Zelenskyi ja Niinistö vaativat yhdessä Pohjoismaiden pääministerien kanssa Venäjän vetäytymistä Ukrainasta

Ukraina ja Pohjoismaat ovat yhtä mieltä siitä, että Venäjään kohdistuvaa kollektiivista painostusta pakotteilla on lisättävä.

Presidentti Sauli Niinistön lisäksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa Helsingin vierailulla olevia Pohjoismaiden pääministereitä. Tiedotustilaisuus Presidentinlinnassa alkoi keskiviikkona iltapäivällä.

Suomen ja Ukrainan presidentit sekä Tanskan, Islannin, Norjan ja Ruotsin pääministerit vaativat julkilausumassaan, että Venäjän on vedettävä välittömästi, kokonaan ja ehdoitta pois kaikki joukkonsa Ukrainan alueelta sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisältä.

Lausumassa sanotaan, että Pohjoismaat jatkavat poliittista, rahoituksellista ja humanitaarista tukeaan sekä puolustusmateriaalitukeaan Ukrainalle niin kauan kuin ne ovat tarpeen.

Tukemista jatketaan yksittäin, yhdessä Pohjoismaina sekä kansainvälisen yhteistyön kautta Euroopan unionissa, Natossa, YK:ssa ja muissa kokoonpanoissa.

”Ukraina ja Pohjoismaat ovat yhtä mieltä siitä, että meidän on lisättävä Venäjään kohdistuvaa kollektiivista painostusta pakotteilla, joilla heikennetään Venäjän kykyä jatkaa laitonta hyökkäyssotaansa”, lausuma linjaa.

Lisäksi lausumassa sanotaan, että Ukraina ja Pohjoismaat jatkavat yhteistyötään muiden kanssa sellaisten mekanismien kehittämiseksi, joilla voidaan korvata Venäjän hyökkäyksen aiheuttamat menetykset, henkilövahingot ja muut vahingot.

Pohjoismaat ovat lausuman mukaan yhdessä kansainvälisten järjestöjen ja kumppaneiden kanssa sitoutuneet osallistumaan Ukrainan elvyttämiseen ja jälleenrakentamiseen sodan jälkeen.

”Ukrainan tulevaisuus on euroatlanttisessa perheessä”

Presidentit ja pääministerit toteavat lausumassaan, että Ukrainan ja sen kansan tulevaisuus on euroatlanttisessa perheessä.

”Euroopan unioni on jo tunnustanut Ukrainan lähentymisen Eurooppaan ja myöntänyt Ukrainalle ehdokasvaltion aseman.”

He sanovat lausunnossa, että pohjoismaiset EU-jäsenvaltiot tukevat voimakkaasti Ukrainaa sen uudistuspyrkimyksissä ja liittymisneuvotteluihin tarvittavissa vaatimuksissa.

Liittolaiset sopivat Bukarestin huippukokouksessa vuonna 2008, että Ukrainasta tulee Naton jäsen. Ukraina teki syyskuussa 2022 virallisen hakemuksen Nato-liittymisestä nopeutetussa menettelyssä.

”Pohjoismaiset Nato-jäsenet tukevat edelleen Ukrainaa sen tiellä kohti tulevaa jäsenyyttä”, lausunnossa sanotaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Helsingissä kaikkia Pohjoismaita niiden antamasta tuesta Ukrainalle. Zelenskyin mukaan Ukraina on jo Naton de facto -jäsenmaa, ja hänen mukaansa maa on selviytynyt kumppaniensa ansiosta.

Presidentti Sauli Niinistö kuvaili tiedotustilaisuudessa Ukraina-Pohjoismaat-kokouksen keskusteluja avoimiksi. Pohjoismaat antoivat Niinistön mukaan yhdessä vahvan tuen Ukrainalle, ukrainalaisille ja Ukrainan ajamalle rauhanohjelmalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut