Pirkanmaa

Asuminen lohkaisee tamperelaisen yksinasujan nettotuloista jo noin 40 prosenttia – ja osuus kasvaa

Heidi PesonenAamulehti

Suomalaisten asumismenot kasvavat vuosina 2016–2018 keskimäärin 2,8 prosenttia vuodessa. Näin ennustaa Pellervon taloustutkimus, joka selvitti suomalaisten asumiseen liittyvien kulujen kasvamista Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilauksesta.

Pellervon taloustutkimuksen tutkimuksessa tarkasteltiin esimerkkitalouksien asumismenoja 21 suurimmassa kaupungissa vuokra- ja omistusasumisessa.

1. Eniten kärsivät kerrostaloissa asuvat

Asumismenot nousevat kerrostalossa omistusasunnossa asuvilla kotitalouksilla keskimäärin 3,2 prosenttia, kerrostalossa vuokra-asunnoissa 2,7 prosenttia ja omakotitaloissa 2,3 prosenttia.

2. Asunto nielee reilun neljänneksen tuloista

Asumismenojen osuus tuloista kasvaa edelleen. Vuonna 2016 kotitalouden tuloista keskimäärin 26,8 prosenttia menee asumiseen. Vuonna 2018 asumismenojen osuus tuloista nousee 28 prosenttiin. Tulokehitys on ennustevuosina hidasta, joten asumismenot kasvavat tuloja nopeammin. Palkansaajien nettotulot kasvavat keskimäärin noin 1 prosenttia vuodessa ja eläkeläisten 0,8 prosenttia.

3. Näin vaikuttaa alue

Asuntojen hinnat ja vuokrat, asumismenot ja menojen osuus tuloista ovat eriytyneet alueellisesti. Asuminen on selvästi kalleinta ja asumismenojen kasvu nopeinta pääkaupunkiseudulla. Muissa suurissa kaupungeissa asuminen on edullisempaa suhteessa tuloihin ja siten asumiseen liittyvä taloudellinen riski on pienempi. Pääkaupunkiseudulla asumiseen kuluu merkittävä osa tuloista, joten asumismenojen nousu on riski monen kotitalouden toimeentulolle.

Vertailtaessa vuoden 2016 tilannetta, esimerkiksi keskituloinen (bruttona 3 373 e/kk) yksinasuva, joka asuu 60 neliön omistusasunnossa kerrostalossa, maksaa Helsingissä asumisestaan keskimäärin reilu 1 400 euroa eli noin 60 prosenttia nettotuloistaan. Tampereella vastaava asumismuoto vie keskituloiselta yksinasujalta keskimäärin hieman vajaa 1 000 euroa kuukaudessa eli noin 40 prosenttia nettotuloista.

Kun vertailuun otetaan sähkölämmitteisessä 120 neliöisessä omassa omakotitalossa asuva lapsiperhe, nousevatko asumismenot suurimmiksi Espoossa. Kuukaudessa asumiseen menee siellä vuoden 2016 lukujen mukaan keskimäärin reilu 2 000 euroa. Helsingissä luku on reilu 1 700 euroa ja Tampereella reilu 1 300. Mukana ovat asumismenot aina lainanlyhennyksistä jätemaksuun ja kiinteistöverosta vesimaksuun. Osuus nettotuloista (kun brutto 6 746 e/kk) on Espoossa vajaa 40 prosenttia, Helsingissä vajaa 35 prosenttia, Tampereella noin 27 prosenttia.

60 neliön vuokra-asuntojen asumismenoja vertailtaessa menot olivat Tampereella 21 kaupungin joukossa neljänneksi kalleimmat. Tampereella asumismenot olivat keskimäärin reilun 800 euroa, Helsingissä vajaa 1 100 euroa, Espoossa noin 1 000 euroa ja Vantaalla yli 900 euroa.

4. Korjaaminen tulee kalliiksi

Asumismenojen kasvu näyttää hieman hidastuvan, mutta menojen ennustettu kasvu on selvästi nettotulojen kasvua ja yleisen hintatason nousua voimakkaampaa. Asumismenoja nostavat erityisesti kasvavat korjauskulut, jotka muodostavat merkittävän osan hoitokuluista. Vuokrien kasvu nostaa vuokralaisten asumismenoja. Korot ja öljyn hinta ovat olleet matalalla tasolla. Korkojen ja öljyn hinnan noustessa myös asumismenot nousevat tulevina vuosina.

5. Sähkö

Sähkön siirtohinnoissa ja kiinteistöverossa on merkittäviä nousupaineita. Tutkimuksessa tarkasteltiin skenaariolaskelmien avulla, miten ennustettua suuremmat korotukset vaikuttaisivat asumismenoihin. Jos esimerkiksi sähkön siirtohintoja korotettaisiin vuosittain 10 prosenttia, vuonna 2018 asumismenot olisivat sähkölämmitteisissä omakotitaloissa noin 180 euroa suuremmat kuin ennusteen peruslaskelmassa.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Minulla menee yli 50% eläkkeestä asumiseen vuokrayksiössa.
  Huippu-urhelijoiden pieniä tuloja kauhistellaan nytkin jopa uutisissa mutta kukaan ei edes ajattele saati kirjoitta lööppiä kissakokoisilla kirjaimilla eläkeläisistä joiden tulot on alle 1000/kk.
  Enkä muuten käytä alkoholia enkä polta tupakkaa, päreeni poltan jokus kuten nyt ja AIHEESTA.

 • hulluutta

  Miettikääpä mikä on lopputulos, jos Suomeen jyrätään lisää näitä matalapalkkatöitä? Silloin saa omistusasunnon unohtaa ja vuokrallakin asuminen lohkaisee valtaosan tuloista. Jo nyt pienituloisilla, eli monessa työssä ihan normaalituloisilla, asuminen vie asumistuen kanssakin 60% kuukausinettotuloista. Ylläpidä siinä sitten kotimaista kysyntää ja omaa kulutusta. Nuorten aikuisten kimppakämpät ja työssäkäyvien maksuhäiriöt on tämän ilmentymä.

  Hallitus vie kuin höyryjyrä eteenpäin tätä lyhytnäköistä politiikkaa, jonka heijastusvaikutukset ovat katastrofaaliset koko kansantaloudelle – yksittäisten kansalaisten taloudesta puhumattakaan. Siinä kärsii myös kiinteistöala ennemmin tai myöhemmin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio