Antti Lindtman pyrkii sdp:n puheen­johtajaksi

Sanna Marinille valitaan seuraaja syyskuun puoluekokouksessa.

Antti Lindtman toimii sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

| Päivitetty

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo, että on päättänyt lähteä tavoittelemaan puolueen puheenjohtajuutta.

”Työmaata paremman maailman ja paremman Suomen puolesta riittää. Tehdään se työ yhdessä. Kohti entistä vahvempaa, avointa, edistyksellistä ja kansainvälistä Suomea”, Lindtman kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Sdp:n nykyinen puheenjohtaja Sanna Marin ilmoitti huhtikuun alussa, ettei aio pyrkiä enää puheenjohtajaksi syyskuun puoluekokouksessa.

Marin nousi pääministeriksi joulukuussa 2019 sen jälkeen, kun hän oli voittanut täpärästi Lindtmanin äänestyksessä pääministeriehdokkuudesta. Marin valittiin tämän jälkeen seuraavassa puoluekokouksessa myös puolueen puheenjohtajaksi.

40-vuotias Lindtman on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011 lähtien.

Sdp:n varapuheenjohtajista kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on kertonut, ettei sulje puheenjohtajuuden mahdollisuutta pois. Sen sijaan Matias Mäkynen ja Niina Malm eivät tavoittele puheenjohtajan paikkaa.

Sdp:n kansanedustaja, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi maanantaina puolestaan viestipalvelu Twitterissä harkitsevansa vielä, lähteekö hän tavoittelemaan sdp:n puheenjohtajuutta. Hän sanoi tekevänsä ratkaisun lähiaikoina.

Helsingin apulaispormestari, sdp:n kansanedustaja Nasima Razmyar kertoo Demokraatille, että on harkinnan jälkeen päättänyt, ettei tavoittele puheenjohtajuutta.

Ehdokkaiden tulee olla tiedossa toukokuun alussa.

Toivoo, että sdp on hallituksessa

Lindtman piti maanantaina lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi toivovansa, että sdp on seuraavassa hallituksessa. Lindtman sanoo, että puolue on tosissaan ja vakavalla mielellä liikkeellä hallitustunnusteluissa.

Tähän mennessä hallitustunnustelija kokoomuksen ja sdp:n välinen yhteydenpito ei ole Lindtmanin mukaan kuormittanut Suomen puhelinlankoja. Lindtman sanoo kuitenkin uskovansa, että keskustelu tiivistyy, kun puolueet antavat vastauksensa kokoomuksen kysymyksiin.

Puolueiden vastaukset kokoomuksen kysymyksiin on määrä julkistaa huomenna.

Isot saappaat täytettäväksi

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, apulaisprofessori Markku Jokisipilä sanoo, että Lindtman on henkilökohtaisessa ajattelussaan talouspoliittisesti vähemmän vasemmalla kuin Marin.

”Jos katsoo, mitä he vaalikoneissa vastasivat, Lindtman on keskemmällä”, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilän mukaan tästä näkökulmasta Lindtman olisi kokoomukselle helpompi neuvottelukumppani. Jokisipilä kuitenkin painottaa, että tässä vaiheessa on menossa vasta hallitustunnusteluvaihe, ja hallituksen muodostumiseen vaikuttaa monet muutkin asiat. Lisäksi sdp:n puheenjohtajaehdokkaaksi voi vielä ilmaantua muitakin.

Jokisipilä sanoo, että Marinin puheenjohtajakaudella tilanne sdp:ssä on ollut puolueen lähihistoriassa jopa poikkeuksellinen.

”Siellä ei ole ollut ulospäin näkyviä juovia eikä kahta porukkaa, jotka kilpailevat vallasta keskenään.”

Hän muistelee, kuinka repivää kamppailu oli, kun puheenjohtajuudesta kamppailivat Antti Rinne ja Jutta Urpilainen. Jokisipilä sanoo, että sen jäljet näkyivät pitkään puolueen sisällä ja että eheytyminen siitä vei aikaa.

”Nyt puolue on seissyt yhtenä rintamana nykyisen johtajansa Marinin takana. Jatkajalla tulee olemaan suuret saappaat täytettäväksi, jotta hän pystyy säilyttämään tämän sisäisen yhtenäisyyden”, Jokisipilä sanoo.

Täydennys 17.4.2023 kello 11.59: Lisätty Markku Jokisipilän kommentit sdp:stä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut