Hallitusneuvotteluiden maahanmuuttopöytä sai lisäaikaa – yksimielisyyteen ei vielä päästy

Maahanmuutto- ja ilmastokysymysten ratkomista jatketaan vielä perjantaina ennen kuin muita asioita nostetaan taas pöydille. Aamulehti seuraa hallitusneuvotteluita tässä jutussa torstaina.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hallitusneuvotteluissa Säätytalolla Helsingissä torstaina 25. toukokuuta.

| Päivitetty

Hallitusneuvottelut ovat jatkuneet torstaina Helsingin Säätytalossa.

Hallitusneuvotteluiden maahanmuuttopöytä on pyytänyt lisäaikaa asioiden ratkomiseen. Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että neuvottelijat päätyivät siihen, että lisäaikaa annetaan perjantaille. Hän sanoi toivovansa, että perjantaina tiedetään, missä ollaan.

”Uskomme, että ratkaisuita löytyy, siksi tarvitsemme lisäaikaa”, hän sanoi.

Orpo uskoi, että jonkinlaista lähentymistä on tapahtunut, kun kerran lisäaikaa pyydettiin.

Orpon mukaan ilmasto- ja energiakysymyksissä on päästy eteenpäin, ja ollaan lähellä ratkaisuja.

Perussuomalaisten pyynnöstä torstaina on käsitelty vain maahanmuuttoon ja ilmastoon liittyviä kysymyksiä, joissa nykyisten hallitusneuvottelijoiden on vaikein löytää yhteistä kompromissia. Orpo toivoo, että muut neuvottelupöydät voivat jatkaa neuvotteluita normaalisti taas lauantaina.

Orpon mukaan työryhmät jatkavat työtään itseään säästämättä eikä asia ole ainakaan tahdosta kiinni.

Orpon mukaan hänen viestinsä niin talon sisäpuolelle kuin ulkopuolellekin on se, että nyt neuvottelevan hallituspohjan kaksi vaikeinta kysymystä on saatava maaliin.

”Olemme nyt siinä kriittisessä vaiheessa, että näitä vaikeita asioita ratkotaan. Olen varma, että hallitus muodostuu”, Orpo sanoi.

Hän lisäsi, että nyt hallitusneuvotteluita käyvät puolueet ovat monista isoista asioista yksimielisiä, joten siksi kaksi vaikeinta asiaa pitää ratkaista.

Orpo viittasi muilla asioilla esimerkiksi sote-kriisiin, velkakriisiin ja huoleen ihmisten ostovoimasta.

Orpo ei juuri suostunut avaamaan neuvotteluiden sisältöä. Hän kuitenkin toisti aiemmin sanomansa, että ilmastonmuutosta torjutaan ja päästöjä vähennetään, mutta siten, etteivät ihmisten elinkustannukset nouse kohtuuttomasti eikä kilpailukyky heikkene. Orpo myös sanoi, että humanitaarista maahanmuuttoa tullaan varmasti kiristämään.

Kohtalon aikoja eletään

Orpo oli torstaina aamulla vaitonainen maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä koskevien neuvottelujen etenemisestä.

”Paljon on työtä tehtävänä tämän päivän aikana. Käytetään nyt tänään kaikki mahdolliset tunnit työn tekemiseen ja toivotaan sitkeyttä, malttia ja ratkaisuhalukkuutta”, Orpo sanoi Säätytalolla aamulla.

Hän odottaa maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä puolueiden kesken yhteistä linjaa. Jos sopua ei synny, on hänen mukaansa ”vakavan miettimisen paikka, miten jatketaan”.

Hänestä yhteistä linjaa on etukäteen vaikea tarkasti määritellä. ”Kaikkien pitää olla sitä mieltä, että nyt on riittävästi pöydässä”, Orpo sanoi.

Orpo sanoi jo keskiviikkona, että neuvotteluissa eletään nyt kohtalon aikoja. Neuvotteluissa käsitellään tällä viikolla maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä, joiden on jo ennakkoon arvioitu hiertävän eri osapuolien välillä.

Purra: Vaatimukset lyöty pöytään

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että keskiviikkona neuvotteluja käytiin pitkälle iltaan eikä hän osannut arvioida, milloin tulee valmista.

”Homma on niin sanotusti pahasti kesken”, hän totesi toimittajille torstaina Säätytalolla. Maahanmuutto -ja ilmastopolitiikkaneuvotteluita Purra kommentoi tiiviisti: ”Vaatimukset on lyöty pöytään.”

Hänen mukaansa tälle päivälle ei ole aikatauluja, mutta torstaina, ensi yönä tai perjantaiaamuna pitää olla päälinjat valmiina. ”Olemme valmiita olemaan täällä vaikka koko yön. Ovatko toimittajatkin?”

Hän sanoi, että neuvotteluryhmien perussuomalaisilla jäsenillä on puheenjohtajan täysi mandaatti. ”Olen jatkuvasti tietoinen siitä, mitä on pöydällä ja mitä ollaan päättämässä.”

Purra totesi myös, että hallitusneuvotteluilla ei ole mitään tekemistä lauantaisen puoluevaltuuston kokouksen kanssa.

Kuulemiset pääosin käyty

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan kuulemiset maahanmuutto- ja ilmastoteemoja pohtivissa ryhmissä on pääosin käyty loppuun. Hänen mukaansa pohjapapereita on ollut jo liikkeellä.

Essayahin mukaan ainakin tähän mennessä ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiä on keskitytty ratkomaan neuvottelupöydissä eikä puolueiden puheenjohtajien kesken.

Säätytalolla on hiljaista. Käytännössä paikalla on vain puheenjohtajisto, maahanmuuttoa ja ilmastoasioita ratkovat pöydät sekä yksittäisiä ihmisiä.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien lisäksi hallitusneuvotteluita käy rkp. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei saapunut aamulla toimittajien eteen kommentoimaan.

Sipilän tahti meni jo

Hallituksen muodostaminen on torstaina saavutettavan rajapyykin myötä kestänyt pidempään kuin neljä vuotta sitten. Eduskuntavaaleista tulee keskiviikkona kuluneeksi 53 päivää. Tässä ajassa Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus aloitti toimintansa neljä vuotta sitten.

Vielä nykyistä pidempään hallituksen muodostaminen on Suomen lähihistoriassa kestänyt Jyrki Kataisella (kok.) vuonna 2011. Kataisen hallitus aloitti toimintansa 66 päivää eduskuntavaalien jälkeen. Se olisi tänä vuonna 7. kesäkuuta eli noin kahden viikon kuluttua.

Kataisen johtamat neuvottelut muistetaan erityisen vaikeina. Hallitusneuvotteluissa nähtiin dramatiikkaa, kun sdp ja vasemmistoliitto marssivat ulos neuvotteluista 45. päivän kohdalla. Katainen kuitenkin sai eduskuntaryhmiltä valtuuden jatkaa hallituksen muodostamista. Kataisenkin hallitus syntyi lopulta pohjalta, jolla neuvottelut oli aloitettu.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus puolestaan aloitti toimintansa 40 päivää vaalien jälkeen. Kyseinen haamuraja ohitettiin tällä kertaa parisen viikkoa sitten.

Hallituksen muodostamisen vaatima aika pidentyi 2010-luvulla. Edeltävällä vuosikymmenellä Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja hänen seuraajansa Matti Vanhanen (kesk.) muodostivat hallituksensa 32 päivässä vaaleista. Heitä ennen Paavo Lipponen (sd.) muodosti molemmat hallituksensa 25 päivässä.

Hallituksen syntyyn vaikuttaa osaltaan se, kuinka yksityiskohtaisen hallitusohjelman puolueet haluavat kulloinkin laatia. Myös laajemmin neuvottelutyylit vaikuttavat vertailuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut