Orpo: suorien säästöjen mittaluokka ja suunta neljä miljardia euroa

”En voi vielä vahvistaa, miten kuusi miljardia tulee kokoon, mutta mittaluokka ja suunta on tuo”, sanoo hallituksen muodostaja Petteri Orpo.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi hallitusneuvotteluiden tilannetta Helsingin Säätytalolla perjantaina 19. toukokuuta.

| Päivitetty

Hallituksen muodostaja Petteri Orvon (kok.) mukaan hallitusneuvotteluissa haettavien kuuden miljardin euron sopeuttamistoimien mittaluokka ja suunta on se, että suoria säästöjä olisi tulossa neljän miljardin edestä ja työllisyystoimia kahden miljardin euron edestä.

Hän ei kuitenkaan vahvista, että kuusi miljardia saadaan kokoon juuri tällä tavalla.

”En voi vahvistaa vielä sitä, miten se kuusi miljardia tulee kokoon, mutta se mittaluokka ja suunta on tuo”, hän vastasi tiedotustilaisuudessa kysyttäessä.

Orpo kertoi kolmannen neuvotteluviikon päätteeksi, että moni ryhmä on saanut työnsä jo lähes valmiiksi. Esimerkiksi ulko- ja turvallisuus­politiikan kokonaisuudessa sekä ympäristöministeriön hallinnonalalla ollaan hänen mukaansa hyvin pitkällä.

Kaikkien ryhmien työ vaatii kuitenkin vielä loppusilauksen.

”Lähes joka ryhmän pitää vielä odottaa lopussa vahvistuva talouskehikko, koska koko ajan haetaan toisaalta niitä säästöjä ja sitten toivottavasti myös pystytään priorisoimaan takaisinpäin jotain pienempiä rahoja tärkeisiin kohteisiin. Kun ne varmistuvat, voidaan finalisoida työ jokaisessa ryhmässä.”

Vaikeimmat asiat ovat vielä edessä. Orpo luetteli jälleen talouspöydän veroineen, ilmasto- ja energiapolitiikan, maahanmuuton ja soten. Hän sanoi, että maahanmuutto­asioiden käsittelyssä ei ole mitään pelottavaa, vaikka on tiedossa, että puolueiden välillä on näkemyseroja.

"Olen myös sanonut, että vaalituloksen pitää jossain näkyä.”

Maahanmuutto puristaa Purraa

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan neuvottelujen voidaan arvioida olevan nyt puolessa välissä. Jäljellä on Purran mukaan vielä hankalampia asioita.

”Maahanmuutto on erittäin vaiheessa”, Purra kommentoi aamulla ennen perjantain hallitusneuvotteluiden alkamista.

Purra muistuttaa, että maahanmuuton kiristäminen on perussuomalaisille kynnyskysymys. ”Ilman selkeitä muutoksia suomalaiseen (maahanmuutto)politiikkaan hallitusta ei tälle pohjalle synny.”

Myös kehitysyhteistyöasiat ovat Purran mukaan hyvin keskeneräisiä.

Hänen mukaansa valtiontaloudelle asetetuilla raameilla on ollut erilainen vastaanotto pöydästä riippuen. ”Suurin osa tarpeista liittyy sotepöytään.”

Purran mukaan soten kohdalla tärkeää olisi vähentää lakisääteisten tehtävien määrää. ”Uskoisin, että maaliin päästään.”

Kokoomuksen Petteri Orpoa ja rkp:n Anna-Maja Henrikssonia ei nähty perjantaina aamulla median edessä.

Orvon mukaan puolivälissä

Orpo sanoi keskiviikkona, että hallitus­neuvotteluissa ollaan työmäärällisesti keskimäärin noin puolivälissä. Orpo sanoi tuolloin, että hallitus­neuvotteluiden ryhmät ovat erilaisia. Suuria haasteita on hänen mukaansa esimerkiksi sote-ryhmässä.

Sen sijaan työ oli edennyt pidemmälle Orvon mukaan muun muassa sivistyksen reformipöydässä, ulko- ja turvallisuus­politiikassa sekä kestävän kasvun pöydässä.

Orpo sanoi, että hallitusneuvotteluissa tehdään kaikki voitava, jotta soteen pystytään osoittamaan rahoitusmallin mukaisesti 4,5 miljardia euroa lisää rahaa, jonka sote-palvelut tarvitsee seuraavan neljän vuoden aikana.

Orpo lisäsi, että hallitusneuvotteluissa tehdään niin ikään kaikki, että menokasvua pystyttäisiin hillitsemään siten, että 4,5 miljardia euroa riittäisi. Keinoista on kuitenkin erilaisia näkemyksiä, eikä keinoja ole vielä puitu.

”Haemme 1,5 miljardin euron kulujen nousun hillintää”, Orpo sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut