Tätä mieltä ovat sadat sote-alan työntekijät: Sote-uudistus vähensi työhyvinvointia

Ammattijärjestö Talentian jäsenkysely paljastaa paljon ongelmia hyvinvointialueisiin siirtymisessä.

Sote-uudistus toteutettiin huonosti ja se vähensi työhyvinvointia, sanovat sadat työntekijät Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian jäsenkyselyssä.

59 prosenttia jäsenkyselyyn vastanneista sosiaalialan työntekijöistä kokee työhyvinvointinsa heikentyneen, kun sosiaalipalvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueiden järjestettäväksi vuoden alussa.

56 prosenttia vastaajista puolestaan kokee uudistuksen vaikuttaneen omaan työhön kielteisesti.

Lisäksi monet vastaajat kertovat pohtineensa alanvaihtoa lisääntyneen työkuormituksen takia. Moni sosiaalialalla kokee, ettei selviydy työstään sekasorron keskellä.

Talentian mukaan sote-uudistuksen odotettiin tuovan helpotusta työvoimapulasta kärsivälle sosiaalialalle, jossa monet olivat jo valmiiksi uupuneita suuren työtaakan alla. Nyt näyttää käyneen päinvastoin.

”Koko touhu tuntuu suurelta sirkukselta”, vastasi yksi sosiaalialan ammattilainen kyselyssä.

Huonoa johtamista, epäselviä ohjeita

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo tiedotteessa, että hyvinvointialueet ovat vasta alussa ja edessä on vielä paljon työtä. Tilanteen korjaamisesta ovat vastuussa hyvinvointialueiden johdot, hän sanoo.

Jäsenkyselyn perusteella hyvinvointialueille siirtymisen jälkeen ongelmia ovat olleet erityisesti huono johtaminen, epäselvät ohjeet sekä tiedonkulun ongelmat.

”Työmäärä on moninkertaistunut ja ihmisiä irtisanoutunut. Kaikki ovat uupuneita ja kaikki organisaatiossa on todella sekavaa. Valmistelut fuusiota varten olisi pitänyt aloittaa todella paljon aiemmin”, vastasi toinen ammattilainen kyselyssä.

”En enää nauti työstäni, koska työ on liian kuormittavaa eikä sitä voi tehdä eettisesti kestävästi, kuten aiemmin. Olen hyvin surullinen, koska aiemmin tilanne oli hyvä. Työstä ei ole enää mahdollista selviytyä”, vastasi kolmas ammattilainen.

Lisäksi viidennes kyselyyn vastanneista kertoi myös palkanmaksuun liittyvistä ongelmista hyvinvointialueille siirtymisen jälkeen.

Jäsenkysely toteutettiin huhtikuussa ja siihen vastasi runsaat 1 500 Talentian jäsentä. Yhteensä Talentialla on noin 26 000 jäsentä. Vastaajia oli Talentian mukaan ympäri Suomen ja eri sosiaalialan sektoreilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut