Asiantuntija kommentoi alaikäisten pakkopalautusta Afganistaniin – "Eivät joudu tyhjän päälle"

Ulkoministeriön Johanna Jokinen-Gavidia kommentoi, ettei suomalaisten tulisi arvioida Afganistanin turvallisuustilannetta matkustustiedotteiden perusteella. Hänen mukaansa alaikäisilläkin saattaa olla kohtalaiset mahdollisuudet menestyä maassa.

Nina Leinonen
Asiantuntija kommentoi alaikäisten pakkopalautusta Afganistaniin – "Eivät joudu tyhjän päälle"

Stop deportations -mielenosoitus Helsingissä vastustaa turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia.

Anni HuttunenAamulehti

Poliisi vahvisti tänään pakkopalauttaneensa tällä viikolla Kabuliin alaikäisiä ensimmäistä kertaa vuosiin. Nuorin palautuslennolla ollut oli neljäntoista.

Ulkoministeriön eteläisen Aasian yksikön varapäällikkö Johanna Jokinen-Gavidian mukaan, vaikka turvallisuustilanne on koko maanlaajuisesti tarkasteltuna huono, olot Afganistanissa vaihtelevat suuresti alueittain.

Ulkoministeriön laatimien matkustustiedotteiden lukeminen ei kuitenkaan hänen mukaansa ole hyvä tapa arvioida tilannetta.

–Afganistanin konfliktin toinen osapuoli Taleban on ilmoittanut selkeästi, että heidän ensisijainen kohteensa ovat länsimaalaiset. Matkustustiedote on tehty tämän perusteella, mutta paikallisille riskit eivät ole ollenkaan samanlaiset, Jokinen-Gavidia selittää.

Lisäksi konflikti on kausittainen. Tämä tarkoittaa, etteivät taistelut ole käynnissä jatkuvasti. Pari viikkoa sitten taistelukausi tosin julistettiin jälleen alkaneeksi.

Tilanne on kuitenkin monin paikoin hyvä. Afganistan on yksi maailman suurimmista kehitysavun kohteista. Jokinen-Gavidian mukaan alueella toimii esimerkiksi Suomen ja YKn yhteinen projekti, joka tähtää paluumuuttajien kotouttamiseen.

–Palautetut eivät tule Afganistaniin tyhjän päälle. Siellä vastassa ovat isot organisaatiot, jotka huolehtivat maahan palaavista, Jokinen-Gavidian kertoo.

Jokinen-Gavidia arvioikin, että nuorillakin saattaa olla kohtalaiset mahdollisuudet menestyä Afganistanissa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Afganistan on turvallinen maa, tietävät kertoa suomaaiset asiantuntijat. Suurlähettiläälläkin on turvamies turvatalossa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio