Ainakin viisi vihreiden kansan­edustajaa harkitsee harkitsee puheen­johtajuutta – Iiris Suomela ei tavoittele tehtävää

Vihreiden uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Seinäjoella. Toistaiseksi Iiris Suomela ja Pekka Haavisto ovat sanoneet kieltäytyvänsä tehtävästä.

Vihreistä muun muassa Saara Hyrkkö, Iiris Suomela, Atte Harjanne ja Fatim Diarra ovat tiistaina vastanneet kysymykseen siitä, aikovatko he lähteä mukaan vihreiden puheenjohtajakisaan.

| Päivitetty

Useat vihreiden kansanedustajat harkitsevat puolueen puheenjohtajaksi hakemista, mutta suoria ilmoittautumisia puheenjohtajakisaan ei heti tiistaiaamupäivällä kuultu.

Vihreiden nykyinen puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi tiistaina eduskunnassa, ettei tavoittele jatkokautta puolueen johdossa. Vihreiden kansanedustajat suuntasivat ilmoituksen jälkeen eduskunta­ryhmänsä järjestäytymis­kokoukseen, jota ennen ja jälkeen monet vastasivat toimittajien kyselyihin puolueen puheenjohtajuudesta.

Ainakin kansanedustajat Fatim Diarra, Atte Harjanne, Saara Hyrkkö ja Oras Tynkkynen harkitsevat puheenjohtajaksi hakemista. Kaikki kertoivat saaneensa kannustusta tehtävään. Myös sisäministeri Krista Mikkonen kertoi Savon Sanomille harkitsevansa puheenjohtajakisaan osallistumista.

Vihreät kärsi alkukuun vaaleissa selvän tappion. Puolue sai seitsemän prosenttia annetuista äänistä ja 13 kansanedustajaa.

Lue lisää: Oras Tynkkynen harkitsee lähtemistä vihreiden puheen­johtaja­kisaan – Kysyimme, mistä päätös lopulta riippuu

”Pitää tehdä syvää pohdintaa”

Diarra on puolueen entinen varapuheenjohtaja. Hän on Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja toimii myös Naisasialiitto Unionin puheenjohtajana. Hän nousi eduskuntaan kevään vaaleissa Helsingin piiristä.

”Olen sanonut, että haluan kuulla, mitä Maria sanoo, ja sitten pitää tehdä syvää pohdintaa”, Diarra kertoi eduskunnassa. Hän sanoo kertovansa ratkaisustaan ”hyvän sään aikana”. Vihreillä on puoluekokous kesäkuussa Seinäjoella.

Hyrkkö on toisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta. Hän toimii tällä hetkellä vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana. Hyrkkö ei halunnut tuoreeltaan arvioida, milloin hän kertoo omasta päätöksestään.

”Meillä on jo käynnistynyt puolueen sisällä vilkas keskustelu siitä, mihin suuntaan meidän liike seuraavaksi haluaa mennä ja kenen johdolla sitä lähdetään tekemään. Se ei ole tietenkään vain yhdestä ihmisestä kiinni, vaan koko puoluejohto on valittavana puoluekokouksessa”, hän sanoi.

Myös Atte Harjanne ja Oras Tynkkynen kertoivat pohtivansa asiaa. Harjanne on puolueen varapuheenjohtaja ja johtaa myös puolueen eduskuntaryhmää. Hän jatkoi toiselle kaudelle Helsingin vaalipiiristä alkukuun vaaleissa.

Harjanne kertoi saaneensa kannustusta tehtävään ja uskoi monen muukin saaneen. Hän uskoi, että kisaan lähtee usea ehdokas.

”Funtsin sitä varmaan tovin ja palaan kun olen saanut funtsintani maaliin”, Harjanne sanoi.

Monille kysymys ennenaikainen

Puolueen varapuheenjohtaja Hanna Holopainen piti kysymystä ennenaikaisena. ”Kaikki on harkinnassa, mutta ei ole kommentoitavaa tässä vaiheessa”, Holopainen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sisäministeri Krista Mikkonen sanoi, ettei ole vielä ajatellut asiaa. Tehtävästä kieltäytyi puolueen varapuheenjohtajistoon niin ikään lukeutuva Iiris Suomela, joka putosi kevään vaaleissa eduskunnasta.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto kieltäytyi. Haavisto veti puolueen eduskuntavaaleihin 2019, kun Touko Aalto jätti tehtävän vain reilun vuoden jälkeen.

Puolueen eduskuntaryhmää viime kauden lopulla johtanut Atte Harjanne ja eduskuntaan vaaleissa takaisin ponnistanut tamperelainen Oras Tynkkynen eivät kommentoineet asiaa ennen ryhmäkokousta.

Oikaisu 11.4.2023 kello: Saara Hyrkkö toimii vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, ei puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut