Asukkaat riitelevät vesimaksuista jopa oikeudessa – tiedätkö, kenen ei tarvitse maksaa?

Ilkka Laitinen
Asukkaat riitelevät vesimaksuista jopa oikeudessa – tiedätkö, kenen ei tarvitse maksaa?
Juha LehtinenAamulehti

Pitääkö vanhempien maksaa taloyhtiön vesimaksu, jos lapsi lähtee armeijaan? Tai puoleksi vuodeksi opiskelemaan ulkomaille?

Jälkikasvun kihlattu asuu enemmän tai vähemmän säännöllisen epäsäännöllisesti nurkissa muutamien kuukausien ajan. Onko hänestä maksettava vesimaksu?

Apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Suomen kiinteistöliitosta kertoo, että arjessa tällaiset tilanteet ovat tyypillisiä, mutta juridisesti hankalia.

Pynnösen mukaan vesimaksuista on riidelty jopa korkeimpaan oikeuteen (KKO) saakka.

Olennaista on, ketkä asuvat huoneistossa

Joissakin taloyhtiöissä on asennettu vesimittarit. Silloin vedestä maksetaan todellisen kulutuksen mukaan eikä riitoja yleensä synny.

Edelleen monissa yhtiöissä vesimaksu maksetaan kuitenkin asunnossa asuvien henkilöiden määrän mukaan. Maksu voi olla esimerkiksi 15–20 euroa kuukaudessa henkilö kohti.

Vesimaksuista voi syntyä riita silloin, kun yhtiön asukkaat ovat eri mieltä siitä, ketkä katsotaan huoneistossa asuvaksi henkilöksi

- Toisinaan taloyhtiössä syntyy erimielisyyttä siitä, kenestä vesimaksua tulee maksaa. Henkilöiden lukumäärään perustuva vesimaksu on ongelmallinen sen suhteen, ketkä katsotaan huoneistossa asuviksi henkilöiksi tai mikä on huoneistoa muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, Pynnönen sanoo.

Tilapäinen poissaolo ei vapauta maksusta

Lain mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on vastikkeen maksuperusteena.

Korkein oikeus on katsonut, ettei vesimaksun osalta merkitystä ole sillä, kuinka tiiviisti huoneistossa asuvaksi merkitty henkilö tosiasiassa käyttää huoneistoaan asumiseen.

- Siten asukkaan pelkästään tilapäiset tai epäsäännöllisesti toistuvatkaan poissaolot asunnosta eivät sellaisenaan merkitse, että hänen ei voitaisi katsoa asuvan huoneistossa siten kuin yhtiöjärjestyksessä tarkoitetaan, Pynnönen kertoo.

Korkein oikeus katsoi kyseessä olevassa tapauksessa, että kyseinen osakas oli jatkuvasti, vaikkakin epäsäännöllisesti, käyttänyt tätä huoneistoa asumiseen. Hänet oli merkitty väestötietojärjestelmän asukasluetteloon tässä huoneistossa asuvaksi ja tämä paikkakunta hänen kotipaikakseen. Korkein oikeus katsoi, että osakas oli velvollinen suorittamaan vesimaksut yhtiölle.

Kukkien kastelu toi vesimaksun pariskunnalle

Pynnönen kertoo, että tuoreimmissa käräjäoikeuden ja hovioikeuden ratkaisussa on myös nimenomaisesti annettu merkitystä sille, ketkä ovat huoneistossa kirjoilla.

Esimerkiksi tuoreessa hovioikeuden ratkaisussa todettiin, että vaikka osakkaat olivat asuneet kesän mökillään, heidän oli maksettava vesimaksu. Osakkeenomistajien kotiosoite oli ollut väestörekisteritietojen mukaan kyseisessä huoneistossa.

Heidän katsottiin siis asuneen asunto-osakeyhtiössä hallitsemassaan huoneistossa yhtiöjärjestyksen tarkoittamalla tavalla. Vesimaksun maksuvelvollisuus ei ollut kohtuutonta.

Samalla tavalla ajatteli Kouvolan hovioikeus ratkaisussaan. Osakaspariskunta asui vuosittain kesäasunnollaan touko-syyskuun välisen ajan käyden vain välillä kastelemassa kukkia. Pariskunta oli kuitenkin velvollinen suorittamaan vesimaksun koko kesän ajalta.

Ilkka Laitinen

Kotipaikka ei ole aina ainoa mittapuu

Pynnönen huomauttaa, että henkilön kotipaikkaa ei kuitenkaan aina voida pitää ainoana oikeana mittapuuna vesimaksun maksamiselle. Esimerkiksi opiskelu ei aina merkitse kotipaikan muuttumista. Kotipaikka voi pysyä entisenä, vaikka hän ei kävisi siellä kertaakaan vuoden aikana.

- Koska hän ei tosiasiallisesti asu huoneistossa, hänestä ei voida periä vesimaksuakaan. Samoin ongelmallinen tilanne on varusmiespalvelu, joka kaukana kotipaikasta suoritettuna merkitsee varsin harvoja käyntimahdollisuuksia kotona. Toisaalta lähiseudulla suoritettu varusmiespalvelus saattaa tarkoittaa, että kotona käydään useinkin, Pynnönen sanoo.

Ulkomailla opiskeleva ei maksa vesimaksua

Edellä esitetyn perusteella Pynnönen arvioi, että vesimaksua ei tarvitse maksaa lapsesta, jos hän muuttaa puoleksi vuodeksi ulkomaille eikä käy tuona aikana kotona.

Sen sijaan armeijaan lähteneestä jälkikasvusta vesimaksu maksetaan lähtökohtaisesti.

Jos asunnon omistaja muuttaa vuodeksi pois ja asunto jää tyhjilleen niin vesimaksu maksetaan, jos siellä käydään esimerkiksi kastelemassa kukkia. Ainakin Kouvolan hovioikeus ajatteli tällä tavalla, kun pariskunta asui kesän mökillään.

Entäs sitten, jos jälkikasvun kihlattu asuu enemmän tai vähemmän säännöllisesti muutamia kuukausia appivanhempien asunnossa? Vesimaksua ei tarvitse maksaa, jos hän asuu ja on kirjoilla muualla.

- Nämä tulkintatilanteet ovat usein todella hankalia Pynnönen toteaa.

Vesimaksu

Taloyhtiössä vesimaksua peritään yhtiöjärjestyksessä määritetyllä tavalla.

Taloyhtiössä voidaan periä kokonaisvesimaksua, lämminvesimaksua, kylmävesimaksua tai laskuttaa vedenkulutuksesta huoneistokohtaisen mittauksen perusteella.

Vesilaitteiden korjauksesta aiheutuvia kustannuksia ei kateta vesimaksulla vaan hoitovastikkeella.


Kommentit (33)

  • tavislottooja

    Vesilaskutus ajanmukaiseksi oli taas sellainen bernerimäinen avaus, mitä oikein tässä kukaan voittaa, kuka tajuaa? , onhan jokainen asukas/osakas nytkin sen vedentoimittajan asiakkaana, isännöinti laskuttaa , mittarit luetaan jne. Mutta kokemuksesta taloyhtiöiden toiminnassa tiedän että 20 euroa kk on aika nihkeä kustannus vedestä joten tasauslaskuilla varmaan korjataan tilanne.
    Tätä päivä olisi uusiin rakennuksiin kaikkiin vaatia huoneistokohtainen mittarointi, etäluettava , loppuun vertailu ja itku, vaikka tulisi Hulda pesemään hameensa , kunnossa se kestää sen 20 vuotta kustannus uusinnasta n 800-1000 e osakas , maalikylillä enempi.

  • BERNER

    Kaikkiin asuntoihin voidaan laittaa kaukoluettava sähkö- tai vesimittari. Ihme kitinää täällä vesimaksusta 15-20e/kk/hlö. Jossakin on asuttava. Männä vuanna polliisi sakottaessaan kysy osoitetta. Vastasin postilokero se ja se. Ei ihan heti uskonut. Ei menny vesimaksua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio