Petteri Orpo: Sopu on syntynyt, hallitusneuvotteluja jatketaan – Riikka Purra: Osa rkp:n muutosesityksistä hyväksyttiin

Aamulehti seuraa tässä jutussa hallitusneuvotteluja lauantaina.

| Päivitetty

Aamulehti

Sopu on syntynyt, ja hallitusneuvotteluja jatketaan maanantaina, sanoo hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.). Hänen mukaansa puolueiden välillä on löydetty sopu maahanmuuttoasioita koskevasta pohjapaperista. "On löydetty yhteinen näkemys ja sopu. Maanantaina hallitusneuvottelut jatkuvat koko voimallaan kaikissa työryhmissä ja pyritään pääsemään maaliin mahdollisimman nopeasti”, Orpo sanoo.

"Olen tyytyväinen siihen, että näin vaikeat asiat on pystytty ratkaisemaan. On ollut puolin ja toisin joustoa. Nämä on sen tyyppisiä asioita, että kaikkia varmaan harmittaa, mutta semmoista se on, kun pitää tehdä kompromisseja", Orpo jatkaa.

Petteri Orpo kommentoi kokouksen jälkeen neuvotteluja Säätytalolla. Aamulehti näytti Ilta-Sanomien lähetystä kokouspaikalta.

Myös perussuomalaisten Riikka Purra saapui median eteen. "Rkp:llä oli joitain muutosesityksiä. Osa niistä oli hyvin helppo hyväksyä, osaa ei hyväksytty. Ne eivät muuta lainsäädäntömuutoksia, toimenpiteitä, politiikkaa, joita tässä pohjassa jo eilen oli."

"Maahanmuuttopolitiikan kiristys ei muuttunut mihinkään. Tässä kaikki koalition osapuolet selvästi haluavat, että tämä pohja onnistuu ja että saadaan hallitus saadaan aikaiseksi. Sen takia halusimme kuulla, mitä Rkp:llä oli sanottavaa", Purra sanoo.

Maahanmuuton pohjapaperin faktinen sisältö ei muuttunut, Purra täsmentää.

Hallitusneuvottelijapuolueiden puheenjohtajien kokous järjestettiin lauantaina sen jälkeen, kun rkp:n eduskuntaryhmä oli päättänyt, voidaanko perjantaina valmiiksi saatuja papereita hyväksyä. Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi yli nelituntisen kokouksen jälkeen, että rkp hyväksyy ilmastopaperin, mutta maahanmuuttopaperista on jatkettava keskustelua neuvottelukumppanien kanssa.

Purra totesi rkp:n ilmoituksen jälkeen, etteivät maahanmuuttoryhmän neuvottelut missään nimessä jatku. ”Menen Säätytalolle ja tapaan puheenjohtajat. Eiköhän me aika nopeasti päästä selvyyteen mitä tehdään”, Purra sanoi.

Henriksson: Yksimielisyys on mahdollinen

Henrikssonin mukaan prosessi on ollut hankala rkp:lle. ”Vaadittiin valtavan paljon lyhyessä ajassa. Nämä neuvottelut jäivät vähän puolitiehen”, hän kommentoi medialle.

”Haluamme siis jatkaa, ja jotta saamme aikaan yhteisen hallituksen, uskon että tässä tilanteessa kaikkien kannattaa nyt kuunnella sitä viestiä, mikä meillä on. Olen itse valmis kertomaan kaikille puheenjohtajille vaikka heti tämän tilaisuuden jälkeen, että mistä on kysymys”, Henriksson sanoi.

Hänen mukaansa yksimielisyys on mahdollista saavuttaa.

”Eduskuntaryhmä oli yksimielinen päätöksessään, että haluamme jatkaa rakentavasti ja tuoda esille muutamia muutosesityksiämme rakentavassa hengessä.”

”On selvää, että kun on neljä erilaista puoluetta, meillä kaikilla on erilaiset tulokulmat ja meidän on yritettävä ymmärtää toisiamme. Näin rkp:kin tekee”, Henriksson sanoo.

Purra: Muutoksia on jo tehty

Purran mukaan maahanmuuttopaperiin on jo tehty paljon muutoksia rkp:n toiveesta. ”Yhdestäkään faktisesta kirjauksesta ja toimenpiteestä ei voida enää joustaa. Tämä on kolmen puolueen yhdessä sopima kompromissi.”

Purra korostaa nimenomaan, ettei maahanmuuttoryhmä, mutta ei ota kantaa voisivatko puheenjohtajat päättää muutoksista.

Hän sanoo, ettei ole puhunut Henrikssonin kanssa rkp:n uusista vaatimuksista eikä hänellä ole mitään tietoa, mihin vaatimukset lisäkeskusteluista liittyvät ja mitä ne ovat. ”Totta kai mielelläni kuulen mitä ne ovat. Kaikki täytyy selvitä tämän seuraavan lyhyen kokouksen aikana", Purra sanoo vakavana.

Hän toistaa, ettei mitään kirjauksia toimenpiteistä, lainsäädäntömuutoksista ei voi ottaa pois eikä niitä voi vesittää.

Kokous kesti tunteja

Rkp:n entinen kansanedustaja ja toimitusministeristön pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist poistui puolueen puoluetoimistolta noin kello kahden aikaan iltapäivällä.

Hän kieltäytyi kertomasta neuvottelujen lopputuloksesta tai siitä, onko hän itse siihen tyytyväinen.

”Puheenjohtaja kommentoi”, Blomqvist vastasi toimittajien kysymyksiin.

”Minä en ole ollut missään äänestyksessä”, Blomqvist vastasi kysymykseen siitä, jouduttiinko lopputuloksesta äänestämään.

Rkp:n kansanedustaja Anders Norrback poistui myös puolueen puoluetoimistolta. Hän ei poistuessaan antanut kommentteja neuvotteluihin liittyen.

Rkp:n Pohjanmaan vaalipiiriä edustavat kansanedustajat Joakim Strand ja Mikko Ollikainen poistuivat puoluetoimistolta hieman kello 13:n jälkeen. He sanoivat poistuessaan, että kokous jatkuu edelleen eikä valmista vielä ole. Heidän piti lähteä junalle, ja he jatkavat kokouksessa etänä.

Myös tuore loviisalainen kansanedustaja Otto Andersson poistui. Edustajat eivät lähtiessään kertoneet, miten keskustelut ovat eduskuntaryhmässä edenneet.

Puolueen eduskuntaryhmä on ollut noin aamukymmenestä lähtien koolla päättääkseen, hyväksyykö se hallitusneuvotteluiden maahanmuutto- ja ilmastopaperit. Puoluetoimistolta poistunut Rkp:n europarlamentaarikko Nils Torvalds sanoi, ettei valmista vielä ole. Torvalds kertoi lähtevänsä saaristoon.

Kokous oli Torvaldsin lähtiessä kestänyt noin kaksi tuntia. Kokous kesti lopulta yli neljä tuntia.

Biaudet: ”Meille ei ole ehkä jätetty hirveästi neuvoteltavaa”

Tänään lauantaina kokouspaikalle saapunut rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet kommentoi medialle lyhyesti neuvottelujen tilannetta.

”Meille ei ehkä ole jätetty hirveästi neuvoteltavaa. Tästä maahanmuutto-osiosta ei ole keskusteltu kuin pari päivää. Kokoomus on valinnut, että siitä keskustellaan tosi myöhään ja näyttää siltä, että heillä on joku paperi, jonka he toivovat hyväksyttäväksi. Me olemme tottuneita siihen, että asioista neuvotellaan”, hän sanoi.

Biaudet ei vastannut suoraan toimittajan kysymykseen siitä, hiertääkö maahanmuuttoon liittyvissä asioissa nimenomaan humanitäärinen maahanmuutto työperäisen maahanmuuton sijaan.

Biaudet'n mukaan on kyse myös siitä, miten jo Suomeen tulleisiin ihmisiin suhtaudutaan. Hän sanoi asiaan liittyvän ”eksistentiaalisia kysymyksiä”.

Purra: Tavoittelemme yhä paikkaa hallituksessa

Perussuomalaiset kokoontuu tänään lauantaina puoluevaltuustonsa kokoukseen Helsingissä.

Kokous alkoi Purran poliittisella katsauksella kello 9.30. Tiedotustilaisuus järjestettiin kello 10. Aamulehti välitti Helsingin Sanomien lähettämän suoran lähetyksen tilaisuuksista tässä jutussa.

Purra vakuutti puheessaan puoluevaltuustolle, että perussuomalaiset haluavat edelleen kovasti hallitukseen.

”Tavoittelemme paikkaa hallituksessa. Se on se paikka, jossa asioita ja politiikkaa voi muuttaa haluamaansa suuntaan, oppositiossa yleensä ei voi.”

Hän kuitenkin lisäsi, että perussuomalaiset ”haluavat olla vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme tavoitteitamme edistettyä”.

Purra toivoi, että rkp hyväksyy Säätytalossa neuvotellut linjaukset lauantaisessa kokouksessaan, jotta hallitusneuvotteluita päätään jatkamaan.

”Uskoisin, että olemme viisaampia muutaman tunnin kuluttua.”

Purra: Kyseessä on kompromissi

Purran mukaan aikaa neuvotteluissa on annettu runsain mitoin, mutta asiat eivät enää neuvotellusta muutu. Ellei rkp tänään hyväksy kompromissia, neuvottelut päättyvät, Purra sanoi puoluekokouspuheen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

”Tämä on nyt se viimeinen kierros. Aikaa on annettu ja paperit on jätetty puheenjohtajan pöydälle. Kompromissiin on päästy. Tämä on nyt se viimeinen vaihe, että rkp sen kuittaa.”

”Se on myös meille ehdoton kompromissi, meille on mahdotonta joustaa siitä enää. Ei ole mahdollista jatkaa neuvotteluita, jos nämä paperit eivät tule hyväksytyksi.”

Riikka Purralta kysyttiin tilaisuudessa, onko edelleen mahdollista, että Suomeen saataisiin uusi hallitus juhannukseen mennessä.

”Aikataulullista kirittämistä pitäisi jättää taka-alalle ja pyrkiä siihen, että päästäisiin yhteisymmärrykseen. Tuskin valmista viikon sisään”, hän vastasi.

Purran mukaan suurista kiistakysymyksistä, erityisesti maahanmuutosta ja ilmastosta, ei ole jäänyt arpia puolueiden ja niiden puheenjohtajien välille.

”En usko siihen. Henki Säätytalolla on ollut koko ajan parempi kuin mitä lehtiä lukemalla voisi päätellä. Puheenjohtajiston välit ovat erittäin hyvät, asialliset, avoimet ja luottamukselliset. Toki ongelmia matkan varrella tulee, mutta niistä keskustellaan.”

Paperi odottaa leimasinta

Orpo sanoi perjantaina illalla tiedotustilaisuudessa, että maahanmuuttokysymyksistä sekä ilmasto- ja energiakysymyksistä on paperi valmiina. Vain rkp:n hyväksyntä linjauksille puuttui. Henriksson sanoi perjantaina, että rkp:n eduskuntaryhmän on tarkoitus päättää lauantaina siitä, voidaanko paperit hyväksyä.

Orpon mukaan lauantai on neuvottelujen kannalta kriittinen päivä. ”Huomenna on hallitusneuvotteluiden osalta kriittinen päivä, ja rkp pitää kokouksensa, ja sen jälkeen tehdään päätökset jatkosta”, Orpo sanoi.

Orpo kertoi ilmoittaneensa, että lauantaina hallitusneuvotteluissa ovat lähtökohtaisesti mukana kaikki ryhmät.

Lue lisää: Hallitusneuvotteluiden maahanmuutto- ja ilmastopaperit ovat valmiit – Rkp:n hyväksyntä puuttuu vielä

Tämä on päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut