Pirkanmaa

Tampereen valtuusto ruoti keinoja kaupungin talouden kohentamiseen

Tampereen kaupunginvaltuusto kokousti viimeistä kertaa ennen kuntavaaleja.

Jukka Ritola/Aamulehden arkisto
Tampereen valtuusto ruoti keinoja kaupungin talouden kohentamiseen

Tampereen valtuusto käsittelee tänä iltana muun muassa tilinpäätösennustetta.

Heidi Pesonen Aamulehti

Tampereen kaupunginvaltuustossa kuultiin maanantaina tiukkaa talouskeskustelua. Kokous alkoi kello 17. Keskustelussa näkyi selvästi se, että kokous on viimeinen ennen 9. huhtikuuta pidettäviä kuntavaaleja. Joissakin puheenvuoroissa oli suoranaista vaalimainoksen makua.

Nykyisessä kokoonpanossaan valtuusto toki kokoustaa vielä vaalien jälkeen huhti- ja toukokuussa.

Valtuusto sai eteensä vuoden 2016 tilinpäätösennusteen. Siitä riitti keskusteltavaa 3,5 tunniksi, ja sen jälkeen ennuste merkittiin tiedoksi.

Tilinpäätösennusteen mukaan kaupungin tilinpäätöksestä tulee 21,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tilikauden alijäämäksi tulee 17 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos muodostui 8,1 miljoonaa euroa muutettua talousarviota paremmaksi.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) totesi, että tulos olisi pystytty kääntämään kertaluontoisella erällä ylijäämäiseksi, jos sähkölaitokselle myytyjen kaupungin omistamien rakennusten kauppa olisi tehty hieman aikaisemmin.

Kauppasumma oli noin 30 miljoonaa euroa. Nyt tuo erä jää kuitenkin kuluvalle vuodelle ja sen avulla varaudutaan esimerkiksi korkeakoulujen yhdistymishanke Tampere3:n menoihin.

Useissa puheenvuoroissa muistutettiin, että vaikka kaupungin tulos on miinusmerkkinen, on kaupunkikonsernin tulos reilusti plussalla ja varsinkin Tampereen sähkölaitos on tehnyt hyvän ylijäämän.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Voit seurata Tampereen kaupungin tuottamaa live-lähetystä kokouksesta tästä:

Useat valtuutetut esittivät kuitenkin huolensa siitä, että kaupungin tilinpäätösennuste on alijäämäinen jo kuudetta vuotta.

Sinikka Torkkola (vas.) nosti puheenvuorossaan esiin sen, pitäisikö kerätä enemmän veroja.

- Jokainen, joka on istunut lautakunnissa, tietää, miten kaupunkilaisten palveluja on niistetty. Se on johtanut pahoinvointiin, Torkkola sanoi.

Kokoomuksen Ilkka Sasi toi verokeskusteluun toisen näkökulman.

- Työn verotuksen keventäminen lisää työllisyyttä ja vähentää työttömyyttä, Sasi huomautti.

Leena Kostiainen (kok.) vaati valtuutettuja kertomaan konkreettisia keinoja kaupungin talouden parantamiseen. Hän itse toi esiin säästöpotentiaalin, joka on sairauspoissaolojen vähentämisessä. Hän myös yhtyi Johanna Loukaskorven (sd.) huoleen opettajien työhyvinvoinnin laskusta.

Johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta totesi, että monin paikoin kaupungin henkilöstön työhyvinvointi on parantunut, mutta perusopetuksen ja lastensuojelun osalta on syytä huoleen. Perusopetuksessa aiotaan Kuosmasen mukaan käydä vuoropuhelua ja etsiä yhdessä työntekijöiden kanssa keinoja tilanteen parantamiseen.

Kun konkreettisia keinoja talouden kohentamiseksi pyydettiin, niitä alkoi valtuuston eri puolilta myös sadella.

Lassi Kaleva (ps.) totesi, että työllisyys- ja taloustilanne paranisi sillä, että Tampere investoisi Tampere-Pirkkalan lentoasemaan. Kaleva katsoi, että Tampere-Pirkkalasta olisi mahdollista tehdä kansainvälisen tason logistiikka- ja rahtikeskus sekä kansallisen tason halpalentokeskus ja saada sinne tuhansia työpaikkoja. Mikko Leppälahden (Tapu) mukaan kaupunki ei ole tehnyt tarpeeksi lentoaseman eteen.

Kaleva ja samoin Seppo Silvennoinen (kok.) olivat sitä mieltä, että kaupungin tulisi ottaa hankinnoissaan paikallisuus kulmakiveksi.

Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäen (vihr.) mukaan Tampereella on käyty keskusteluja siitä, että kaupunkiin saataisiin Helsingin Marian sairaalan kaltainen start up -keskittymä. Hän muistutti niin ikään, että kaupunki on panostanut Tampere-Pirkkalan kehittämiseen Tredean kautta.

Tiina Elovaara (ps.) nosti säästökeinona esiin jalkautetun perhetyön. Hänen mukaansa Imatralla on saatu 200 000 euron panostuksella miljoonan säästöt, kun perheet on saatu voimaan paremmin.

Tilinpäätösennusteessa todetaan, että suurimpien kaupunkien vuoden 2016 yhteenlasketut tulosennusteet ovat vuoden 2015 tilinpäätöksiä paremmat. Myös Tampereella tulosennuste on vuotta 2015 parempi, mutta alustavien tietojen mukaan se on silti suurista kaupungeista eniten alijäämäinen.

Tampereen nettomenot kasvoivat maltillisesti, eli 1,9 prosenttia edellisestä vuodesta, mutta verotulojen kasvu oli niin matalaa, että tulos jäi alijäämäiseksi. Esimerkiksi yhteisöverotulot laskivat lähes 20 prosenttia. Kaikkiaan verorahoitus kasvoi 28,2 miljoonaa euroa (2,4 prosenttia). Verotulot kasvoivat 1,1 prosenttia ja valtionosuudet 6,3 prosenttia.

Kaupungin henkilöstökulut olivat yhteensä 676,8 miljoonaa euroa. Palkallisia henkilötyövuosia oli 14 062.

Tilinpäätösennusteen vuosikate on 74,4 miljoonaa euroa.

Nettoinvestoinnit olivat 220,9 miljoonaa euroa. Lainakanta kasvoi 89,5 miljoonaa euroa, ja asukaskohtainen lainamäärä oli vuoden lopussa 2 140 euroa.

Investointimäärä on aiheuttanut odotetusti keskustelua. Muun muassa Ilmari Rostila (ps.) kommentoi, että Tampereella on yli-investoitu, ja hän piti investointien työllistämisvaikutuksia vähäisinä.

Aila Dündar-Järvinen (sd.) halusi tietää, kuinka paljon esimerkiksi Rantatunneli on työllistänyt tamperelaisia.

Johtaja Mikko Nurminen vastasi, että koska hanke ei ole kokonaan valmis, ei tarkkoja lukuja vielä ole. Karkeasti tunnelityömaalla on kuitenkin ollut Nurmisen mukaan 95–97 prosenttia suomalaisia työntekijöitä, kaksi kolmesta on ollut pirkanmaalaisia ja yksi kolmesta tamperelaisia.

Yllättäen esiin nousi myös Eteläpuiston kaavaratkaisu. Apulaispormestari Pekka Salmi (sd.) arvioi, että nykyinen valtuusto ei ehdi päättää Eteläpuiston kaavasta, vaan se saataneen valtuuston käsittelyyn aikaisintaan alkusyksyllä.


Kommentit (34)

  • Nimetön

    Eikös vaikka uusi palkkion nostaisi taas parantaisi tuloksia ja motivoisi valtuutettuja ja valtuutetuille voisi maksaa myös bonuksia hyvin suoritetusta kaupungin velkaantumisesta.

  • terveisiä Tavara-asemasta

    ”Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) totesi, että tulos olisi pystytty kääntämään kertaluontoisella erällä ylijäämäiseksi, jos sähkölaitokselle myytyjen kaupungin omistamien rakennusten kauppa olisi tehty hieman aikaisemmin.”

    Tampereen kaupunki siis myy omistamiaan rakennuksia omistamalleen sähkölaitokselle ja parantaa tulostaan vastaavalla summalla – vai – ymmärsinkö oikein pormestarin selvityksen, minkä luin tästä uutisesta…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet