Orpo luonnehti edustajien some-kommenteista käytyä keskustelua rakentavaksi

Riikka Purra ei kommentoi puheenjohtajien pelisääntökeskustelua. Hallitusneuvotteluissa on odotettu talousryhmän raameja muille neuvottelijoille.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi kommenttinsa medialle saapuessaan hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 8. toukokuuta.

| Päivitetty

Hallitusta muodostavien puolueiden julkinen nokittelu vei huomiota itse hallitusneuvotteluilta, jotka jatkuivat toista viikkoa Helsingissä.

Puolueiden puheenjohtajat joutuivatkin jälleen kertaamaan yhteiset pelisäännöt, mikä oli tehty edellisen kerran vasta perjantaina. Maanantaina iltapäivän päätteeksi hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) luonnehti keskusteluja hyviksi ja rakentaviksi.

Toimittajan kysymykseen lisäkähinöiden mahdollisuudesta Orpo vastasi sanomalla, että jokainen puolue tekee kaikkensa, että toisia kohdellaan asiallisesti ja että keskustelut käydään Säätytalolla.

”Se ei tietenkään poista sitä, että kun meitä on 250 ihmistä tässä neuvotteluorganisaatiossa, että jotain voi tulla ja varmaan tuleekin”, Orpo sanoi.

Keskustelun jälkeen hallitusneuvotteluissa on päästy varsinaiseen työhön. Orpon mukaan hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puolueilla on hyvin yhteinen näkemys suurimmasta osasta asioita.

”Ne asiat yhdistävät meitä”, Orpo sanoi.

Taustalla some-kommentit

Pelisääntökeskustelujen taustalla ovat olleet perussuomalaisten varapuheenjohtajien sosiaalisessa mediassa esittämät kommentit.

Puolueen toinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas kritisoi epäsuorasti Rkp:n osallistumista neuvotteluihin tekstissä, jonka hän julkaisi lauantaina aamuyöllä Facebook-tilillään.

Aiemman pelisääntökeskustelun saivat aikaan perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen some-kirjoitukset Yleisradiosta ja Orvosta.

Orpo oli ainoa osallistuja Säätytalossa maanantai-iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa. STT tiedusteli perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralta kommenttia käydystä pelisääntökeskustelusta tai siitä, pitikö hän puolueen varapuheenjohtajien kommentteja tilanteeseen sopivina.

”Ei ole tarpeen kommentoida”, Purra vastasi tekstiviestillä.

Aiemmin päivällä Purra luonnehti rkp:n ja perussuomalaisten välistä nokittelua molemminpuoliseksi. Hän huomautti, että usea rkp:n kansanedustaja oli sanonut suosivansa sinipunahallitusta.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson torjui Purran näkemyksen.

”Puhutaan kahdesta hyvin erilaisesta asiasta”, Henriksson sanoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pisti perussuomalaisten some-ulostulot osittain kokemattomuuden piikkiin.

Talouden raamit realismia tuomassa

Hallitusneuvotteluissa on odotettu, että taloudesta vastaava työryhmä antaisi omat ohjeistuksensa muille neuvottelijoille. Työn valmistumista odotettiin maanantai-iltana.

Näitä niin sanottuja talouden raameja ei ole kuitenkaan tarkoitus julkistaa. Raameista on tarkoitus tiedottaa vasta, kun hallitusohjelma on valmis. Orpo kuitenkin piti tärkeänä, että muut ryhmät saavat mahdollisimman nopeasti kehikon, jonka pohjalta työskennellään.

”Se on tärkeä olla, jotta realismi säilyy”, Orpo sanoi.

Orpo toisti, että tavoitteena on kuuden miljardin sopeutus valtiontalouteen. Hän lisäsi tuttuun tapaan myös sen, että sopeutus koostuu talouskasvua lisäävistä toimista, julkista taloutta tehostavista reformeista ja suorista säästöistä.

”Mitä paremmin onnistutaan työllisyystoimissa, sitä enemmän se helpottaa suorien säästöjen tarvetta”, Orpo sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut