Romahtanut kävelysilta oli perjantaina tehdyssä tarkastuksessa kunnossa, sanoo sillan toimittaneen yrityksen toimitusjohtaja

Sairaalaan joutui 24 henkilöä, joista kenelläkään ei ole hengenvaarallisia vammoja. Pääosin vammat ovat raajavammoja, kuten ranne-, reisi- ja nilkkamurtumia. Kaikki leikkausta tarvitsevat potilaat olivat kolmen tunnin sisällä leikkaushoidossa.

| Päivitetty

Espoon Tapiolassa tänä aamuna romahtanut kävelysilta tarkistettiin viime perjantaina, eikä siinä tuolloin huomattu olevan ongelmia, kertoo Renta Telineiden toimitusjohtaja Jarno Tuuri STT:lle.

”Työnjohtaja kävi silloin (paikalla) eikä havainnut mitään, mikä viittaisi rakenteellisiin ongelmiin”, Tuuri sanoo.

Tuurin mukaan Espoon kaupunki on tilannut Renta Telineiltä sekä sillan että sen viikoittaiset tarkastukset. Viikkotarkastukset perustuvat toimitusjohtajan mukaan lakiin.

Tuuri ei tässä vaiheessa halua spekuloida onnettomuuden syytä, vaan odottaa tutkintojen tuloksia. Renta Telineet avustaa Onnettomuustutkintakeskus Otkesia sekä aluehallintovirastoa tutkinnassa. Lisäksi yritys on Tuurin mukaan käynnistänyt sisäisen tutkinnan asiasta.

Silta on toimitusjohtajan mukaan rakennettu vuonna 2021. Viranomaisten mukaan sillalla oli yhteensä 45 ihmistä, kun sen pohja romahti. Sairaalahoitoon kuljetettiin 24 ihmistä, joista valtaosa on teini-ikäisiä. Loukkaantuneilla ei viranomaisten mukaan ole hengenvaaraa.

Toimitusjohtajan mukaan kävelysillan tulisi yleisenä kulkutienä kestää kuormitusta.

”Siten se on mitoitettu aikanaan. Otkes varmasti ottaa kantaa siihen, paljonko painoa sillan pitäisi kestää. Me ollemme kuitenkin mitoittaneet sen tungoskuormaan.”

Tuurin korviin ei myöskään ole kantautunut sillan käyttäjiltä ilmoituksia siitä, että silta olisi ollut huonossa kunnossa.

”Ammattilaiset ovat arvioineet siltaa matkan varrella. Ei meille ole tullut tietoa, että silta vaikuttaisi jotenkin turvattomalta.”

Yritys on rakentanut alueelle myös muita samanlaisia siltoja. Tuurin mukaan myös näiden kävelysiltojen turvallisuus tarkastetaan varmuuden vuoksi.

”Asentajat ovat parhaillaan siellä tekemässä lisätuentoja, jotta tällaista ei pääse enää tapahtumaan”, Tuuri kertoi torstaina viiden aikoihin iltapäivällä.

Siitä, jatkuuko kävelysiltojen käyttö alueella, vastaa Tuurin mukaan Espoon kaupunki.

”Olen ihan äärimmäisen pahoillani asiasta, ajatukset ovat kovasti loukkaantuneiden ja heidän läheistensä luona. Tämä on shokki meidän työyhteisöllekin”, hän sanoo.

Onnettomuuspaikalla olleita kuullaan perjantaina

Onnettomuustutkintakeskus Otkes on saanut paikkatutkinnan onnettomuuspaikalla valmiiksi, kertoi johtava tutkija Kai Valonen torstai-iltana STT:lle.

Otkes keräsi Valosen mukaan talteen paikkatutkinnan aikana kaksi poikittaista palkkia, jotka kannattelivat kävelytasoja. Hänen mukaansa Otkes tutkii palkkeja ja selvittää, mitä kävelysilta oli suunniteltu kestämään ja oliko se toteutettu oikein.

Otkes kertoi torstai-iltana Twitterissä, että kaksi sillan poikittaista palkkia putosivat, jonka jälkeen myös kävelytasot putosivat alas. Otkes tviittasi myös jatkavansa asian selvittämistä tiedonkeruulla, puhutteluilla sekä kuulemisilla.

Valosen mukaan Otkes perustaa tutkintaryhmän selvittämään asiaa.

Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber kertoi aikaisemmin torstaina normaalin tutkinnan kestävän 6–12 kuukautta. Hänen mukaansa Otkes ei ole koskaan aiemmin tutkinut vastaavankaltaista kävelysiltaonnettomuutta.

Poliisi tutkii siltaromahdusta tällä hetkellä epäiltynä vaaran aiheuttamisena ja vammantuottamuksena, kertoi Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Jyrki Kallio tiedotustilaisuudessa. Poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa ketään ihmistä, jota epäiltäisiin rikoksesta.

Onnettomuuspaikalla olleita henkilöitä on määrä alkaa kuulla perjantaina.

”Pyritään saamaan vastaukset kysymykseen miksi ja mitä on tapahtunut”, sanoi Kallio.

Poliisi tutkii

Poliisi tutkii Espoon Tapiolan siltaromahdusta epäiltynä vaaran aiheuttamisena ja vammantuottamuksena. Rikoskomisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisista kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Onnettomuuspaikalle on mennyt poliisin kenttähenkilöstön lisäksi myös teknisen ja taktisen tutkinnan poliiseja.

Rikoskomisario Kallion mukaan poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa ketään ihmistä, jota epäiltäisiin rikoksesta. Rikosnimikkeet voivat hänen mukaansa myös muuttua tutkinnan aikana.

Onnettomuuspaikalla olleita henkilöitä on määrä alkaa kuulustella huomenna. Tuolloin poliisin esitutkinta käytännössä alkaa.

”Pyritään saamaan vastaukset kysymykseen miksi ja mitä on tapahtunut. Katsomme, että nämä vastuukysymykset ja tapahtumien kulku on tärkeää selvittää”, sanoi Kallio.

Osa kuulusteltavista on alaikäisiä, Kallio totesi. Siksi heidän kuulusteluissaan ovat mukana myös huoltajat.

Poliisi oli paikalla 10 minuuttia onnettomuuden jälkeen. Tilanteen alkuvaiheessa poliisin tehtävänä oli ennen kaikkea alueen eristäminen ja pelastustoimien turvaaminen.

”Onneksi ei kenellekään tullut hengenvaarallisia vammoja”, Kallio sanoi.

Myös Onnettomuustutkintakeskus ryhtyy tutkimaan tapausta.

Ensihoito paikalla alle viidessä minuutissa

Ensihoito oli onnettomuuspaikalla alle viidessä minuutissa, kertoi ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälä tiedotustilaisuudessa. Tilanteeseen hälytettiin 14 ambulanssia ja Finnhems-helikopteriyksikkö. Espoon lisäksi paikalle saapui ambulansseja myös Lohjalta, Vantaalta ja Keravalta. Ensihoitolääkäreitä oli kolme.

”Ensihoitotilanne paikan päällä kesti puolitoista tuntia. Ensihoidon yhteistyö toimi erittäin hyvin. Muiden kiireellisten ensihoitotehtävien hoito ei viivästynyt”, kertoi Harve-Rytsälä.

Sekä Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä että Helsingin pormestari Juhana Vartiainen lupasivat, että vastaavanlaiset sillat tarkastetaan.

”Olen antanut kaupunkiympäristön toimialalle toimeksiannon tarkistaa kaikki vastaavat sillat”, sanoi Vartiainen.

”Kaupunki omalta osaltaan tekee kaikkensa, että onnettomuuden syyt saadaan selvitettyä”, lupasi Mäkelä.

Viiden metrin pudotus

Tilapäisen kävelysillan romahduksessa loukkaantuneet putosivat arvion mukaan noin viisi metriä, kertoi lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo tiedotustilaisuudessa Helsingin Siltasairaalassa. Loukkaantuneilla ei ole hengenvaaraa. ”Tässä olisi ollut edellytykset aika vakaviinkin vammoihin”, Hirvensalo sanoi.

Husin tietojen mukaan sillalla oli onnettomuushetkellä 45 henkilöä, josta kaikki eivät pudonneet.

Hirvensalon mukaan 24 loukkaantunutta ovat pääasiassa vuonna 2008 syntyneitä Helsingin Kalasataman koulun oppilaita, ja heillä on eriasteisia ylä- ja alaraajavammoja. Loukkaantuneiden joukossa on Hirvensalon mukaan myös yksi aikuinen. ”(Loukkaantuneet ovat) järkyttyneitä ja varmasti alkuun useammalla on ollut onnettomuuden jälkeistä sekavuutta.”

Hirvensalo kertoi, ettei loukkaantuneilla ollut sellaista hätää, että leikkaus olisi pitänyt tehdä heti, mutta nyt mahdollisuus tähän saatiin järjestettyä. ”Siellä on nilkka-, ranne- ja, reisiluunmurtumia, ehkä mahdollisesti joku selkärankavamma saattaa olla, mutta sitä tutkitaan vielä”, Hirvensalo kertoi.

Hirvensalon mukaan esille ei ole tullut, että kellään olisi halvaantumisriskiä. ”Siellä on joitakin päähän kohdistuneita vammoja mukana ja tätä asiaa (halvaantumisriskiä) selvitetään.”

Loukkaantuneet jaettiin Siltasairaalaan, Jorvin sairaalaan, Peijaksen sairaalaan ja Uuteen lastensairaalaan.

Hirvensalo uskoi, että ensimmäiset loukkaantuneet pääsevät kotiin jo tänään. Hänen mukaansa kaikille loukkaantuneiden omaisille on jo saatu tieto turmasta.

Hirvensalon mukaan he aloittivat toiminnan suuronnettomuustilassa, mutta se on jo purettu.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas Helsingin kaupungilta kertoo, että oppilaat olivat Kalasataman peruskoulun kahdeksasluokkalaisia ja matkalla Tapiolassa sijaitsevaan taidemuseo Emmaan.

Järvenkallaksen mukaan Kalasataman koululle on ohjattu tukea: kriisiryhmät on perustettu ja ne ovat jalkautuneet koululle, johtamisen tueksi on järjestetty lisävoimia ja paikalla koululla on myös kasvatuksen ja koulutuksen aluejohtaja.

Poliisin mukaan nuoret putosivat vaneripohjaisen sillan romahtaessa noin kello 9.30. Silta oli yleisessä käytössä ollut kävelysilta.

Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta sortumaonnettomuudesta Espoon Tapiolaan kello 9.23. Paikalle lähetettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Pelastuslaitos kertoi 20 vaille kymmenen pelastustöiden alkaneen.

Helsingin yliopistollinen sairaala on avannut potilastiedotuskeskuksen. Onnettomuudessa loukkaantuneiden omaiset voivat kysyä lisätietoa seuraavista numeroista: 09 471 87521, 09 471 87522 ja 09 471 87524.

Presidentti Sauli Niinistö on esittänyt pahoittelunsa onnettomuudesta Twitterissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut