VR myy asemakiinteistönsä – Tampereen rautatieasema listalla

Myyntiin menevät muun muassa Helsingin päärautatieasema ja Eliel Saarisen kivimiehet.

VR aikoo myydä omistamansa asemakiinteistöt. Tampereen asema ei ole lähivuosina luovutettavien asemien joukossa käynnissä olevan kehityshankkeen takia.

| Päivitetty

STT

VR on päättänyt luopua 25 omistamastaan matkustaja-asemasta lähivuosien aikana. Päätös tukee VR:n mukaan osaltaan myös junaliikenteen kilpailun avautumista. Kiinteistöjen myyntituotot jaetaan valtio-omistajalle.

Suomessa on kaikkiaan 64 matkustajaliikennettä palvelevaa asemarakennusta, joita omistavat VR:n lisäksi Väylävirasto, Senaatti, yksityiset yritykset ja kunnat. VR omistaa muun muassa Eliel Saarisen suunnitteleman Helsingin päärautatieaseman, jonka julkisivun veistetyillä kivimiehillä on ollut näkyvä rooli VR:n markkinoinnissa.

VR omistaa myös Tampereen rautatieaseman. VR:n mukaan Helsingin ja Tampereen asemat eivät ole lähivuosina luovutettavien asemien joukossa johtuen niissä käynnissä olevista kehityshankkeista. Myös raja-asemien tilannetta tarkastellaan erikseen.

Asemakiinteistöjä tarjotaan ensisijaisesti kaupungeille ja kunnille. ”Kaupungeilla ja kunnilla on monenlaisia tarpeita ja toiveita asema-alueiden palvelujen ja maankäytön kehittämiselle. Asemiemme siirtyminen niiden omistukseen helpottaisi liikkumisen palveluiden, matkaketjujen sekä yleisemminkin kaupunkirakenteen kehittämistä paikalliset tarpeet huomioiden”, sanoo VR:n kiinteistöyksiköstä vastaava talousjohtaja Erkka Repo tiedotteessa.

Asemien odotustilojen ja lipunmyynnin merkitys on viime vuosina vähentynyt, kun lipunmyynti on siirtynyt digitaalisiin kanaviin ja junien aikataulut näkyvät suoraan digitaalisista kanavista. Yli 90 prosenttia VR:n lipuista myydään nykyään digikanavien kautta.

VR omistaa Helsingin lisäksi myös muun muassa Hyvinkään, Hämeenlinnan, Joensuun, Kajaanin, Kuopion, Lahden, Mikkelin, Tampereen ja Turun rautatieasemat. Pirkanmaalla VR omistaa Tampereen lisäksi Akaan Toijalan ja Parkanon asemat. VR omistaa myös Lappeenrannan Vainikkalan aseman, jonka tilannetta tarkastellaan erikseen koska se on raja-asema.

Oikaisu 11.5. kello 17.03: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että VR olisi myymässä Lappeenrannan aseman. Aseman omistaa valtion kiinteistöomistuksia hallinnoiva Senaatti eikä VR. VR omistaa Lappeenrannan Vainikkalan aseman, jonka tilannetta tarkastellaan erikseen koska se on raja-asema.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut