Ely-keskus laittoi Jutta Gustafsbergin unelman jäihin: ”Hanke hieno, mutta lakia noudatettava”

Pasi Liesimaa/IL
Ely-keskus laittoi Jutta Gustafsbergin unelman jäihin: ”Hanke hieno, mutta lakia noudatettava”

Ely-keskus teki valituksen Jutta Gustafsbergin saamasta poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen.

Edith AnderssonAamulehti

Yrittäjä Jutta Gustafsbergin hyvinvointikeskushanke Kuru Resort on lievässä vastatuulessa. Keskiviikkona pidetyssä Ylöjärven ympäristölautakunnan kokouksessa hankkeen piti saada viimeinen sinetti, jonka jälkeen Kuruun Iso Majajärven rantaan olisi alkanut nousta ravintolarakennus, majoitusmökkejä, rantasauna, peseytymisrakennus ja laitureita.

Keskiviikon kokouksessa kävikin ilmi, että Pirkanmaan Ely-keskus on tehnyt valituksen Ylöjärven kaupungin Gustafsbergille myöntämästä poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen.

- Yksinkertainen syy on se, että kaupungin myöntämä poikkeuslupa on maankäyttö- ja rakennuslain vastainen, sanoo Ely-keskuksen yliarkkitehti Leena Strandén.

Gustafsberg oli saanut Ylöjärven kaupungilta poikkeusluvan, jonka mukaan hän oli saanut 34 hehtaarin tontilleen sata prosenttia enemmän rakennusoikeutta kuin kaavaan on alunperin suunniteltu.

- Ylitys saa poikkeusluvalla olla 20–30 prosenttia enemmän kuin kaavassa määritellään, mikäli on erityiset syyt. Se ei ole mikään automaatti, Strandén kuvailee.

Lähtökohta on se, että voimassa olevassa kaavassa on määritelty rakennusoikeus, ja jos suuria muutoksia on toiveissa, pitää aloittaa kaavan muutosprosessi.

Miksi Ylöjärven kaupunki ei ole ottanut huomioon maankäyttö- ja rakennuslakia, sitä Strandén ei osaa sanoa. Ylöjärven kaupungista ei kuitenkaan olla oltu Ely-keskukseen yhteydessä esimerkiksi konsultaation vuoksi.

- Ennen Ely-keskukset käsittelivät poikkeusluvat, nykyään sen tekevät kunnat. Laki ei kuitenkaan ole muuttunut, ja sitä on noudatettava.

Google Earth

Strandén korostaa, että Gustafsbergin ja hänen miesystävänsä Juha Rouvisen hanke on erittäin kannatettava ja hieno.

- Sillä saataisiin Kuruun toivottua matkailua ja elinvoimaa. Hanke on vallan hyvä ja erinomainen, sitä vastaan Ely-keskuksella ei ole mitään.

Koska poikkeusluvalla ei voi muuttaa alueen kaavaa näin paljon, Ylöjärven kunnan pitää käynnistää kaavanmuutosprosessi. Kaavan läpimenossa menee noin vuosi, Strandén arvelee.

Mistä sitten on kyse, miksi kaavasta ei voi poiketa hyvän hankkeen vuoksi?

- Täytyy lähtökohtaisesti olla tasapuolinen saman kaava-alueen maanomistajien suhteen. Jos yksi saa rakentaa huomattavasti enemmän kuin kaava sallii, pitää ottaa huomioon, keitä muita tämä asia voisi koskea.

Jutta Gustafsberg kommentoi Aamulehdelle tekstiviestitse seuraavasti:

– En tässä kohtaa osaa vielä ottaa kantaa.

Aamulehti ei tavoittanut torstaiaamupäivän aikana Ylöjärven kaupungin arkkitehtia kommentoimaan asiaa.

maps4news.com/©HERE

Muokattu 12.41: Miesystävän nimi on Juha, ei Ari, niin kuin jutussa ensiksi väitettiin.

Muokattu 13.09: Muutettu järven nimi.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Mies Tampereelta

    Turha purnata, kun laki on selkeä. Miksi tehtäisiin kaavoja, jos niitä ei aiota noudattaa?
    Ehkä ylöjärven kaupungilta puuttuu ammatitaitoa? Tässäkin olisi kannattanut heti alkuun lukea ne pykälät ja laittaa kaavamuutos vireille. Olisi jo pitkällä se prosessi.

  • Metsätiaiset

    Miksi pitäisi saada rakentaa poikkeusluvalla joka paikkaan ja pilata maisemat ja luonnonrauha. Nuo Jutan esittelemät ”jalasmökit” ovat todella rumia. Lisäksi lehtikirjoituksesta saa sen kuvan että ranta-alue metsineen on ostettu ilman rakennusoikeutta eli otettu tietoisesti riski! Ei tämä ole mitään kiusantekoa viranomaisilta jos ei saa poikkeusluvalla rakentaa. Täytyyhän aluekokonaisuuksiakin suojella kaikenlaiselta rakentamiselta. Luonnossa voi muutenkin rauhoittua ja mikä parasta ilmaiseksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio