Kannabiksen laillistamista ajava kansalais­aloite etenee edus­kuntaan

Aloitteessa ajetaan, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallittaisiin tietyin ikärajoin.

Tältä näyttää kasvatettu kannabis.

Kansalaisaloitteen kannabiksen laillistamisesta on allekirjoittanut yli 50 000 ihmistä, joten se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteessa esitetään, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallittaisiin tietyin ikärajoin.

Kannabiksen laillistamista kannattaa eduskuntapuolueista vain vihreät. Vasemmistoliiton kanta on, että sen käytön rangaistavuudesta tulisi luopua.

Rangaistavuudesta luopuminen olisi laillistamista lievempi toimi: se tarkoittaa, että kannabiksen käyttö ja pienten määrien hallussapito sallittaisiin, mutta myyntiä ja valmistusta ei.

Edellinen eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta, joka esitti rangaistavuudesta luopumista, mutta lakivaliokunta hylkäsi sen viime vuonna. Kansalaisaloite esitti, että rangaistukset poistuisivat kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja enintään neljän kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön.

”Todennäköisesti saatavuuden lisääntyminen lisäisi käyttäjien ja kokeilijoiden määrää ja kulutuksen lisääntyminen lisäisi haittoja”, mietinnössä todettiin.

Tuolloin rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoivat lausunnoissaan, että keskustelua tulisi käydä rangaistavuuden poistosta laajemmin, ei ainoastaan kannabiksen osalta.

THL:n mukaan 29 prosenttia suomalaisista on kokeillut kannabista. Osuus on kasvanut voimakkaasti 1990-luvulta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut