Esko Aho ratkaisisi työvoimapulan samalla mallilla, millä Nokian työttömiä autettiin

Kari Suni / Arkisto
Esko Aho ratkaisisi työvoimapulan samalla mallilla, millä Nokian työttömiä autettiin

Lounais-Suomen työllisyysnäkymät ovat poikkeuksellisen hyvät, koska Meyer Turun telakan tilauskanta ulottuu vuoteen 2024 asti.

Kirsi Turkki

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) suosittelee Lounais-Suomen työvoimapulan ratkaisuksi Nokian Bridge- eli silta-ohjelman kaltaista mallia. Malli auttoi 18 000 Nokialta työpaikan menettänyttä ihmistä siirtymään uuden työnantajan palvelukseen, hakeutumaan koulutukseen tai perustamaan oman yrityksen.

–Lounais-Suomen kasvun haasteet ovat erilaisia, mutta ratkaisumallin pitäisi mielestäni perustua samaan: huolellisesti mietittyyn ja selkeään konseptiin, eri toimijoiden saumattomaan yhteistyöhön ja yksilöllisten valintojen helppouteen.

Aho esittää, että valtio ja Lounais-Suomen alueen toimijat tekisivät siltasopimuksen, jossa määritellään vastuut, työnjako sekä tarvittavien toimenpiteiden rahoituskeinot. Sopimuksen laatisi ja toteutusta koordinoisi työ- ja elinkeinoministeriö. Lounais-Suomessa yhteistyöstä vastaisivat Varsinais-Suomen ja Satakunnan liitot.

Aho selvitti ratkaisuja Lounais-Suomen positiiviseen rakennemuutokseen elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) pyynnöstä. Selvitys julkistettiin tänään.

Merkittävin yksittäinen selitys Lounais-Suomen näkymien äkilliseen muutokseen on laivanrakennuksessa. Meriteollisuus lähti nousuun, kun Turun telakka siirtyi saksalaisen perheyhtiön Meyer Werftin omistukseen ja Raumalle perustettiin Rauma Marine Constructions (RMC). Varsinais-Suomen Ely-keskus on arvioinut, että uusia työpaikkoja voi syntyä Lounais-Suomeen jopa 30 000 seuraavan viiden vuoden aikana.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Se, että työtöntä suositellaan perustamaan oma yritys ei kaikilta onnistu. Vaikka saisi koulutustakin niin oman yrityksen pyörittäminen ei kaikilta onnistu. Syitä on monia. Ensiksi pitäisi löytää yrittämisen ala jolla on menestystä. Moni työtön ei osaa tehdä muuta työtä kuin sitä josta on irtisanottu ja moni työtön ei nykyään ole edes koskaan missään töissä ollutkaan. Vaikka yrityksen saisi perustettuakin ja ammattitaitoa olisi niin sitten tulee markkinointiongelmat. Ei asiakkaita tule ellei saa yritystään järkevin kustannuksin markkinoitua. Sitten on urakkasopimusten teko. Se vaatii jonkin verran narsistista luonnetta, ettei myy itseään liian halvalla ja mitään ei jää käteen, tulee vain tappiota. Tai sitten pyytää niin kovaa hintaa, ettei asiakaita tule. Moni ei osaa olla itsensä herra töissään työ ei joko etene tai on liian hidasta kun pomo ei kyttää takana.

  • Hilja-Rauha

    Aho olisi voinut tehdä saman jo silloin kuin oli itse puikoissa, silloin kun vaan syvennettiin lamaa, siitähän johtuu nykyinenkin tilanne ja työmarkkinoiden ongelmat. Mistä näitä jälkiviisaita paasaajia oikein sikiää?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio