Atte Kaleva suomalaisnaisen sieppausvideosta: Pyritään mahdollisesti vaikuttamaan käynnissä oleviin neuvotteluihin

Jihadismin tutkija Atte Kaleva arvioi videon julkaisun liittyvän mahdollisiin neuvotteluihin.

JAWAD JALALI
Atte Kaleva suomalaisnaisen sieppausvideosta: Pyritään mahdollisesti vaikuttamaan käynnissä oleviin neuvotteluihin
Heta Hassinen, Mikko Kuusisalo, Anssi Rulamo, Essi LehtoSTT, Aamulehti

Afganistanissa siepatusta suomalaisnaisesta on julkaistu toinen video, ulkoministeriö kertoi keskiviikkona. Ensimmäinen video hänestä julkaistiin runsaat kaksi viikkoa sitten.

Ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Neuvotteluihin vaikuttaminen mahdollisesti taustalla

Keskiviikkona julkaistu video on reilut kolme minuuttia pitkä. Jihadismin tutkija Atte Kaleva arvioi STT:lle, että uuden videon julkaisulla pyritään vaikuttamaan mahdollisesti käynnissä oleviin neuvotteluihin.

–  Voisi olla, että jonkinlainen neuvottelukontakti on saatu ja siihen liittyen videota käytetään ehkä jonkinlaisena painostusvälineenä, Kaleva sanoo.

Hän arvioi, että siepattu suomalainen vaikuttaa videolla hyvinvoivalta ja rauhalliselta.

–  Toivottavasti tämä tilanne päättyy hyvin – kyllähän valtaosa näistä tuolla Afganistanissa päättyykin ihan hyvin, Kaleva arvioi.

Ulkoministeriö: Videon levittäminen vaarantaa siepatun

Operation Mercyn tiedottaja Cathy Stanley vahvistaa Aamulehdelle, että järjestö on saanut tiedon videosta. Järjestö ei kommentoi asiaa, koska tilanne on niin kriittinen. Järjestön tiedottaja toteaa, että julkisuus voi hankaloittaa viranomaisten työskentelyä.

Ulkoministeriön mukaan kaikki julkisuus vaarantaa siepatun hengen ja vaikeuttaa tilanteen hoitamista. Viranomaiset pyytävät, että mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia ei levitetä julkisuudessa. Viranomaiset keskittyvät tekemään kaikkensa siepatun saamiseksi turvaan.

Motiivi saattaa olla raha

Aiemmalla vajaan minuutin mittaisella videolla nainen esiintyy rauhallisesti ja pyytää kristilliseltä yhteisöltä apua päästäkseen vapaaksi.

– Jos sieppaaja ei saa pyytämäänsä rahasummaa, jotain hyvin pahaa tapahtuu, siepattu sanoi.

Myös keskiviikkona julkaistulla videolla siepattu vetoaa eri tahoihin päästääkseen vapaaksi. Nainen näyttää lukevan välillä tekstiä paperista.

Kaleva arvioi jo aiemmin STT:lle, että vaikuttaisi siltä, että päällimmäinen motiivi sieppaukselle on raha. Nainen mainitsi videoilla sieppaajansa nimeltä. Kalevan mukaan nimi on todennäköisesti tekaistu silloin, kun kyse ei ole tunnetusta järjestöstä kuten Isisistä.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio