Raportti linjaa: Suomen kannattaa suhtautua varauksellisesti Naton ydinase­harjoituksiin

Ydinasekysymystä käsitellyt seurantaryhmä suosittelee, ettei Suomi luovu ydinräjähteiden maahantuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kielloista.

| Päivitetty

STT

Suomen kannattaa suhtautua varauksellisesti Naton ydinaseiden käytön harjoituksiin ja niihin osallistumiseen, linjaa ydinasekysymystä käsitellyt seurantaryhmä keskiviikkona julkaistussa raportissaan.

Suomen osallistumista ydinasehyökkäyksen harjoitteluun ei suositella. Harjoituksia ei myöskään suositella sallittavan Suomen ilmatilassa. Seurantaryhmän mukaan Naton tavanomainen asevoima muodostaa riittävän suorituskyvyn hyökkäysten torjumiseksi.

Lisäksi raportissa suositellaan, ettei Suomi luovu ydinräjähteiden maahantuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kielloista. Suomen liittyminen Natoon ei edellytä ydinenergialakiin kirjattujen kieltojen muuttamista.

Raportin mukaan Suomi voisi edelleen vahvistaa lakiin perustuvia kieltoja poliittisin julistuksin ja päätöslauselmin samalla tavoin kuin Islanti on tehnyt. Näin voitaisiin korostaa, ettei ydinaseita saa tuoda maahan missään oloissa.

Seurantaryhmän tehtävänä on ollut arvioida ydinaseiden roolia ja niihin liittyviä turvallisuusriskejä Suomelle Nato-jäsenenä. Itsenäisesti arvioitaan ydinasekysymyksistä tekevän seurantaryhmän jäseninä on muun muassa poliittisen historian dosentti Erkki Tuomioja (sd.) sekä tutkijoita muun muassa Aleksanteri-instituutista ja dosentti Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Riskeistä keskusteltava

Raportin mukaan Suomen ei tule luopua pitkäaikaisesta tavoitteestaan edistää ydinaseriisuntaa. Suomen tulisi seurantaryhmän mukaan vastedeskin suhtautua avoimesti ydinasekieltosopimukseen ja osallistua tarkkailijana sen kokouksiin.

Seurantaryhmä suosittelee, että Suomi myös edistää keskustelua ydinaseiden käyttöön liittyvistä riskeistä ja riskien vähentämisestä Naton sisällä ja laajemminkin.

Raportin mukaan Suomen tulisi myös pyrkiä edistämään ydinaseiden ensikäytön kieltoa Naton politiikkana.

Oikaisu 19.5. kello 11.00: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että työryhmään kuului tutkija Maanpuolustuskorkeakoulusta. Kyseessä oli kuitenkin dosentti eikä tutkija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut