Poliisi epäilee Elokapinan mielenosoittajia niskoittelusta ja liikenteen häirinnästä

Kaikki 38 kiinniotettua mielenosoittajaa on päästetty tiistaina vapaaksi.

Poliisi epäilee useita Elokapinan mielenosoittajia muun muassa liikenteen häirinnästä ja niskoittelusta poliisia vastaan. Muut epäillyt rikosnimikkeet ovat liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja haitanteko.

Ympäristöliike Elokapina järjesti maanantaina mielenosoituksen metsäyhtiö UPM:n Kymin-sellutehtaalla Kouvolassa. Mielenosoittajat estivät raskaan liikenteen tehtaalle kiinnittymällä junaraiteisiin ja erilaisiin esteisiin ajoradoilla. Mielenosoitus alkoi aamuyhdeksältä, ja poliisi purki sen noin iltakymmenen aikaan.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tiistaina julkaiseman tiedotteen mukaan mielenosoituksesta ei ollut tehty poliisille lainmukaista ilmoitusta. Lisäksi osaa mielensoittajista oli syytä epäillä muun muassa liikenteen häirinnästä ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Siksi poliisi kertoo määränneensä mielenosoituksen päättymään ja mielenosoittajat poistumaan paikalta.

Tätä ennen oli poliisin mukaan yritetty neuvotella mielenosoituksen siirtämisestä pois liikenneväyliltä poliisin osoittamaan toiseen paikkaan. Neuvottelut kuitenkin päättyivät tuloksettomina. Poliisi antoi mielenosoittajille kirjallisen poistumiskäskyn, jota he eivät noudattaneet. Tämän jälkeen poliisi alkoi poistaa mielenosoittajia paikalta.

Voi kestää kuukausia

Operaatiota johtanut komisario Kalle Heijari Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että poliisi kohtasi jonkin verran passiivista vastarintaa.

”Muutama mielenosoittaja oli lukkiutunut muun muassa junaraiteisiin ja tiettyihin esteisiin. Heitä jouduttiin irrottelemaan”, Heijari kertoo. ”Lisäksi osa mielenosoittajista vastusti poistamista paikalta passiivisesti, eli heidät jouduttiin sitten kantamaan pois.”

Poliisi otti paikalta kiinni yhteensä 38 mielenosoittajaa, jotka on kaikki päästetty tiistaina vapaaksi. Poliisin mukaan kaikkia kiinniotettuja ei välttämättä epäillä kaikista neljästä rikosnimikkeestä.

Poliisista arvioitiin tiistaina, että tapauksen tutkinta voi kestää useita kuukausia, joiden aikana rikosnimikkeet ja -epäilyt saattavat vielä tarkentua.

Yhteensä mielenosoittajia oli paikalla poliisin mukaan noin 80. Arvio on tarkentunut maanantaisesta, jolloin poliisi vielä arvioi mielenosoittajien määrän liikkuneen noin 50:n tietämissä. Elokapina itse arvioi maanantaina, että mielenosoittajia oli paikalla vajaat sata.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut