Zaharova väitti Suomen rajoittaneen Venäjän-edustustojen pankki­palveluita – Ulkoministeriö kumoaa väitteen

Venäjä jäädytti Suomen Venäjän-edustustojen pankkitilit huhtikuun lopulla. Venäjän mukaan kyse on vastatoimesta Venäjän Suomen-edustustojen pankki­palvelujen rajoittamiselle. Suomen ulkoministeriö kumoaa väitteen.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova vahvisti keskiviikkona iltapäivällä, että Venäjä on jäädyttänyt Suomen Venäjän-edustustojen tilit.

Venäjä on jäädyttänyt Suomen Venäjän-edustustojen tilit. Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan torstaina, että asian selvittämistä jatketaan Venäjän ulkoministeriön kanssa.

Venäjä jäädytti huhtikuun lopulla Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Pietarin-pääkonsulaatin venäläiset pankkitilit. Suomi on antanut asiasta Venäjälle nootin, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeriö kertoi torstaina sähköpostitse HS:lle, että Suomen Moskovan-suurlähetystö otti pankki­tiliasiasta yhteyttä Venäjän ulkoministeriöön ensimmäisen kerran toukokuun alussa. Samaan aikaan Venäjän tietoon saatettiin myös Suomen nootti.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova vahvisti keskiviikkona tilien jäädyttämisen ja sanoi, että tilien jäädytyksessä on kyse Venäjän vastatoimesta.

Zaharovan mukaan Venäjän edustustot Suomessa voivat käyttää tiliä vain yhdessä suomalaisessa pankissa.

”Olemme ottaneet asian toistuvasti esille ja pyytäneet Suomea purkamaan rajoitukset. Olemme myös varoittaneet useammin kuin kerran, että joudumme ryhtymään vastatoimiin, jos tilanne ei ratkea. Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan ole tehneet mitään asian ratkaisemiseksi.”

Suomen ulkoministeriö kumoaa torstaina Zaharovan väitteet, joiden mukaan Suomi olisi muun muassa rajoittanut Venäjän-edustustojen pankkipalveluita.

”Suomen valtio tai ulkoministeriö ei ole rajoittanut Venäjän edustustojen pankki­palvelujen saantia taikka jäädyttänyt niiden tilejä. Päinvastoin ulkoministeriö on pyrkinyt turvaamaan näiden pankkipalvelujen jatkumisen”, ulkoministeriön viestinnästä vastataan sähköpostitse.

Zaharova ei tarkentanut alustuksessaan, mistä suomalaisesta pankista on kyse. Venäjän Helsingin-suurlähetystö kertoi verkkosivuillaan julkaistussa tiedotteessa, että suurlähetystö saisi käyttää ainoastaan Nordeaa.

Suurlähetystön tiedotteessa kerrotaan, että Suomen Moskovan-suurlähetystölle on vastavuoroisuus­periaatteen mukaisesti annettu mahdollisuus käyttää venäläistä VTB-pankkia.

Suomen ulkoministeriö odottaa tällä hetkellä Venäjän ulkoministeriöltä selvennystä pankki­palvelujen jatkumisen edellytyksistä.

”Samalla edustustoissa on selvitetty muita mahdollisia maksutapoja mukaan lukien käteinen, mikäli pankkipalveluihin tulisi pitempi katkos”, ulkoministeriöstä kerrotaan torstaina sähköpostitse.

Suomi on niin ikään vedonnut Wienin yleissopimukseen kommentoidessaan tiliensä jäädyttämistä Venäjän suuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut