Tiede

Facebook on muuta netin käyttöä koukuttavampaa – se saa sinut unohtamaan ajankulun, sanovat tutkijat

tomi vuokola
Facebook on muuta netin käyttöä koukuttavampaa – se saa sinut unohtamaan ajankulun, sanovat tutkijat

Facebook on koukuttavampi kuin arvaammekaan, sillä emme aina tiedä, kuinka kauan oikeasti olemme viettäneetkään siellä aikaa.

Annu LaineAamulehti

Oho, kello onkin jo vaikka mitä! Tarkoituksesi oli vain piipahtaa Facebookissa, mutta aikaa on kulunutkin tunteja.

Tuore brittiläistutkimus osoittaa, että et ole yksin, sillä netin ja erityisesti Facebookin käyttö heikentävät merkittävästi ajantajua.

Kentin yliopiston psykologian yksikön tutkijoiden Lazaros Gonidisin ja Dinkar Sharman mukaan se, miten ihmiset kokivat kuluneen ajan vaihteli sen mukaan, oliko heidän netin käyttönsä nimenomaan Facebookiin liittyvää vai yleistä käyttöä.

Tutkimuksen lopputuloksena oli havainto, että Facebookiin liittyvät ärsykkeet johtivat kulutetun ajan selvään aliarviointiin verrattuna muuhun netin käyttöön, mutta kummankin käyttö vääristää ajantajua.

- Se johtuu huomiokyvyn ja ärsykkeiden aiheuttaman stimulaation havainnoimisen mekanismeista, tutkijat toteavat.

Tuloksia voidaan käyttää riippuvuustutkimuksessa

- Tutkimustuloksen perusteella Facebook-kuvat vaikuttavat ajantajuun muuttamalla tapaa, joilla kiinnitämme niihin huomiota, tutkijat Gonidis ja Sharma toteavat.

Tutkimustuloksia voidaan käyttää tulevaisuudessa erilaisten riippuvuuksien tarkempaan tutkimukseen.

- Vaikka on olemassa runsaasti tutkimusta riippuvuuksista ja epäsuorista keinoista koukuttua johonkin, riippuvuutta ja ajantajua ei ole juurikaan tutkittu.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkijat tarkkailivat 44 ihmistä, joille näytettiin 20 kuvaa vaihtelevan ajan.

Viisi kuvaa liittyi Facebookiin, viisi koski yleisesti internetiä ja kymmenen muuta ei liittynyt verkon käyttöön. Osallistujien piti kertoa, oliko kuva esillä pitkän vai lyhyen ajan.

Ihmiset aliarvioivat ajan, jonka he olivat käyttäneet Facebookiin liittyvien kuvien tarkasteluun. He aliarvioivat myös muuhun netin käyttöön liittyvien kuvien katseluun käytetyn ajan, mutta eivät niin pahasti, kuin Facebookin kohdalla. Muiden kuvien kohdalla ajan arvioiminen vaikutti helpommalta.

Kentin yliopiston psykologian tutkijaryhmän tutkimus julkaistiin 25. tammikuuta 2017 Journal Of Applied Social Psychology -lehdessä. Tutkimuksesta kertoi Daily Mail.


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Kyllä huomaa!

  Puolet vastaan tulevista naisautoilijoista tuijottavat kännyköitä ajaessaan jos ei
  ole juuri puhelu menossa ja luuri korvalla.

  Uskomatonta kuinka paljon tätä näkee liikenteessä. Jopa mopoautoilijoiden missio
  tuntuu olevan katkeamaton puhelimen ja netin käyttö ajaessa!!!

 • Nimetön

  Kaikille ajokortin omaaville pitäisi tehdä pakollinen koe ja tarkistaa kuinka kauan ovat Facebookissa sillä siihen koukussa olevat käyttävät sitä myös ajaessaan. Kortti pois kännykän nettiselaamisesta ajaessa, kuten muissakin maissa jo menee ehdottomasti. Ei mikään parinkympin sakko auta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet