Terhi Kiemungin blogikirjoitus oli rikos – Oikeus: ”Poliittiseen ilmaisuvapauteen kuuluu vastuu”

Kiemunki syyttää mediaa ja ”vihervasemmistoa” leimaamisesta ja aikoo valittaa. Tuomio syntyi hänen mukaansa ”kovan julkisuuspaineen alla”.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki on tuomittu kolmeenkymmeneen päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sakoista kertyy maksettavaa Kiemungille 450 euroa. Kiemunki kirjoitti Uuden Suomen blogissa 27. maaliskuuta 2016 kirjoituksen otsikolla ”Kun unelma on saavutettu, on myöhäistä katua”.

Kirjoituksessa muun muassa väitettiin, että islamissa julmuus vääräuskoisia kohtaan on itsestäänselvyys ja että ei ole olemassa maltillista islamia. Pitkähkö kirjoitus päättyi Kiemungin luomaan uhkakuvaan, jossa vääräuskoiset tapetaan ja naiset ja lapset raiskataan.

Sananvapaus ei suojaa vihapuhetta

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion perusteluissa huomautetaan, että hallituksen esityksen mukaan esimerkiksi maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikan tai siitä vastuussa olevien ankarakaan arvostelu ei sellaisenaan täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Rangaistavaa on kuitenkin kansanryhmien uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu. Tyypillistä rangaistavaa menettelyä on esimerkiksi tiedon, mielipiteen tai muun viestin levittäminen, jossa ryhmään kohdistuvaa väkivaltaa tai syrjintää pidetään hyväksyttävänä tai toivottavana tai yleistäen väitetään heitä rikollisiksi tai esitetään alempiarvoisiksi.

Hallituksen esityksessä todetaan myös, että sananvapauden ydinalueeseen kuuluvan poliittisen ja yhteiskunnallisen keskustelun yhteydessä rajoituksiin on suhtauduttava tiukemmin kuin esimerkiksi mainonnassa.

Korkein oikeus on todennut Jussi Halla-ahoa koskevassa ratkaisussaan KKO 2012:58, että ihmisoikeustuomioistuimen käytännön perusteella rangaistukseen tuomitseminen voi tulla kyseeseen sananvapauden suojasta huolimatta silloin, kun voidaan katsoa ihmis- ja perusoikeuksia loukatun vihaan tai väkivaltaan yllyttämisen muodossa.

Ihmistä tai ihmisryhmää mahdollisesti loukkaavan vihapuheen ei ole katsottu ansaitsevan sananvapauden suojaa.

Arvostelun voi tehdä myös laillisesti

Käräjäoikeus oli Kiemungin kanssa samaa mieltä siitä, että hänen kirjoitustaan tulee arvioida kokonaisuutena. Käräjäoikeudessa Kiemungilta kysyttiin, olisiko hänen ollut mahdollista käsitellä kirjoituksessaan ”ääri-islamia” eikä yleisesti islamia. Kiemunki vastasi: ”Olis varmaan.”

Käräjäoikeuden mukaan Kiemungin kirjoitus oli luonteeltaan yleistävä ja tarkoitti kaikkia muslimeja. Kirjoitus oli islamin uskontoa tunnustavaa ihmisryhmää panetteleva ja solvaava. Oikeuden mukaan kirjoituksen voidaan katsoa olevan omiaan aiheuttamaan halveksuntaa ja vihaa muslimeita kohtaan.

Oikeudessa Kiemunki väitti myös, että samantyyppisiä kannanottoja on esitetty laajalti valtamediassa ja että poliittisen kirjoittamisen sävy on tällaista tänä päivänä. Käräjäoikeus totesi, että poliittisen ilmaisuvapauden ja siihen kuuluvan kärjistämisen ja provosoinninkin vastapuolena on poliitikolle kuuluva vastuu siitä, että hän omalla toiminnallaan ei herätä tai ylläpidä suvaitsemattomuutta tai loukkaa ihmis- ja perusoikeuksia vihaan tai väkivaltaan yllyttämällä.

Syyttää vihervasemmistoa

Kiemunki teki itse itsestään tutkintapyynnön niin sanotusta muslimipenskakirjoituksestaan ja oheisesta kirjoituksestaan. Syyte nostettiin vain jälkimmäisestä. Kiemunki kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Tuomion jälkeen lähettämässään lehdistötiedotteessa Kiemunki sanoo, että tuomio on annettu ”kovan julkisuuspaineen alla”. Hän syyttää mediaa ja vihervasemmistoa siitä, että hänet on leimattu rikolliseksi vihanlietsojaksi. Kiemungin mukaan tämän takia hän kirjoitti blogikirjoituksensa.

Hän kertoo myös, että hän aikoo valittaa hovioikeuteen eikä aio vastata puhelimeen.


Päivitys: Juttuun on kello 15.10 lisätty Kiemungin kommentti tuomiosta.

Korjaus: Seuraava kappale: ”Tuomion jälkeen lähettämässään lehdistötiedotteessa Kiemunki syyttää tuomiosta sitä, että media ja vihervasemmisto ovat leimanneet hänet rikolliseksi vihanlietsojaksi” on muutettu nykyiseen muotoonsa kello 15.43.

Samalla myös alaotsikko: ”Kiemunki syyttää tuomiostaan mediaa ja vihervasemmistoa” on muutettu nykyiseen muotoonsa.


Lue myös nämä


Kommentit (93)

  • Nimetön

    Pitääkö tärkeät arkaluontoiset asiat painaa villaisella ja unohtaa ne ?
    Vihapuhe syyttelyllä pyritään vaan mitätöimään koko asia !
    Jos näin menee , että totuuden puhumisesta sakotetaan , niin annan vaaleissa ääneni Kiemunkille !

  • Teemu

    Sananvapaus on kyllä tai ei. Ei mitään siltä väliltä. Suomessa ei ole sananvapautta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio