EIT:n mukaan saarnaamistyössä kerättyjen nimilistojen toteaminen lainvastaisiksi ei loukannut Jehovan todistajien uskonnonvapautta

Listat sisälsivät ihmisten nimiä, osoitteita ja tietoja heidän perhesuhteistaan. KHO katsoi vuonna 2018, että listat ovat lainvastaisia, sillä niiden tekemiseen ei ollut kysytty lupaa.

Jehovan todistajien valtakunnansali Helsingissä.

STT

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi tänään ratkaisunsa Jehovan todistajien keräämistä nimilistoista. EIT:n mukaan suomalaistuomioistuimen päätös, jolla nimilistat katsottiin lainvastaisiksi, ei loukannut Jehovan todistajien oikeuksia.

Kyse on listoista, joita Jehovan todistajat ovat saarnaamistyönsä yhteydessä tehneet. Ne ovat sisältäneet muun muassa ihmisten nimiä, osoitteita ja tietoja heidän perhesuhteistaan.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi joulukuussa 2018 antamassaan päätöksessä, että listat olivat lainvastaisia, sillä niiden tekemiseen ei ollut kohteiden suostumusta. KHO:n mukaan Jehovan todistajien yhdyskunta ei voi sallia, että uskonnon harjoittajat keräävät saarnaamistyön yhteydessä henkilötietoja pyytämättä siihen lupaa. Saarnaamistoiminta on oikeuden mukaan ainakin teoriassa mahdollista järjestää niin, että lupa pyydetään aina etukäteen.

”Henkilötietojen kerääminen ja muu käsittely ovelta ovelle -saarnaamistyön yhteydessä edellyttää, että sille on henkilötietolain mukaiset edellytykset. Yhdyskunta on rekisterinpitäjänä osaltaan vastuussa näiden edellytysten täyttymisestä”, KHO totesi.

EIT:n mukaan KHO on päätöksessään asianmukaisesti arvioinut Jehovan todistajien oikeuksia ja niiden ihmisten oikeuksia, joista tietoja on kerätty.

”Tuomioistuin (EIT) katsoi, että yhteisön ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapautta ei ole loukattu”, sanotaan EIT:n tiedotteessa.

Tietosuojavaltuutettu puuttui peliin vuonna 2012

Ennen päätöksensä antamista joulukuussa 2018 KHO pyysi asiassa ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta. Kesällä 2018 EU-tuomioistuin katsoi, että Jehovan todistajien kaltainen uskonnollinen yhdyskunta on rekisterinpitäjä, kun se käsittelee ovelta ovelle kerättyjä henkilötietoja. Käytännössä päätös tarkoittaa, että Jehovan todistajien tulisi rekisterinpitäjänä noudattaa henkilötietojen suojaa koskevia säännöksiä.

Tietosuojavaltuutettu oli puuttunut listoihin jo vuonna 2012. Valtuutettu Reijo Aarnio katsoi, että tietoja oli kerätty ihmisiltä ilman lupaa. Vieraillessaan kodeissa Jehovan todistajat olivat keränneet ylös tietoja esimerkiksi ihmisten perhetaustasta, uskonnosta ja huolenaiheista. Tietosuojavaltuutetun mukaan henkilötietojen kerääminen on ollut Jehovan todistajien uskonnollisen yhdyskunnan ohjaamaa toimintaa ja tiedot muodostavat henkilörekisterin.

Tietosuojalautakunta tuli seuraavana vuonna antamassaan päätöksessä valtuutetun kannalle. Helsingin hallinto-oikeus puolestaan linjasi, ettei yhdyskunta ole rekisterinpitäjä, koska jäsenten käsittelemistä tiedoista ei ole perustettu henkilörekisteriä. KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen joulukuussa 2018 antamallaan päätöksellä.

Jehovan todistajat: Muistiinpanot eivät loukkaa yksityisyyttä

Jehovan todistajien uskonnollinen yhdyskunta on sanonut, että listojen laatimisessa on kyse kunkin saarnaajan henkilökohtaisesta uskonnollisesta toiminnasta.

”Yhdyskunta eikä kukaan ihminen tai mikään uskonnollinen yhteisö ole niiden mahdollisten henkilötietoja sisältävien muistiinpanojen yhteisrekisterinpitäjä, joita Jehovan todistaja tekee henkilökohtaisessa ovelta ovelle -saarnaamistyössään. Kysymys on täysin henkilökohtaisesta uskontoon liittyvästä ratkaisusta, jota yhdyskunta ei voi valvoa”, yhdyskunta totesi aiemmin KHO:lle toimittamassaan vastauksessa.

Tietojen kerääminen ei yhdyskunnan mukaan muodosta yhteisrekisteriä.

”Yhteenvetona voidaan todeta, että lyhyt muistiinpano, jonka yksittäinen Jehovan todistaja tekee uskonnollisessa sananpalveluksessa, joko ei sisällä henkilötietoja tai, jos se sisältää, se ei kuulu yleisen tietosuoja-asetuksen soveltamisalaan.”

Yhdyskunnan mukaan kyse on muistiinpanoista, jotka eivät loukkaa ihmisten yksityisyyttä.

”Yksittäinen Jehovan todistaja voi myös merkitä muistiin omia näkökulmiaan sekä ajatuksiaan siitä, mistä raamatullisesta aiheesta voitaisiin keskustella seuraavalla käynnillä. Tällaisen muistiinpanon tekeminen ei loukkaa asukkaan oikeutta yksityisyyteen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut