Zelenskyi ja Niinistö tapaavat Helsingissä – Zelenskyi kiitti Suomea tuesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tehnyt vain vähän ulkomaanvierailuja Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Presidentti Niinistö ja presidentti Zelenskyi tapasivat Presidentinlinnan edustalla.

| Päivitetty

UKRAINAN presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui keskiviikkona Suomeen yllätysvierailulle. Presidentti Sauli Niinistö otti hänet vastaan Presidentinlinnassa juhlallisin seremonioin alkuiltapäivällä.

Kauppatorin lähistölle saapunut yleisö hurrasi, kun presidentti Zelenskyi poistui autostaan kättelemään presidentti Niinistöä. Yleisö hurrasi myös, kun Zelenskyi ja Niinistö kävelivät hetkeksi Pohjoisesplanadin puolelle.

Näytämme suoraa lähetystä Linnalta ja seuraamme historiallista vierailua tiiviisti. Zelenskyin ja Niinistö pitivät tiedotustilaisuuden iltapäivällä.

Tiedotustilaisuudessa Zelenskyi kertoi, että he keskustelivat luonnollisesti Venäjän hyökkäyssodasta. Hän kertoi, että tänään sovittiin 15. apupaketin toimittamisen nopeuttamisesta.

Zelenskyi kiiti tilaisuudessa Niinistöä henkilökohtaisista ponnisteluista Ukrainan tukemisessa ja kaikkia suomalaisia ukrainalaisten auttamisesta.

Zelenskyi myös onnitteli Suomea Nato-jäsenyydestä ja kertoi, että Ukraina tavoittelee jäsenyyttä.

Niinistö puolestaan kertoi, että Suomi jatkaa Ukrainan tukemista ja korosti oikeudenmukaista rauhaa.

"On tärkeää saada oikeudenmukainen rauha Ukrainaan."

Ukrainan Nato-jäsenyydestä Niinistö sanoi, että Naton jäsenmaiden on hyvin tärkeä saavuttaa yhteinen näkemys Ukrainan Nato-jäsenyydestä. Niinistön mukaan Nato on vahvempi, kun se puhuu yhdellä yhteisellä äänellä.

Zelenskyi on Venäjän hyökkäyksen jälkeen tehnyt vain vähän ulkomaanvierailuja. Hän on käynyt Yhdysvalloissa, Puolassa, Britanniassa, Brysselissä ja Ranskassa.

Virallisen vierailun työlounaalle osallistuvat myös pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto. Lisäksi presidentti Zelenskyin ohjelmassa on tapaaminen eduskunnan puhemies Petteri Orpon kanssa.

Pohjoismaat-Ukraina-huippukokous iltapäivällä

Myöhemmin keskiviikkona Zelenskyi ja Niinistö tapaavat myös Pohjoismaiden pääministerit, jotka tulevat vierailulle Niinistön kutsusta. Helsinkiin saapuvat Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sekä Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir.

Virallisten keskustelujen päätteeksi järjestetään yhteinen lehdistötilaisuus.

Tapaamisen aiheina ovat turvallisuuskysymykset, pohjoismainen yhteistyö sekä Ukrainan tukeminen.

Pohjoismaisten pääministerien vierailusta kerrottiin etukäteen julkisuuteen, mutta Zelenskyin vierailusta ei. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentti Zelenskyi vierailee Suomessa.

Presidentti Niinistö ja presidentti Zelenskyi tapasivat edellisen kerran tammikuussa 2023 presidentti Niinistön vieraillessa Kiovassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut