Geenit pistävät ihmisen irvistämään puolukalle: "Osa ei pysty millään"

Markku A. Lehtinen
Geenit pistävät ihmisen irvistämään puolukalle: "Osa ei pysty millään"

STT

Osa ihmisistä maistaa karvauden keskimääräistä paremmin tietyn geenimuodon vuoksi, kertoo Turun yliopiston tutkimus. Kyseistä geenimuotoa ei voi ennustaa esimerkiksi ihonvärin tai syntymäseudun perusteella, kertoo akatemiatutkija Mari Sandell Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

- Ei ole suuri yllätys, että olemme tutkimuksissa huomanneet kyseistä geenimuotoa kantavien suomalaisen käyttävän keskimääräistä vähemmän puolukkaa ruoassaan.

Puolukka on monelle ylivoimainen purtava, koska siinä yhdistyvät sekä hapan että karvas maku ja astringoivuus eli ominaisuus, joka tuntuu kuivattavan ja kurovan suuta. Moni tuntee astringoivuuden punaviinistä.

- Jotkut ahmaisevat puolukkaa suoraan mättäästä, osa taas ei pysty millään, sanoo Sandell.

Karvaalle herkistävä geeni on vain yksi pikku osanen, joka vaikuttaa maistamiseen. Työkseen makuja ja maistamista tutkiva Sandell kertoo, että maistaminen on hyvin yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät muistoista toisiin aisteihin.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa pohditaan muun muassa sitä, miten ruoasta saadaan sekä terveellistä että hyvän makuista.

- Puolukkaruokien rakennetta ja sitä kautta makua voi muuttaa muutenkin kuin lisäämällä sokeria.

Sandell kertoo, että kaikki kielen osat maistavat nykyään luokitellut viisi makuominaisuutta eli makean, suolaisen, umamin, karvaan ja happaman. Aiemmin kouluissa opetetusta kielen makukartasta on luovuttu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet