Orpo: Hallitusneuvotteluissa saadaan talousraami ensi viikon puolella

Neuvotteluissa ei ole toistaiseksi ilmennyt suurta draamaa tai soviteltavia asioita, mutta poliittisesti vaikeampia kysymyksiä on tulossa, Orpo ennakoi.

| Päivitetty

STT

Hallitusta muodostava kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että hallitusneuvottelujen talousasioita käsittelevä ryhmä saa ensi viikon alkupuolella valmiiksi talousraamin. Siitä saadaan ohjeistusta siihen, millaisessa talouden kehikossa reformiryhmien tulisi tehdä omaa työtään.

Orpon mukaan nyt ei keskitytä siihen, mihin kaikkeen pannaan lisää rahaa, vaan uudistuksiin, joita tarvitaan suomalaisessa palvelujärjestelmässä, taloudessa, työllisyydessä, koulutuksessa ja turvallisuudessa.

”Reformipöytien ja talouspöydän välillä käydään koko ajan keskusteluita muun muassa siitä, millaisia taloudellisia resursseja tarvitaan reformien aikaansaamiseen ja mitkä olisivat hyviä kohteita, kun säästää pitää”, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Orpo kertoi, että hallitusneuvotteluissa ei ole toistaiseksi ilmennyt suurta draamaa tai soviteltavia asioita. Hänen mukaansa puheenjohtajapöydässä tiedostetaan, että kun työ menee pidemmälle, tulee eteen myös poliittisesti vaikeampia kysymyksiä, joihin tarvitaan puheenjohtajapöydän kannanottoa.

Kokonaisveroaste ei nouse

Ensi viikolla työnsä aloittaa muun muassa verotyöryhmä, kun talousraami on hahmoteltu riittävän pitkälle. Orpo ei vielä ottanut kantaa yksittäisiin veroihin.

”Ne yleislinjat, joista olemme puhuneet ja pitkälti sopineet ovat, että kokonaisveroaste ei nouse”, eikä työhön ja yrittämiseen liittyviä veroja koroteta.

Veropohjasta pitää kuitenkin Orpon mukaan huolehtia ja raamien sisällä katsoa, miten veropohjaa voisi vahvistaa ja mistä voidaan kerätä valtiolle lisää tuloja ilman, että se haittaisi yrittämistä ja työntekoa ja investointeja.

”Verotyöryhmä käy läpi kaikki verolajit ja hakee sieltä ne parhaat ratkaisut, koska tuloistakin pitää huolehtia.”

Ukrainan tukemista Orpo lupasi hänenkin hallituksensa jatkavan, mutta hän ei osannut ottaa vielä euromääriin kantaa.

”Se on yksi asia, joka pitää pyrkiä ennakoimaan täällä hallitusneuvotteluissa asiantuntijoiden kanssa.”

Ei puututa Ylen sisältöihin

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, tuleeko hänen hallituksensa puuttumaan Ylen sisällöntuotantoon.

”Ei todellakaan tule puuttumaan sisältöihin. Pitää muistaa sekin, että Yle on eduskunnan alainen radio”, Orpo sanoi.

Taustalla on se, että perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen johtaa hallitusneuvotteluissa ensi viikolla työnsä aloittavaa ryhmää, johon kuuluvat viestintä ja digitalisaatio sekä media-asiat, kuten Yle.

Tynkkynen kysyi keskiviikkona Twitterissä, mitkä Ylen kanavat ja sisällöntuotanto eivät ole ihmisten mielestä välttämättömiä.

Orpo sanoi toivovansa kaikkien ymmärtävän, että ryhmissä käydään yhdessä keskustelut sisältöasioista.

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat esittäneet leikkauksia Ylen budjettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut