Euroopan tilastot paljastivat julman faktan: Jo joka kuudes nuori aikuinen on syrjäytynyt Suomessa

Janne Ruotsalainen / Aamulehden arkisto
Euroopan tilastot paljastivat julman faktan: Jo joka kuudes nuori aikuinen on syrjäytynyt Suomessa

Eurostatin tilastosat kävi ilmi, että Suomessa syrjäytyneitä nuoria aikuisia on joka kuudes.

STT, Aamulehti

Syrjäytyneiden nuorten määrä on kasvanut Suomessa yli neljä prosenttiyksikköä vuosina 2006–2015, selviää Eurostatin tilastoista.

Viime vuonna 15,7 prosenttia 20–24-vuotiaista suomalaisnuorista ei opiskellut tai ollut työelämässä. Osuus on samaa luokkaa esimerkiksi Viron ja Latvian kanssa.

Suomi jää hieman koko Euroopan unionin tason alapuolelle: vuonna 2015 EU-maiden 20–24-vuotiaista 17,3 prosenttia oli ilman työ- tai koulutuspaikkaa. Se tarkoittaa melkein viittä miljoonaa nuorta.

Muissa Pohjoismaissa tilanne parempi

Myös Tanskassa syrjäytyneiden nuorten määrä on kasvanut, mutta luku on edelleen reilusti alle 10 prosenttia. Ruotsissa syrjäytyneiden nuorten määrä on laskenut.

Saksassa kehitys on ollut päinvastaista kuin Suomessa, sillä vuonna 2006 maan syrjäytyneiden nuorten osuus oli 15,2 prosenttia ja viime vuonna enää 9,3 prosenttia.

Syrjäytyneiden nuorten osuus on kasvanut eniten talousvaikeuksista kärsineissä Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa. Italiassa syrjäytyneitä on 20–24-vuotiaista melkein kolmannes.

Suomalaisista 20–24-vuotiaista hieman suurempi osa oli työssäkäyviä viime vuonna kuin vuonna 2006. Viime vuonna heidän osuutensa oli 32 prosenttia.

Opiskelevien osuus oli vuonna 2006 hieman suurempi kuin vuonna 2015.

Niitä, jotka käyvät sekä töissä että opiskelevat, oli viime vuonna vähemmän kuin vuonna 2006. Vuonna 2006 heitä oli 28,3 prosenttia, viime vuonna 24,9 prosenttia.

Asiasta uutisoi ensin Kauppalehti.


Kommentit (11)

  • Taatelintallaaja

    Suomesta puuttuu tavallisten ihmisten tavallista työtä. ”Syrjäytyneissä” ei monissakaan ole mitään vikaa. Useimmiten he ovat keskiverto-ominaisuuksilla varustettuja normaaleja ihmisiä. Heistä ei kuitenkaan ole Suomessa yrittäjiksi, heillä ei välttämättä ole erityistä teknistä lahjakkuutta tai erityistä sosiaalisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta. Siinä ei silloin koulun penkillä istuminen ja tavallisten tutkintojen kerääminen auta yhtään mitään.

  • Kansakoulua käynyt insinööri

    Voisikohan olla niin, että nykyinen koulutusjärjestelmä ei sittenkään takaa muuta kuin tyhmyyden lisääntymisen. Aikaisempi järjestelmä ei rajoittanut kenenkään etenenimistä – oli vain itsestä kiinni. Nykyinen järjestelmä ei oa t huomioon sitä, että alle kakskymmpinen välttämättä tiedä mitä hän haluaa. Olisikohan syytä otta käyttöön esim. pakolliset työharjoittelut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio