Puheenjohtajat kävivät viikon päätteeksi pelisääntökeskustelun sosiaalisen median käytöstä hallitusneuvotteluiden aikana

Perussuomalaisten Riikka Purra korosti, että poliitikko ei voi puuttua Ylen journalistisiin sisältöihin.

Kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra kuvattiin perjantaina tiedotustilaisuudessa Säätytalossa Helsingissä.

STT

Hallitusneuvottelujen ensimmäinen viikko päättyi kurinpalautuskeskusteluun. Puheenjohtajat sopivat perjantaina pelisäännöistä sosiaalisen median käyttöön neuvottelujen aikana. Hallitusneuvotteluita vetävä Petteri Orpo (kok.) painotti jälleen, että neuvottelut käydään Säätytalossa eikä sosiaalisessa mediassa tai median välityksellä.

Tarve keskustelulle tuli, kun perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen viestitteli Yleen liittyvistä asioista sosiaalisessa mediassa. Hän muun muassa kyseli, mitkä kanavat tai mikä sisältö ei enää olisi välttämätöntä.

Torstai-iltana Tynkkynen puolestaan arvosteli Facebook-kirjoituksessaan hallituksen muodostaja Orvon Yle-kommenttia.

”Orpo meni tekemään ison virheen linjaamalla omin valtuuksin, että Ylen sisällöntuotantoon ei koskettaisi”, Tynkkynen kirjoitti.

Orpo otti torstaina kantaa Tynkkysen aiempiin kirjoitteluihin toteamalla, että Ylen sisältöihin ei hänen hallituksensa puutu.

Sen sijaan niin kokoomus kuin perussuomalaiset leikkaisivat Ylen rahoitusta yli sadalla miljoonalla eurolla.

Tynkkynen alkaa ensi viikolla johtaa hallitusneuvotteluissa ryhmää, jolle kuuluvat viestintä ja digitalisaatio sekä media-asiat, kuten Yle.

Kyseenalaista mainetta sosiaalisen median kirjoittelustaan niittänyt Tynkkynen on muun muassa saanut kolme tuomiota kirjoituksistaan. Tuomiot ovat tulleet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliitikot tietävät

Perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko perussuomalaiset sitä mieltä, että poliitikkojen pitää puuttua riippumattoman median sisällöntuotantoon ja kertoa, mitä ohjelmia Yleisradio saa ja ei saa tehdä.

Purran mukaan perussuomalaiset poliitikot tietävät hyvin, mikä on pöydällä päätettävissä ja mikä ei.

Poliitikko ei tietenkään voi puuttua Ylen journalistisiin sisältöihin, hän korosti.

Purra arveli keskustelun taustalla olevan, että useat neuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat olleet valmiita tarkastelemaan Ylen rahoitusta.

”Yleisradio on verorahoitteinen toimija, ja silloin kokonaisuutta pitää voida käsitellä.”

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan on selvää, että poliitikot eivät sanele, mitä Ylen ohjelmissa sanotaan tai minkälaisia ohjelmia on.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah totesi Ylen tekevän tärkeää työtä julkisen palvelun velvoitteen myötä.

Yleä koskevista asioista päättää eduskunta parlamentaarisesti. Yle on riippumaton ulkopuolisista vaikuttajatahoista.

Laki määrittelee Ylen julkisen palvelun tehtävät. Toiminta rahoitetaan verolla, joka kerätään sekä yksityishenkilöiltä että yhteisöiltä. Ylen rahoitus oli viime vuonna 557 miljoonaa euroa, verojen jälkeen 506 miljoonaa euroa.

Toimitusministeristön liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) huomautti Twitterissä, että Yle myös rahoittaa luovia aloja 100 miljoonalla eurolla vuodessa. Siten nipistys rahoitukseen kohdistuisi myös suomalaiseen kulttuuriin.

Järjestöiltä terveiset

Neuvotteluiden ensimmäinen viikko kului lähinnä asiantuntijakuulemisissa. Perjantaina terveisensä puheenjohtajapöytään toivat työmarkkinajärjestöt.

Eniten töitä on paiskinut neuvotteluryhmä, jonka tehtävänä on määritellä talouden raamit neuvottelujen pohjaksi. Orvon mukaan alustava talousraami pyritään saamaan neuvottelupöytiin maanantaina tai tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut