Ella-Riina Pietilä, 20, maksaa kahta vuokraa, silti tuet riittävät elämiseen: "Jos moni yksinhuoltajakin saa sen 1200 euroa kuussa, ihan hyvin pärjään samalla"

20-vuotias kokkiopiskelija kuuluu uuden opinto- ja asumistukiuudistuksen voittajiin. Hänen tukensa nousevat uudistuksen myötä.

Ossi Ahola
Ella-Riina Pietilä, 20, maksaa kahta vuokraa, silti tuet riittävät elämiseen: "Jos moni yksinhuoltajakin saa sen 1200 euroa kuussa, ihan hyvin pärjään samalla"

Ella-Riina Pietilää ärsyttää, että asumistukiuudistuksesta valitetaan.

Kaisa Uusitalo

Oulun seudun ammattiopisto OSAOssa kokiksi opiskeleva ja samalla etälukiota suorittava Ella-Riina Pietilä, 20, pitää asumis- ja opintotukiuudistusta ehdottomasti hyvänä asiana. Pietilä tekee opintojen ohella epäsäännöllisesti töitä Tampereella ja maksaa vuokraa kahteen kaupunkiin. Silti opinto- ja asumistuki riittävät elämiseen ja rahaa jää vielä säästöönkin.

–Ennen uudistusta sain opintotukea ja lainaa yhteensä noin 800 euroa. Nyt saan yli 1200 euroa kuussa. Minun ei edes tarvitsisi käydä töissä, jos en haluaisi. Uudistuksessa kaiken valituksen alle jäi se, että lainamäärän nostamisen myötä monen tuet nousevat oikeasti aika paljon, Pietilä sanoo.

Toisen asteen opiskelijana Pietilän asumistuki pomppasi 180 eurosta yli 300 euroon. Yhteensä tuet nousivat laina mukaan laskettuna 1200 euroon, minkä lisäksi Pietilä saa tuloja epäsäännöllisistä töistä. Vuokranmaksun jälkeen käteen jää noin 600 euroa kuussa, jolla hän tulee hyvin toimeen. Häntä ärsyttää, että asumistukiuudistuksesta puhutaan vain negatiivisesti. Hänen mielestään opiskelijat vaativat liikaa.

–Jos moni yksinhuoltajakin saa sen 1200 euroa kuussa, niin ihan hyvin minä pärjään samalla yksin. Kaikki mahdolliset tahot haukutaan tukien leikkauksista ja niitataan milloin ketäkin. Ne ihmiset, jotka oikeasti ovat tyytyväisiä tilanteeseen, eivät pääse ääneen, hän sanoo.

Ossi Ahola
Ylöjärvellä asuva Ella-Riina Pietilä saa tukien lisäksi tuloja epäsäännöllisistä töistä.

Ylöjärvellä asuva Ella-Riina Pietilä saa tukien lisäksi tuloja epäsäännöllisistä töistä.

Rohkaisee ottamaan opintolainaa

Pietilän mielestä uudistus helpottaisi todella monen opiskelijan elämää, jos he vain uskaltaisivat ottaa opintolainaa. Laina on Pietilälle sijoitus omaan tulevaisuuteen ja mahdollisuus opiskella ilman jatkuvaa huolta toimeentulosta. Hänen mielestään valtion tehtävä ei ole maksaa kaikkea.

–En ymmärrä, miksi opintolainaan ei tartuta. Miksi ei haluta maksaa siitä, että pääsee joskus hyviin töihin ja saa riittävät tulot? En tiedä, mitä opiskelijoille pitäisi vielä antaa, kun valtio maksaa opiskelusta, ruokailusta ja tarjoaa vielä halvan lainan, jonka voi kohtuullisilla tuloilla maksaa myöhemmin pois.

Ennen uudistusta Pietilä sai tukia noin 800 euroa, ja kertoo tulleensa silloinkin hyvin toimeen. Hänen mielestään toisen asteen opintojen tulorajat ovat riittävän korkeat myös satunnaisten töiden tekemiseen. Kahden tulorajan seuraaminen ei huoleta, kun omat tulot arvioi yläkanttiin.

–Paljon on kiinni siitä, miten rahansa käyttää. Moni kaveri valittaa, ettei ole rahaa ruokaan, mutta sitten he käyvät kaksi kertaa viikossa baarissa. Ihmisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta itsestään, eikä ajatella, että valtio maksaa kaiken, Pietilä sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (72)

  • Opintolainan takaisinmaksu 500€/kk, ei mahdollisuutta tehdä lapsia

    Haluaisinpa nähdä neidin ilmeen, kun työpaikka loppuu ja elämän rakkaus löytyy. Sitä on sitten tosi ihanaa elää avopuolison (jolle nyt tulee elatusvevelvollisuus, mutta oikeuksia ei sitten kuitenkaan) armoilla.

    Veikkaan, että tämä uudistus vaan lisää yksinasujien määrää ja vähentää syntyvyyttä nuorilla, joita kuitenkin muka kannustetaan tekemään lapsia jo opiskeluaikana.

    Opintolaina ei ole tuloa. Se pitää maksaa takaisin, eikä sitä voi mitenkään rinnastaa asuntolainaan, jota moni kommentoija mainostaa. Opintolaina menee pelkästään siihen, että saisi ruokaa mahaansa ja katon päänsä päälle. Siitä ei jää mitään arvoa, toisin kuin asuntolainasta.

  • Nimetön

    En ole itse opiskelia, mutta olen kyllä seurannut läheltä opiskelijoiden elämää. Minusta ei ole kyse valittamisesta vaan ihan oikeutetusta epäkohtien esille tuomisesta. Jos kukaan ei toisi mitään esille olisimme kuin karjaa, jota ohjaillaan narusta. Ja kyllä nyt ollaan menossa väärään suuntaan, jos ihmisiä painostetaan opiskeluun ja vielä lainarahalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio