Suojelupoliisi muuttaa pois Ratakadulta

Uuden toimitalon odotetaan valmistuvan parin vuoden kuluttua.

Suojelupoliisin eli Supon väistötilat Katajanokalla Helsingissä.

| Päivitetty

Suojelupoliisi eli supo on muuttanut pois Helsingin Ratakadulta. Supo kertoi asiasta tiistaina.

Suojelupoliisille on rakenteilla uudet toimitilat, joihin sen odotetaan pääsevän muuttamaan vuoden 2025 aikana. Uusi toimitalo sijaitsee Helsingin Kaartinkaupungissa.

Supo kertoi muutostaan tiedotteen lisäksi lyhyessä ovilive-esityksessä viestipalvelu Twitterissä. ”Nyt tämä ovi on suljettu, olemme muuttaneet”, kertoi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. ”Tämä talo pitää sisällään historiaa”, hän jatkoi.

Supo ja sen edeltäjävirastot ehtivät toimia Ratakadulla yli sata vuotta. ”Tilat tulivat elinkaarensa päähän, eikä niissä enää olisi voinut työskennellä ilman perusteellista remonttia”, kerrotaan tiedotteessa.

Uusia tiloja odotellessa supo toimii väliaikaistiloissa. Uusi käyntiosoite on Katajanokanlaituri 3. Muut yhteystiedot pysyvät ennallaan.

Ratakadun tilat omistaa valtion Senaatti-kiinteistöt, joka on ollut suojelupoliisin vuokranantaja. Senaatti-kiinteistöt päättää aikanaan, millaiseen käyttöön tilat jatkossa otetaan.

Historiaa jo vuodesta 1919

Itsenäisessä Suomessa turvallisuuspoliisi on ollut instituutiona olemassa vuodesta 1919 lähtien, aluksi tosin väliaikaisena, kerrotaan suojelupoliisin kotisivuilla.

Toukokuussa 1948 K. A. Fagerholmin johtama hallitus teki esityksen suojelupoliisin perustamisesta. Laki ja asetus suojelupoliisista vahvistettiin saman vuoden joulukuussa. Suojelupoliisi aloitti toimintansa vuoden 1949 alussa.

Suojelupoliisi oli huomattavasti pienempi organisaatio kuin edeltäjänsä. Henkilöstömäärä oli alkuvaiheessa 75, kun valtiollisessa poliisissa oli syksyllä 1948 vielä runsaat 200 työntekijää. Nykyisin supon palveluksessa on noin 500 henkilöä.

Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen turvallisuus- ja tiedustelupalvelu. Sen tehtäväkenttään kuuluu hankkia, analysoida ja raportoida tiedustelutietoa päätöksenteon tueksi, torjua terrorismia, estää vakoilua sekä seurata ja arvioida kotimaisten ääriliikkeiden muodostamaa uhkaa. Suojelupoliisi myös tekee turvallisuusselvityksiä sellaisista henkilöistä, joita valitaan kansallisen turvallisuuden tai erittäin tärkeän yksityisen edun kannalta merkittäviin tehtäviin.

Helsingin toimipaikan lisäksi suojelupoliisilla on kahdeksan aluetoimistoa maakuntakaupungeissa: Joensuussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Lähes kaikki aluetoimistot sijaitsevat poliisilaitosten yhteydessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut