Ei pukupakkoa! Helsingin neljä Michelin-tähtiravintolaa yllättävät rentoudellaan

Kimmo Penttinen
Ei pukupakkoa! Helsingin neljä Michelin-tähtiravintolaa yllättävät rentoudellaan

Askin ravintoloitsijat Linda Stenman-Langhof ja Filip Langhoff kertovat, että ravintolassa näyttää samalta kuin heidän kotonaan.

Riikka Happonen

Kaikki neljä Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa pyrkivät eroon jäykästä imagosta. Ruokaturisteja houkutellaan Helsinkiin laadukkailla menuilla ja mutkattomalla palvelulla.

Ask luottaa luomuun

Keittiömestari: Filip Langhoff, sommelier Linda Stenman-Langhoff.

Kenelle: Vastuulliselle kuluttajalle, luomun ja kasvisten ystäville. Pienille seurueille. Myös lapset ovat tervetulleita.

Ideologia: "Maku tulee ensimmäisenä, mutta luomu antaa meille raamin, josta etsimme parhaat tuotteet. Meillä on illassa vain yksi kattaus. Ideana on, että täällä voi istua rauhassa nauttimassa koko illan kokemuksesta. Kiireiselle tämä ei ole oikea paikka."

Ruoka: Kaikki on luomua, lukuunottamatta liivatetta ja siirappia. Pääosassa ovat vihannekset, joiden varaan pitkä menu rakentuu. Liha on sivuroolissa, enemmänkin mausteena. Kahdeksan ruokalajin menu vaihtuu jatkuvasti raaka-aineiden sesongin mukaan. Alle 12-vuotiaille on tarjolla puolikkaita annoksia.

Ilmapiiri: Intiimi katutason ravintola Kruununhaassa, ainoastaan 26 paikkaa. Beige-harmaa sisustus pinnatuoleineen on tyyliltään 50-lukulainen. Seinillä on vaihtuva taidenäyttely. Pöytäliinat ovat kierrätysmateriaalia. Osa posliiniastioista on antiikkia, osa on tehty ylijäämäsavesta.

Hintataso: Kahdeksan ruokalajin menu 89 euroa. Viinipaketti 80 euroa, alkoholittomilla juomilla 35 euroa.

Erityistä: Omistajapariskuntansa näköinen perheravintola. Molemmat ovat työskennelleet aiemmin Michelin-ravintoloissa ulkomailla ja Suomessa. Luomuajattelu on viety ruoasta ja viineistä pitkälle aina tekstiileihin ja puhdistusaineisiin saakka. "Emme tarjoile asiakkaillemme mitään, mitä emme tarjoaisi kotona lapsillemme."

Keittiömestarin lempipaikka Helsingin ulkopuolella: Luomuravintola Meat District Porvoossa, Kaskis Turussa.

Chef & Sommelier ei piperrä

Joel Maisalmi
Chef&Sommelierin Sasu Laukkanen ja Johan Borgar halusivat perustaa hyvän kortteliravintolan. Michelin-tähti ei nostanut hintoja tai vähentänyt rentoutta.

Chef&Sommelierin Sasu Laukkanen ja Johan Borgar halusivat perustaa hyvän kortteliravintolan. Michelin-tähti ei nostanut hintoja tai vähentänyt rentoutta.

Keittiömestari: Sasu Laukkonen, sommelier Johan Borgar.

Kenelle: Pariskunnille, nuorille aikuisille ja pienille 2–6 hengen seurueille, jotka arvostavat hyvän ruoan lisäksi välitöntä tunnelmaa.

Ideologia: "Tavoitteenamme oli tehdä hyvä kortteliravintola, jossa on mukava käydä töissä. Emme pidä itseämme fine dining -ravintolana, rentous on kaikkein tärkeintä. Me kaikki olemme joskus syöneet ravintolassa, jossa joutuu pelkäämään haarukan tippumista. Sellainen jännitys estää nauttimista. Täällä me kokitkin voimme olla omia itsejämme."

Ruoka: Tarjolla on kolmen, neljän, kuuden ja yhdeksän ruokalajin menuita. Päälinjana on yksinkertaisuus, luomu ja lähiruoka, joka näkyy muun muassa siten, että tarjolla on lohen sijaan vaikkapa särkeä tai hauenmätiä. Kasvikset tulevat pitkälti Johan Borgarin kotitilalta.

Ilmapiiri: 22 paikkaa on saatu mahtumaan pieneen tilaan siten, että välimatka naapuripöytiin on lähes olematon. Ei pöytäliinoja. Keittiön touhuja voi seurata salista avoimen oven kautta ja ulkona terassilta ikkunan läpi. Sijaitsee Eirassa kolmen kilometrin päässä päärautatieasemalta.

Hintataso: Suomen tähtiravintoloista edullisin. Kolmen ruokalajin menu 46 euroa, yhdeksän ruokalajin menu 76 euroa. Viinit noin 9 euroa / lasi.

Erityistä: "Michelin-tähti tuli yllätyksenä, päin pläsiä. Olimme laskeneet olevamme sen ulkopuolella, koska olemme niin erilaisia. Päätimme, ettemme muuta tähden takia mitään, emme hintojakaan. Olemme mukana myös Japani-oppaassa, mikä tuo meille japanilaisia turisteja."

Keittiömestarin lempipaikka Helsingin ulkopuolella: Kaskis, Mami, Ludu ja Smör Turussa, Bertha ja C Tampereella, Tertin kartano Mikkelissä.

Demo pyrkii kotoisuuteen

Kimmo Penttinen
Demo on fine diningia rennossa miljöössä. ”Tavoitteena oli ruokapaikka, jossa itse haluaisin käydä”, kertoo keittiömestari Tommi Tuominen.

Demo on fine diningia rennossa miljöössä. ”Tavoitteena oli ruokapaikka, jossa itse haluaisin käydä”, kertoo keittiömestari Tommi Tuominen.

Keittiömestari: Tommi Tuominen.

Kenelle: Nuorille aikuisille, seurueille, kaveriporukoille. Tähtipaikkojen ensikertalaisille. Myös lapsille "niin kauan kuin pysyvät aisoissa".

Ideologia: "Halusin tehdä ruokapaikan, jossa itse haluaisin käydä syömässä. Matalan kynnyksen paikan, jossa on tarjolla huippuviinejä ja huippuruokaa rennosti tarjoiltuna kotoisassa miljöössä. Se on usein iloinen yllätys asiakkaille, etteivät meillä tarjoilijat seiso koko ajan selän takana asennossa."

Ruoka: Jatkuvasti vaihtuvat 4–7 ruokalajin menut sisältävät aina keiton, juustoruoan ja useimmiten kohokkaan. Kekseliästä fine diningia. Mahdollisuuksien mukaan luomua, mutta raaka-aineen laatu painaa vaakakupissa enemmän.

Ilmapiiri: Persoonallinen ravintola Punavuoressa, 45 paikkaa. Valkoiset pöytäliinat, puna-ruskea sisustus. Penkit ja tyynyt tekevät ilmapiiristä olohuonemaisen. Huomaamaton sisäänkäynti. Tarjoilijat intoutuvat helposti rupattelemaan asiakkaiden kanssa.

Hintataso: Edullisemmasta päästä. Tarjolla on monta eri hintavaihtoehtoa lähtien neljän ruokalajin 62 eurosta seitsemän ruokalajin 102 euron hintaiseen menuun. Viinipaketit 48–93 euroa.

Erityistä: Vuonna 2003 avattu Demo on Suomen tämänhetkisistä Michelin-ravintoloista vanhin. Se sai tähden ensimmäisen kerran jo 2007 ja on sen jälkeen lunastanut sen joka vuosi. Ravintolan keittiö paloi vuosi sitten ja uusittiin täysin. Paikka on säilyttänyt tasonsa ja mutkattoman tunnelmansa, vaikka ravintoloitsija Tommi Tuominen on viime ajat keskittynytkin Finnjävel-ravintolaansa.

Keittiömestarin lempipaikka Helsingin ulkopuolella: Kaskis Turussa.

Olo kokeilee vanhaa ja uutta

Kimmo Penttinen
Olon keittiöpäällikkö Jari Vesivalo haluaa tuoda menuihinsa lapsuuden makumuistoja. Kokonaisvaltaiseen illalliseen kuuluu parhaimmillaan kokkien työn seuraaminen.

Olon keittiöpäällikkö Jari Vesivalo haluaa tuoda menuihinsa lapsuuden makumuistoja. Kokonaisvaltaiseen illalliseen kuuluu parhaimmillaan kokkien työn seuraaminen.

Keittiömestari: Jari Vesivalo.

Kenelle: Ruokamatkailijoille, liikemiehille, seurueille. Myös isommille ryhmille.

Ideologia: Ravintolaelämys syntyy ruoan lisäksi monesta eri tekijästä, eivätkä kokit voi sulkeutua omiin oloihinsa keittiöön. "Olen koettanut saada menuihin lapsuuden makumuistoja ja itäsuomalaista perinnettä uudella tavalla tarjoiltuna. Myös erityisruokavaliot voivat toimia inspiraation lähteinä vau-elämyksille."

Ruoka: Pelkistetty makumaailma, joka kunnioittaa pohjoismaisia raaka-aineita kuten makean veden kaloja ja lähellä tuotettuja kasviksia. "Mitä vähemmän lautasella on, sitä paremmin sen pitää olla tehty."

Ilmapiiri: 50-paikkainen ravintola Kauppatorin välittömässä tuntumassa. Paikkamäärä kolminkertaistuu tarvittaessa sisäpihan avulla. Sisään tullaan miltei keittiön läpi, ja punaseinäisen avokeittiön touhua pääsee seuraamaan myös pääsalista. Kokit ovat tottuneet keittiöön tupsahtaviin asiakkaisiin.

Hintataso: Lyhyempi parin tunnin menu 69 euroa, pitkä kolmen tunnin menu 109 euroa ja koko illan kokeileva menu 149 euroa. Viinipaketit 39–226 euroa.

Erityistä: Olo on muita Michelin-ravintoloita kokeilevampi ja teknisempi paikka, vaikka onkin pelkistänyt tyyliään. Ravintolan yhteydessä on viikonloppuisin myös 24-paikkainen Creative Kitchen, jossa Jari Vesivalo valmistaa kahden muun kokin kanssa osin uusia, vielä testausvaiheessa olevia annoksia ruokailijoiden iloksi. Tunnelma on varsinaista salin puolta välittömämpi ja intiimimpi.

Keittiömestarin lempipaikka Helsingin ulkopuolella: "Paras ja lähin paikka on ehdottomasti Tukholma, joka on pullollaan loistavia ja erilaisia ruokapaikkoja."


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Jonon perään vain.

    Niitä on Tampereellakin sellaisia jonoja,
    josta saa safkaa ihan ilman!

  • Nimetön

    Puku on oleellinen osa ravintolaelämystä. Solmion pitää hieman kiristää ettei satasen ruoka ihan huomaamatta valu hukkaan alas ruokatorvea!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio