Hallitusneuvotteluissa alkoi vaikea viikko – Orpo ei usko vielä perjantaina olevan valmista: ”Toivon että seuraavan viikon aikana voidaan edetä kohti maalia”

”Kaikki tuntuvat olevan talon sisällä”, Orpo luonnehti maahanmuuttoryhmän henkeä viitaten siihen, että joskus hallitusneuvotteluista marssii ulos tunteiden kuumentamia neuvottelijoita.

Kokoomuksen puheenjohtaja, hallituksen muodostaja Petteri Orpo johti hallitusneuvotteluja Säätytalolla Helsingissä 22. toukokuuta. Neuvottelut jatkuvat nyt neljättä viikkoa.

| Päivitetty

STT

Hallitusneuvotteluita vetävä Petteri Orpo (kok.) ei usko, että neuvotteluissa on perjantaina vielä valmista. Tällä viikolla neuvottelupöydissä on aloitettu eniten hiertävien asioiden, kuten maahanmuuttopolitiikan sekä energia- ja ilmastopolitiikan, käsittely toden teolla.

Orpo toivoi, että viikon aikana päästään kirjoittamaan maahanmuutostakin linjauksia, jotta seuraavalla viikolla voitaisiin jo edetä määrätietoisesti kohti maalia.

Hän kuitenkin muistutti, että pienissä yksityiskohdissakin voi joskus mennä pitkään politiikassa.

Muita isoja ja vaikeita päätöksiä ovat talouden sopeutukset sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus ja uudistukset.

”Neuvottelijoilta tarvitaan istumalihaksia, kykyä kompromisseihin, toisen osapuolen ymmärtämiseen. Sitä kautta rakennetaan sitä luottamusta ja yhteistä ohjelmaa.”

Orvon ensisijainen tavoite on ollut, että hallitusohjelma olisi kasassa kesäkuun alkupuolella tai viimeistään juhannukseen mennessä.

Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, millainen henki maahanmuuttokysymyksiä ratkovassa pöydässä tällä hetkellä on.

”Jos sallitaan pieni kevennys tähän, kaikki tuntuvat olevan talon sisällä, neuvottelijat neuvotteluhuoneessa”, Orpo lohkaisi.

Hän viittasi siihen, että joskus hallitusneuvotteluista marssii ulos tunteiden kuumentamia neuvottelijoita.

Liikennepolitiikan sisällöistä yksimielisyys

Orpo kehui, että monissa pöydissä on jälleen edistytty. Ympäristöpolitiikassa ollaan hänen mukaansa hyvin pitkällä, sivistyksessäkin on jäljellä enää viimeisiä tekstien hiomisia, joissa tosin voi Orpon mukaan mennä hetki aikaa.

Myös liikennepuolella politiikan sisällöistä ollaan Orvon mukaan hyvin yksimielisiä, mutta talousraamit ratkaisevat lopputuloksen. EU-politiikassakin tehdään jo viimeisiä tekstiosioita.

Orvon mukaan neuvotteluissa pitää tapahtua nyt merkittävää edistymistä. Hän kommentoi hallitusneuvotteluiden tilannetta myös maanantaina aamulla saapuessaan Säätytalolle.

”Nyt on kuultu asiantuntijoita ja tällä viikolla on aika siirtyä eteenpäin niin ilmastopolitiikassa, maahanmuutossa kuin sotessakin. Nyt siirrytään konkreettiseen asioiden ratkomiseen”, Orpo kommentoi. ”On selvää, että asiat ovat vaikeita, mutta ratkoa niitä pitää.”

Orvon mukaan tämä viikko näyttää suuntaan siitä, onko ratkaisuja syntymässä. ”Tämä viikko näyttää suuntaa, onko tässä syntymässä ratkaisuja vai tarvitaanko vielä aikaa. Nyt alkaa todellinen ratkaisujen viikko.”

”Pitää voida rajoittaa”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo olevansa tyytyväinen, että kännyköiden käytön rajoittaminen peruskouluissa on noussut niin voimakkaasti julkiseen keskusteluun.

”Olemme sitä mieltä, että digilaitteita pitää voida rajoittaa ja ylipäätään tarkastella mobiililaitteiden aiheuttamia ongelmia kouluissa ja miksei muuallakin”, hän sanoi Säätytalossa toimittajille maanantaina. Purra sanoi, että tämä on yksi hänen lempiaiheistaan.

STT uutisoi lauantaina tietoihinsa viitaten, että hallitusneuvotteluissa on ollut esillä kännyköiden käytön rajoitus peruskouluissa. Perussuomalaiset esitti kännykkäkieltoa oppitunneilla peruskouluissa jo vuonna 2019. Tämän kevään koulutuspoliittisissa vaalilinjauksissa puolue linjaa, että puhelimien pitäisi pysyä repussa koko koulupäivän.

Orpo sanoi, että jättää kännykän käytön kiellon koulutuspolitiikan pöydän arvioitavaksi. ”Mutta näin kahden nuoren isänä olen kiinnittänyt huomiota siihen, että nykyään aikaa käytetään valtavat määrät laitteilla.”

Orvon mukaan on luonnollista, että se häiritsee koulupäivää ja oppitunteja, jos kännykän käyttöä ei pysty opettajien puolesta rajoittamaan. Hänen mukaansa suunta on oikea, ja katsotaan, millaiseen malliin päädytään.

”Kuin kissa kuumaa puuroa”

Purra hoputti jälleen maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan liittyvien kysymysten käsittelyä. Hän toivoi edistystä alkuviikon aikana. ”Se, että kierretään kuin kissa kuumaa puuroa, se ei vain toimi. Nyt on neljäs viikko alkanut, ja täytyy uskaltaa mennä niihin vaikeisiin kysymyksiin.”

Purran mukaan asiantuntijakuulemisilla on vältytty vaikeiden asioiden ratkomiselta. Orvon mukaan asioita ei olisi voinut ratkoa ilman perusteellista pohjatyötä.

Samoilla linjoilla Orvon kanssa näytti olevan rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, joka kommentoi neuvotteluiden tilannetta medialle hieman puolenpäivän jälkeen Säätytalolla. Henriksson sanoi, että vaikeiden kysymysten ratkomiseen tarvitaan myös aikaa.

Orvolta kysyttiin, onko alkava viikko ratkaiseva hallitusohjelman syntymisessä. Orpo sanoi, ettei vielä tiedä, mutta mahdollisuus siihen on. ”Uskon ratkaisuihin tämän viikon aikana. Voi olla, että tässä nähdään erilaisia vaiheita tällä viikolla, koska neuvotellaan vaikeista aiheista, mutta sellaista on hallitusneuvotteluissa.”

Nosti esiin kirjoituksen

Purra sanoo olevansa huolestunut siitä, että edelleen yhden puolueen puheen­johtajistoon kuuluva jäsen viestitti sosiaalisessa mediassa, että maahanmuuttoon ei saisi esittää rajoituksia.

Hän tarkensi kysyttäessä, että tarkoittaa rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Anders Adlercreutzia. ”Anders Adlercreutz oli kirjoittanut puheenvuoron eilen illalla, joka oli ainakin osin suunnattu perussuomalaisten linjoja vastaan.”

Adlercreutz kommentoi, että kyseessä ei ollut varsinainen kannanotto vaan neutraali kirjoitus siitä, mitä asiantuntijat ovat kertoneet tilanteesta. ”Siinähän siteerasin Etlan (Elinkeinoelämän tutkimuslaitos) tutkimuksia ja tilastoja”, hän sanoo.

Adlercreutz kirjoittaa blogissaan muun muassa, että ”ellemme saa nettomaahanmuuttoa kasvatettua useilla kymmenillä tuhansilla ihmisillä vuositasolla, olemme pulassa”. Hän jatkaa, että Etlan selvityksen mukaan nykyisellä tasolla pysyminen johtaisi siihen, että työvoimamme pienenisi 20 prosenttia seuraavien 50 vuoden aikana.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi saapuessaan Säätytalolle, että vaikeiden kysymysten ratkomiseen tarvitaan myös aikaa.

Perussuomalaiset on sanonut osallistuvansa vain sellaiseen hallitukseen, jossa maahanmuutto selvästi kiristyy. Purra pohtikin, että jos ensin olisi käsitelty vaikeat asiat, olisi ylipäätään nähty, onko edellytyksiä jatkaa hallitusneuvotteluja tällä kokoonpanolla.

Henriksson sanoi, että blogitekstissä oli kyse yksittäisen kansanedustajan omasta pohdiskelusta. Henriksson totesi, että hänestä neuvottelut olisi parempi käydä Säätytalossa kuin sosiaalisessa mediassa.

Henrikssonin mukaan hänelle ei ole selvinnyt, mitä perussuomalaiset käytännössä tarkoittavat maahanmuuton merkittävällä kiristämisellä. Hän lisää, että se ehkä selviää neuvotteluiden edetessä.

Hänen mukaansa olisi tärkeää nostaa turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia opetella kieliä, suomea ja ruotsia. Hän lisäsi, että rkp:llä on ajatuksia, että jotain kiristyksiä tähän voisi tulla, mutta kiristysten on oltava sellaisia, että ne hyödyttävät sekä maahanmuuttajia että yhteiskuntaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut