Juha VainioHelsinki

Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäisessä kasvojensiirrossa hoidettu potilas on toipunut odotusten mukaisesti.

Massiivista ja erittäin vaikeaa operaatiota tammi–helmikuussa johtanut plastiikkakirurgian dosentti Patrik Lassus sanoo, että potilaalle on tehty reilun kahdeksan kuukauden toipumisaikana pieniä korjausleikkauksia.

- Kasvot ovat alkaneet valua painovoiman vaikutuksesta, kun kannattelevat lihakset eivät vielä tässä vaiheessa toimi riittävästi. Olemme tukeneet kasvoja pinnallisella leikkauksella. Vuoden kohdalla tilanteen pitäisi olla jo parempi.

Lääkärin mukaan potilaan kasvoihin on alkanut tulla tuntoa ja liikettä.

Kasvojen molemmat puolet toimivat. Lassus sanoo, että muutaman kuukauden kuluttua potilaan odotetaan pystyvän jo hymyilemään.

Lassus sanoo olevansa huojentunut, ettei potilaalle ole tullut hyljintäreaktioita tai pahoja infektioita, jotka saattaisivat johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin.

- Puoli vuotta on yleensä kriittinen raja vakaville komplikaatioille. Se raja on onneksi ylitetty.

Toipuminen parhaaseen mahdolliseen kuntoon kestää noin kaksi vuotta.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio