Hallitusneuvotteluiden maahanmuutto- ja ilmastopaperit ovat valmiit – Rkp:n hyväksyntä puuttuu vielä

Perussuomalaisten Purran mukaan neuvotteluryhmä ei voi jatkaa, jos rkp:n eduskuntaryhmä ei hyväksy valmiita papereita. Aamulehti seuraa hallitusneuvotteluita tässä jutussa perjantaina.

Kokoomuksen puheenjohtaja, hallituksen muodostaja Petteri Orpo kertoi perjantaina, että maahanmuutosta ja ilmastotoimista on saatu linjaukset. Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan rkp:n eduskuntaryhmä on lauantaina koolla, ja sen on tarkoitus päättää, voidaanko paperit hyväksyä.

| Päivitetty

Aamulehti

Hallitusneuvotteluiden jatko nykyisellä kokoonpanolla on pitkälti nyt rkp:n käsissä. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoi perjantaina illalla tiedotustilaisuudessa, että maahanmuuttokysymyksistä ja ilmasto- ja energiakysymyksistä on paperi valmiina.

Rkp:n eduskuntaryhmä on lauantaina koolla, ja sen on tarkoitus päättää siitä, voidaanko paperit hyväksyä. Asiasta kertoi rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tiedotustilaisuudessa.

Maahanmuutto- ja ilmastoasiat ovat hallitusneuvotteluiden vaikeimmat kysymykset, ja tällä viikolla on keskitytty niiden ratkomiseen.

Orpo kertoo toivovansa, että kaikki voivat hyväksyä perjantaina löytyneet linjaukset.

Orpo kertoo ilmoittaneensa, että lauantaina hallitusneuvotteluissa ovat lähtökohtaisesti mukana kaikki ryhmät.

Hallitusneuvotteluita ovat käyneet rkp, perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra antoi ymmärtää, että jatko tällä kokoonpanolla on rkp:n eduskuntaryhmästä kiinni. ”Jos rkp tulisi ryhmäkokouksessaan siihen päätökseen, että nämä (valmiit paperit) eivät ole riittäviä, näen, että silloin tämä neuvotteluryhmä ei voi jatkaa”, Purra sanoi.

Orpo sanoi, että on "vakavan miettimisen paikka", jos rkp:n eduskuntaryhmä ei huomisessa kokouksessaan hyväksy papereita.

Orpo lisäsi, että hänen viestinsä kaikille ryhmille on, että vaikeista asioista on vain löydyttävä ratkaisuita. ”Kaikki on joutunut joustamaan, ja kaikki joustaa”, hän sanoi.

Orpo sanoi, että isojen kysymysten ratkomiseen tarvitaan hyvää hallitusta. ”Huomenna on hallitusneuvotteluiden osalta kriittinen päivä, ja rkp pitää kokouksensa, ja sen jälkeen tehdään päätökset jatkosta”, Orpo sanoi.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan perussuomalaiset olisi antamassa periksi työperäisen maahanmuuton tulorajasta, joka on todennäköisesti asettumassa 1 600 euroon mikäli muista asioista päästään sopuun. Lopullista päätöstä asiasta ei HS:n mukaan ole eikä perussuomalaisten ole helppo hyväksyä ehdotusta. Rkp:lle on erityisen vaikea asia pakolaiskiintiön koko, jota on perussuomalaisten vaatimuksesta alentamassa selvästi nykyistä pienemmäksi.

Purra: Jos perjantaina ei tule tuloksia, neuvottelut katkeavat

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi perjantaina aamupäivällä, että kello 18 katsotaan, mihin neuvotteluissa on päästy. Jos perjantaina ei tule tuloksia, neuvottelut Purran mukaan katkeavat.

”En osaa sanoa”, Purra vastasi Säätytalolla toimittajien kysymykseen siitä, lähtevätkö perussuomalaiset neuvotteluista, jos ratkaisuja ei löydy illan takarajaan mennessä. Purra ei ottanut kantaa myöskään siihen, voivatko perussuomalaiset vielä ehkä palata neuvottelupöytään, jos neuvottelut nyt katkeavat.

Purra kieltäytyy menemästä mihinkään yksityiskohtiin neuvottelujen etenemisessä. ”Maahanmuuton kokonaisuus on vaikea”, lyhytsanainen Purra toteaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi Säätytalolle tullessaan, että hallitusneuvotteluissa voidaan vielä onnistua. ”Työtä on tehty hyvällä touchilla. Odotetaan, että tämän päivän aikana myös tuloksia tulee.”

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan arvioi, että neuvotteluissa on nyt käynnissä ”todellinen meininki”. Hän ei arvioinut aikataulua, milloin hallitusneuvotteluiden kohtalo ratkeaa. ”Se jää nähtäväksi.”

Keskitty kahteen asiaan

Orpo sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa , että neuvottelijat päätyivät siihen, että lisäaikaa annetaan perjantaille. Hän sanoi toivovansa, että perjantaina tiedetään, missä ollaan.

Orpo uskoi, että jonkinlaista lähentymistä on tapahtunut, kun kerran lisäaikaa pyydettiin. Orpo sanoi torstaina, että ilmasto- ja energiakysymyksissä on päästy eteenpäin, ja ollaan lähellä ratkaisuja.

Perussuomalaisten pyynnöstä loppuviikolla on käsitelty vain maahanmuuttoon ja ilmastoon liittyviä kysymyksiä, joissa nykyisten hallitusneuvottelijoiden on vaikein löytää yhteistä kompromissia. Orpo sanoi torstaina toivovansa, että muut neuvottelupöydät voivat jatkaa neuvotteluita normaalisti taas lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut