti kaikille kuinka hääpuku kangasta tulimme ostamaan kun ei noin läskille valmiita pukuja myydä. Lähdin kaupasta, äiti tuli perässä tuhisten kuinka oli minulta epäkohteliasta toimintaa kun en jäänyt kankaita katsomaan kehuen samalla kuinka ihana ja auttavainen ja ymmärtävänen myyjä siellä oli ollut. Lopulta saimme toisaalta kankaan hankittua kuin kaavatkin ja äiti teki pukuun hiukan omia hienoja muutoksiaan, sellaisen kun hän itse halusi sen olevan, minä olisin halunnut sen jonkalaiset oli kaavat. Ei paljon opiskelijabudjetilla kalliita pukuja osteltu saatika vuokrattu joten pakkohan se oli kiskoa päälle. (Liitto sitten vuosia myöhemmin päätyi eroon) Olin toisella kierroksella menossa naimisiin ja mies halusi hääjuhlat, löydettiin oikein ihana juhlapuku hääpukuliikkeestä, tosi moni kehuikin häissämme minun pukuani, siellä sitten äitini piti kaikille kehua jälleen kuinka se oli teetetty kun ei noin läskille valmiita löydy. Uskottavasti hän sen kaikille kertoi kun muutama sukulaiseni jopa hiukan nolona sanoi ettei ole häpeä jos on teettetty puku, koita siinä selittää että kyllä tämä on vaan valmisrekki puku. Että sellainen ”äiti”

  • Parempi_puhua

    Hyvä kun äiti sanoo jos läskiporsas oma äiti ei sano mitään se satuttaa. Tulee olo ei se minusta välitä sama vaikka en olisi maapallolla. Hän nimittäin miettii työasioita sotkin syntymällä vain uraäidin työkuviot. Ei se olis mun hääpuku sovitukseen tullu saati et juhlat typerää ajan haaskausta. En menny naimisiin enkä enään halua mennä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet