Lennokkia väki­joukon yllä lennättänyt mies sai sakot luvattomasta lento­toiminnasta

Ihmisjoukon päällä pientä kuvauslennokkia lennättänyt mies sai sakkotuomion luvattomasta lentotoiminnasta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi drone-lennättäjän sakkoihin. Kuvassa DJI Mavic 2 Pro -drone.

Varsinaissuomalainen mies on saanut sakkotuomion luvattomasta lentotoiminnasta ja miehittämätöntä ilma-alustoimintaa koskevasta rikkomuksesta.

Vuonna 1966 syntynyt mies lennätti kuvauslennokkia Turun kauppatorilla viime vuoden syyskuussa Kauppatorin avajaisten yhteydessä.

Mies ei ollut rekisteröitynyt kuvauslennokin käyttäjäksi, joten hän syyllistyi miehittämätöntä ilma-alustoimintaa koskevaan rikkomukseen. Mies ei ollut myöskään ollut hakenut lupaa lennättää kuvauslennokkia ihmisjoukon yläpuolella, joten kyseessä oli luvaton lentotoiminta. Avajaisia oli tuolloin seuraamassa satoja ihmisiä.

Tuomiosta tekee mielenkiintoisen se, että molemmat rikosnimikkeet lisättiin lakiin vuoden 2021 lopussa. Aiemmin kuvauslennokkien lennätykseen liittyviä rikosepäilyjä on tutkittu yleensä ilmailurikkomuksina.

Kaikkien yli 250 gramman painoisia tai kamerallisia lennokkia lennättävien on pitänyt rekisteröityä vuoden 2021 alusta alkaen liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rekisteriin.

Ensi vuoden alusta alkaen ohjaajan pitää lisäksi suorittaa verkkotentti, jos lennokki painaa 250–900 grammaa.

Tuomion saanut mies lennätti DJI Mavic Mini 3 Pro -lennokkia. Se painaa alle 250 grammaa, joten painon puolesta laitteen kauko-ohjaajan ei tarvitsisi rekisteröityä liikenne- ja viestintäviraston rekisteriin. Laitteessa on kuitenkin kamera, joten ohjaajan täytyy rekisteröityä.

Alle puolen kilon painoisella lennokilla voi lentää satunnaisesti ihmisten yläpuolella, mutta ei ihmisjoukkojen päällä. Jos ohjaaja haluaa lennättää lennokkia lähempänä kuin 50 metrin päässä väkijoukosta, lennätystä varten on hankittava lupa.

Poliisin tilastojen mukaan luvaton lentotoiminta -rikosnimikkeeseen liittyviä epäilyjä kirjattiin poliisin tilastoon viime vuonna kolme kappaletta. Miehittämätöntä ilma-alustoimintaa koskevaan rikkomukseen liittyviä rikosepäilyjä kirjattiin seitsemän.

Poliisi tutki Hämeessä yhtä epäiltyä luvatonta lentotoimintaa viime vuonna, mutta Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mukaan kyseisellä rikosnimikkeellä ei ole vireillä asioita.

Myös Helsingissä on tutkittu luvatonta lentotoimintaa, mutta tapaus ei ole edennyt oikeuteen.

Lennokkien lennätykseen liittyvät muut rikkomukset ovat lisääntyneet viime vuosina reippaasti. Viime vuonna poliisi tutki 168:aa epäiltyä ilmailurikkomusta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen 12 päiväsakkoon. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut