Oikeuskansleri: Marin ei rikkonut lakia Hornet-kommenteillaan

Vieraillessaan Kiovassa maaliskuussa Marin nosti esiin mahdollisuuden luovuttaa Ukrainalle Suomen käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä. Oikeuskanslerin mukaan Marin ei kuitenkaan antanut sitoumuksia hävittäjien luovuttamisesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvattiin maaliskuussa Ukrainassa Volodymyr Zelenskyin kanssa lehdistöinfossa.

Oikeuskanslerin mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) ei syyllistynyt lainvastaiseen toimintaan keskusteltuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa Hornet-hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainaan.

Marin aiheutti maaliskuussa kohun väläyttämällä tuolloisen Kiovan vierailunsa aikana, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi pian Marinin ja Zelenskyin tapaamisen jälkeen, ettei Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle ollut etukäteen keskusteltu. Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi, ettei hän ollut tiennyt etukäteen Marinin aikeista puhua asiasta Kiovassa.

Ei ollut keskusteltu

Oikeuskanslerinvirastoon saapuneissa kanteluissa arvosteltiin pääministerin ylittäneen toimivaltansa neuvotellessaan hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle ilman, että asiasta olisi Suomessa käyty ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Oikeuskanslerin mukaan Marin ei ollut kuitenkaan antanut lupauksia tai sitoumuksia asiassa. Marin oli sen sijaan nimenomaisesti todennut, ettei hän voi tehdä Hornet-hävittäjiä koskevaa päätöstä.

Oikeuskanslerin käytössä oli Suomen Ukrainan suurlähettilään laatima muistio Marinin ja Zelenskyin tapaamisesta.

Ei aihetta toimiin

Kanteluissa arvosteltiin myös pääministerin lausuntoja vierailulla pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Lehdistötilaisuudessa Marin vastasi kysymykseen tehokkaamman aseistuksen, kuten hävittäjien, mahdollisesta lähettämisestä Ukrainaan.

”Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös (käytöstä poistuvien) Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle”, Marin kommentoi tuolloin.

Oikeuskanslerin mukaan Marinin lehdistötilaisuudessa antamat kommentit eivät antaneet aihetta laillisuusvalvonnallisiin toimenpiteisiin. Oikeuskanslerin mukaan Marin oli lehdistötilaisuudessakin todennut, että mitään päätöksiä hävittäjiä koskevassa asiassa ei ollut tehty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut