Eikö luistelu suju – näillä viidellä kikalla voit oppia uudelleen

Kun keskivartalo on kunnossa, vauhdinotto ja liikkeet helpottuvat. Laji kohentaa myös ryhtiä. Taitoluistimilla pystyy kääntymään ja hypähtämään paremmin kuin marketien kaunoilla.

Mika Kanerva
Eikö luistelu suju – näillä viidellä kikalla voit oppia uudelleen

– Koukista polvet ja valmistaudu pyllähtämään pakaroillesi. Ota myös käsillä vastaan kyynärpäästä joustaen, neuvoo Tapparan taitoluisteluvalmentaja Annina Mustonen.

Tiina ElliläAamulehti

Kauanko taitoluistelua on harrastettava, ennen kuin laji sujuu, Tapparan aikuisluisteluvalmentaja Annina Mustonen?

- Riippuu ihmisestä. Tanssi- tai liikuntataustan tuoma kehonhahmotus luultavasti nopeuttaa oppimista. Joitakin ahdistaa, ettei kaikkea osaa heti oikein. Joku taas harjoittelee innolla, vaikka oppiminen kestäisi.

Jo pelkästään vauhdin ottamiseen tarvittavissa peruspotkuissa on yllättävän paljon treenattavaa. Monet ottavat vauhtia kärkipiikillä, mikä ei ole taitoluistelussa oikeaoppista.

Kun hahmottaa peruskikat, laji alkaa sujua nopeasti.

Mikä on tämän harrastuksen aloituskynnys?

- Aikuisella se voi olla kaatuminen, koska itsesuojeluvaisto on niin kehittynyt. Alkeiskurssilla harjoittelemme ensin kaatumista, jottei se estä harrastuksen jatkumista.

Monella aikuisella on luistelussa 10–20 vuoden tauko, mutta aiemmin opittu taito palautuu kyllä ajan kanssa lihasmuistiin. Peli ei ole siis menetetty. Osa aloittaa luistelun pitämällä kiinni kaukalon laidoista.

Luistelukoululaisilla ei juuri ole luisteluharrastustaustaa, joten kaikki aloittavat suurin piirtein samalta tasolta. Luistelukoulussa palautetaan mieleen vanhat taidot ja opitaan uusia.

Kuntokynnystä tässä lajissa ei ole, sillä jokainen voi pitää luistellessa taukoja, ja kunto kasvaa treenatessa.

Miten taitoluistelusta saisi itselleen pitkäaikaisen harrastuksen vuosiksi eteenpäin?

- Olisi hyvä ostaa taitoluistimet, joita saa alle satasella. Ne ovat aivan eri asia kuin marketien lörppävartiset kaunoluistimet.

Taitoluistinten varsi on tukeva, terän uurre pureutuu kunnolla hallijäähän ja kärkipiikit ovat viistot.

Taitoluistimilla pystyy kääntymään ja hypähtämään paremmin kuin kaunoilla. Taitoluistin pitää sitoa varresta aika tiukaksi.

Luistelukoulussa opit lajin alkeet. Voit lisäksi harrastaa tätä lajia tukevaa urheilua, kuten tanssia, joka parantaa kehon hahmotusta. Alkeiskurssilta voi edetä kilpailevaan muodostelmaluistelujoukkueeseen, Dusty Bladesiin.

Siinä tehdään erilaisia kuvioita, kuten piiriä, myllyä, blokkia, läpimenoa, askeleita musiikin tahtiin ja harjoitellaan kilpailuohjelmaa.

Yleensä siinä ollaan otteessa toisiin, ja luistelijoiden yhdenaikaisuus ja samannäköinen tekniikka on tärkeää.

Kenelle laji sopii?

- Kaikille, jotka haluavat kokeilla – tai toteuttaa haaveensa.

Luistelukoulussa harjoitellaan yksinluistelua ja muodostelmaluistelua, piruetteja ja hyppyjä sekä kaaria sisä- ja ulkoterällä. Muodostelmaluistelussa pitää oppia hallitsemaan oma paikkansa, jotta vieruskaverin on helpompi luistella.

Tapparan aikuisten luistelukouluun mahtuu vielä. Ilmoittaudu Tapparan sivuilla kohdasta Luistelukoulu. Aikuisten taitoluistelukoulu on Hervannan jäähallissa torstaisin kello 21.30–22.30.

Taitoluisteluvalmentaja Annina Mustonen näyttää, miten kaadutaan, liu’utaan yhdellä jalalla, otetaan vauhtia, jarrutetaan ja sirklataan.

Viisi taitoluistelun peruskikkaa

1. Kaatuminen

A. Paikallaan: Koukista polvet ja valmistaudu pyllähtämään pakaroillesi. Ota myös käsillä vastaan kyynärpäästä joustaen. B. Kaadu pienestä vauhdista. C. Luistele taaksepäin ja kaadu. Vedä leuka rintaan pään suojaamiseksi.

2. Vauhdinotto eli potkut

Aseta jalat t-asentoon: vasemman jalan varpaat osoittavat etuviistoon hieman vasemmalle ja oikea jalka on poikittain etujalan takana.

Potkaise oikealla jalalla takaviistoon. Vasen lähtee liukuun ja takajalka eli oikea ojentuu takaviistoon.

Potku lähtee koko terältä.

Pidä keskivartalossa kevyt kannatus, jolloin jalkojen työskentely helpottuu. Pidä polvet pehmeinä, niin asento vakautuu ja seuraavaan asentoon on helpompi siirtyä. Kädet ovat kauniisti sivuilla. Ne myös tasapainottavat. Tuo jalat potkun jälkeen lähelle toisiaan ja valmistaudu potkuun toisella jalalla.

3. Jarruttaminen

Mallinna jarrutustekniikat ensin paikallasi.

Harjoittele jarrutustekniikkaa työntämällä toista luistinta sivulle siten, että saat aikaan jäätä "kuorimalla" lunta.

A. Kokoaurajarrutus: Ota hyvä ryhti, lantionlevyinen haara-asento ja laita polvet koukkuun. Käännä varpaat kohti toisiaan 75 asteen kulmaan. Pidä selkä suorana.

B. Puoliaurajarrutus: Laita toinen luistin poikittain eteen noin 75 asteen kulmaan.

Vauhdista: Ota kevyt vauhti, pidä keskivartalo ryhdikkäänä. Laita polvet koukkuun, käännä varpaat kohti toisiaan ja työnnä jäätä itsestäsi poispäin. Voit pitää kädet sivuilla tasapainoa tuomassa.

4. Liuku yhdellä jalalla

Ota hyvä, mutta hallitsemasi vauhti. Vauhdissa tasapaino pysyy parhaiten.

A. Käytä toista jalkaa liukuvan jalan nilkassa.

B. "Liimaa" toinen jalka jäässä olevan jalan nilkkaan muutamaksi sekunniksi.

C. Kun edelliset sujuvat, nosta vapaata jalkaa asteittain lähemmäs polvea.

Liu’u yhä pidempi matka yhdellä jalalla. Voit päättää liukumismatkan etukäteen. Se kehittää tasapainoa.

Liuku helpottuu ja lantion asento säilyy oikeana, kun kannatat keskivartaloa ja jännität jäässä olevan jalan lihakset.

5. Sirklauksen esiaste eli potkulautapotkut

Harjoittele potkulautapotkuja luistelemalla ympyrää

Aseta kädet ikään kuin halaamaan ympyrän kaarta.

Pysy ryhdikkäänä ja kallista koko vartaloa ympyrän keskustaan koukistaen samalla polvia.

Jos luistelet vastapäivään, vie vasen käsi vartalon taakse ja oikea käsi eteen vartalon eteen.

Aseta ensin jalat t-asentoon: ympyränpuoleisen jalan varpaat osoittavat eteen ja ulomman jalan varpaat osoittavat sivulle. Sisempi jalka pysyy koko ajan jäässä ympyrää luistellen, ja ulompi tekee potkuja.

Sirklaus on haastava liikekokonaisuus. Siinä ympyränpuoleinen jalka (vaikka vasen) pysyy ensin jäässä ja ulkojalka (oikea) potkaisee t-tekniikalla, jolloin se siirtyy etummaisen (vasemman) jalan ohi ristiin. Takajalka (vasen) lähtee tekemään ristipotkua.

Hidas sirklaus on vaikeampaa kuin nopea. Ensimmäinen potku on paljon helpompi kuin ristipotku.

Yleisöluisteluvuorot Tampereella

Hervannan jäähallin 1-kenttä to klo 13–14, la klo 11.15–12.15.

2-kenttä ma klo 13–14, ti klo 13–14, ke klo 12.45–13.45 ja pe klo 12.45–13.45.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio